ADHD’ers en (on)trouw

adhd volwassenen relatieZit jij in een ADHD-relatie, maar ben jij niet de ADHD-hebbende partij? Dikke kans dat je al behoorlijk wat op internet gelezen hebt over de bijzondere bedrading van je partner. En daar ben je wellicht lang niet altijd even vrolijk van geworden. Zo zouden ADHD’ers chaotisch zijn (Ik chaotisch? Valt best mee. Weet iemand trouwens waar mijn autosleutels zijn?) continu van de hak op de tak springen, vriend en vijand gek maken met hun stemmingswisselingen en… de neiging hebben om een scheve schaats te rijden. Daar ben je mooi klaar mee: een stuiterbal die ook nog eens met een ander gaat liggen stuiteren. 

Het maakt niet uit wát je opzoekt op internet, de eindconclusie is vrijwel altijd dat je je in een hachelijke situatie begeeft. Een onschuldige bloedneus is na een rondje Google het symptoom van een levensbedreigende aandoening, een keertje geen zin hebben om je kinderen te entertainen staat gelijk aan gruwelijke verwaarlozing en leidt minstens tot een hechtingsstoornis, en ja, ADHD’ers gaan allemaal vreemd. Onzin, natuurlijk. The facts:

ADHD’ers zijn net mensen. Je hebt dikke ADHD’ers, dunne ADHD’ers, ADHD’ers met een voorliefde voor rockmuziek, ADHD’ers die hun huis omtoveren tot een dierenasiel met 25 aanloopkatjes en dus ook ADHD’ers die het allemaal niet zo nauw nemen met trouw en ontrouw. Zoals je ook niet-ADHD’ers hebt die hun bevrediging buiten de echtelijke sponde zoeken, met dat verschil dat zij geen bijzondere bedrading hebben om op te voeren als excuus. ‘Gelukkig’ zijn smoezenboeken oneindig dik en foute partners uitermate creatief, dus een goede bedrieger heeft altijd wel een reden paraat waarom hij of zij er toch echt niets aan kon doen. Zie ook de hoofdstukken:

 • Ik was er niet naar op zoek, het gebeurde gewoon;
 • Jij hebt de laatste tijd alleen nog maar aandacht voor je werk/de kinderen/iets anders;
 • Ik had teveel gedronken;
 • Wij hebben nooit duidelijke afspraken gemaakt over de status van onze relatie;
 • Monogamie is tegennatuurlijk, in het dierenrijk doet ook iedereen het met iedereen;
 • Ik sta de laatste tijd onder grote spanning;
 • Ons seksleven is een sleur;
 • Ik ben niet vreemdgegaan, jij moet eens niet zo jaloers en achterdochtig zijn;
 • Mijn ex en ik moesten nog iets afsluiten met elkaar;
 • Jij bent zo veranderd qua uiterlijk, ik vind je niet echt aantrekkelijk meer;
 • Ik ben zo veranderd qua uiterlijk, ik wilde bevestiging dat ik nog goed in de markt lig;
 • Je weet toch dat ik bindingsangst/verlatingsangst/een midlifecrisis heb;

en dus ook:

 • Ik kan er ook niets aan doen, het komt door mijn ADHD.

Kul. Nonsens. Prietpraat. Er zijn legio ADHD’ers te vinden die er niet aan moeten denken om met een ander dan de vaste partner de horizontale hoela te dansen, zoals er ook legio mannen en vrouwen bestaan die best te porren zijn voor een “uitstapje” met een ander. En die hebben lang niet allemaal een ADHD-bedrading.

 

Over Linda Groesbeek

Comments

 1. Moet ik dan maar blij zijn met m’n co-morbide aandoening? Ik ben ADD’er met Asperger en Tourette..
  Van autisten wordt gezegd dat zij juist heel trouw zijn. Een autist heb je voor het leven haha. Ja, ik heb kenmerken van al die stoornissen, maar ook kenmerken die juist tegenstrijdig zijn. Het zegt me weinig hoor. Ik ben me zeer bewust van m’n beperkingen en probleemgebieden en heb me daarvoor trucjes aangeleerd. Voor mij geen smoesjes dus 😉

 2. Erik H zegt

  Sorry schat, was vergeten mijn medicijnen in te nemen.

 3. Al heb je ADHD, je bent verantwoordelijk voor je daden. Er is verder niets mis in het redeneren of iets goed of fout is. Zo zielig als dit als excuus wordt gebruikt voor dingen. Bij sommige dingen wel de oorzaak van handelen (extreme drukte) maar je hebt altijd nog zelf in de hand wat je doet.

 4. @Erik: een autist heb je voor het leven? Dat is een net zo groot vooroordeel. Mijn ex heeft Asperger, ging altijd vreemd, is nu bijna voor de 3e keer gescheiden en al zijn huwelijken liepen mis door de vele “uitstapjes” en de leugens daarover. Onze (zijn andere ex en ik) verklaring daarover: hij denkt alleen maar aan zichzelf en heeft geen idee wat zijn gedrag voor andeen betekent. Ook dat is autisme.
  Dus laten we niet in algemeenheden praten. Iedereen, met of zonder wat voor etiketje dan ook, kan positief en negatief gedrag vertonen en is daar in 99% van de gevallen zelf verantwoordelijk voor. Als je wilt weten wie bij die 1% horen, kun je eens gaan kijken bij een TBS-kliniek.

 5. Had relatie met kinderen voordat de diagnose ADHD kwam bij partner. Als ik toen had geweten wat ik nu weet was ik met de vliegende vaart vertrokken. Dat is mijn tip aan iedereen, maak dat je weg komt zolang je de energie nog hebt1 Trouw niet want dan heb je gezamenlijke voogdij en kan je vanwege de veiligheid van je kinderen niet eens weg. Want kinderen moeten bij pappie komen, helaas let die niet op en mag je hopen dat je ze levend terug krijgt. dus moeders trouw niet en zorg dat je alleen de voogdij hebt, anders zit je vast totdat de jongste 16 jaar is en zelf kan kiezen en op haar veiligheid kan letten. moet nog 8 jaar.

 6. danielle zegt

  @Sandra
  Wat is dat toch dat mensen allemaal zo graag willen generaliseren? Ieder mens is uniek, en dus ook de exemplaren met de diagnose AD(H)D. Ik ben van mening dat op elk probleemgebied vooral de persoonlijkheid is die het grootste probleem vormt. Er zullen vast mensen met AD(H)D zijn die niet goed voor de kinderen zorgen, net zo goed als er mensen zijn zónder die diagnose die niet goed voor hun kinderen zorgen. In dit artikel wordt beschreven dat AD(H)D-ers hun diagnose als excuus gebruiken. Ooit bij stil gestaan dat andersom hetzelfde gebeurt? Jij suggereert dat er niet te leven is met een AD(H)D-er, en dat je daarom de ellende hebt meegemaakt die je hebt meegemaakt.
  Ikzelf heb de diagnose ADHD evenals mijn twee dochters van 13 en 11. Mijn relatie heeft jarenlang bestaan uit geestelijke mishandeling, maar heeft ook goede momenten gehad. Om die goede momenten en omwille van de kinderen heb ik het zo lang volgehouden. Uiteindelijk kon ik er niet meer tegen en heb ik een scheiding aangevraagd. De kinderen krijgen netjes iedere ochtend hun ontbijt, lunch koek en drinken gaat mee naar school en ’s avonds krijgen ze een gezonde maaltijd. Schone kleren, vakanties, vriendinnen op bezoek, we kennen het allemaal. Net als een ‘gewoon’ gezin dus. Ook krijgen ze veel liefde, knuffels en een standje op z’n tijd. Het kost misschien wat meer moeite om alles geregeld te krijgen, maar excuses zijn er niet. Dat mijn ex na 3 1/2 jaar nog steeds loopt te stoken, de opvoeding probeert te ondermijnen en de liefde van de kinderen probeert te kopen heeft ook niks met welke diagnose dan ook te maken. Dat is gewoon zijn karakter.
  Ik vind het rot voor je dat je nare ervaringen hebt, maar probeer ook te nuaneren waar het probleem eigenlijk ligt. Egoïsten, nare mensen, mishandelaars en zelfs kwaadaardige mensen vindt je in elke laag van de bevolking, met of zonder AD(H)D, of welke andere diagnose dan ook.

 7. jolanda van de velde zegt

  mijn vriend arjan heeft waarschijnlijk adhd. hij werkt wel, maar het liefst zit hij dagenlang achter zijn laptop en speelt hij world of tanks. een schietspel. hij is heel chaotisch. maar hij wil niks meer. geen sex, niet trouwen, geen kids meer. ik heb er zelf al twee, maar ik heb nog die wens. en hij geeft mij te weinig aandacht. wat moet ik doen??????
  help, help, help

  • Als jij en je vriend denken dat hij AHD heeft, zou hij -als hij dat wil- zich misschien eens kunnen laten testen. Maar ook al zou blijken dat hij ADHD heeft, dan is er nog geen handleiding of iets dergelijks waarin je kan vinden hoe je hem kan bereiken. Ieder mens is uniek, en wordt geleverd zonder gebruiksaanwijzing. Dat je vriend niets (meer) wil, is geen typische ADHD-indicatie ofzo, maar kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Misschien kan een goed gesprek tussen jullie al wat openheid brengen?

 8. Zelf adhd/add er.en heb idd moeite met trouw.of dit hierdoor komt?denk het niet.ik ben tegenwoordig altijd eerlijk tegen “geinterreseerden” weten ze gelijk waar ze aan toe zijn.

 9. Ook ik ben ADHD er en ik geloof niet in monogamie maar dat is niet per definitie gekoppeld denk ik.
  Werk keihard aan mijn relatie en probeer niet in de verleiding te komen dat lukt goed ben nog niet in de verleiding gekomen….
  Tuurlijk ben ik lastig om mee te wonen ik vind het soms ook lastig om met mezelf om te gaan 😉 maar ik ben niet gewelddadig, een tikkeltje ongenuanceerd tja snel afgeleid chaotisch hak op de tak jajajajajajaja allemaal maar he ik ben wel een mens en geen diagnose!!

 10. Trixie zegt

  Iemand met ADHD is heel goed in staat om onderscheid te maken tussen goed en fout en weet donders goed dat vreemdgaan afgekeurd zal worden door zijn/haar partner. Ik denk dus niet dat ADHD daar een oorzaak van is en ik weet zeker dat er heel veel ADHD-ers zijn die er niet eens over denken om hun geliefde ontrouw te zijn. Misschien dat bepaalde mensen die het niet zo nauw nemen met trouw binnen de relatie, sneller over de scheef gaan, omdat ze last hebben met het in bedwang houden van impulsen en eerst denken en dan doen. Maar ik denk dat die mensen ook ontrouw zouden zijn als ze geen ADHD hadden.

 11. peter123432 zegt

  zijn mensen met adhd beter in sex slechter of zit daar geen verschil in

 12. flepke zegt

  Hoera ik heb adhd
  Hoera ik heb een geweldige vrouw
  Hoera dito dochter
  Hoera ze weten dat

 13. Ik heb ADHD en last van korte psychotische episodes. Daarnaast heb ik een gespleten persoonlijkheid, storingen aan mijn evenwichtsorgaan en ik lijd aan depressies. Als ik niet veel last heb van epeleptische toevallen, speel ik graag urenlang spellen op mijn computer. Ik zoek een maatje voor het leven en ik geloof dat het kan.

 14. Spiritualiteit helpt enorm om trouw te blijven,waarde en normen zijn hogere brein functies dan inpuls.
  Ik denk dat een adhd meer dan gemiddeld moet compenseren, en veel sex, veel aanraking veel bevestigen is een must. Mocht je daar in te kort komen dan moet je niet morele grenzen over gaan zoals vreemd gaan. Vreemdgaan heeft als doel het gemis te compenseren of je minderwaardigheid complex te compenseren. Spiritualiteit is rust zoeken bij de ander, sex maakt meer kapot dan je lief is, er zijn andere wegen,

 15. een goede vriendin heeft adhd en nog wat meet traumas in haar leven ze is bijna 50 ik bijna 70, ik ben dolverliefd op haar, ze is heel lief en geeft natuurlijk heel verscheidene signalen door. ze waarschuwt me voortdurend voor haar gedrag en reacties maar ik geef haar niet zomaar op. we wonen 3000 km uit mekaar en die zijn een hinderpaal tot 2021 voor mij en ook voor haar heel zeker.

 16. Wat herkenbaar is dit… Tijdens mijn studententijd en bij mijn eerste 2 werkgevers dook ik met talloze vrouwen in bed. En ja, ik vond het ontzettend leuk, spannend en het gaf mij een vrij gevoel. Verder was ik een (zeer) druk mannetje, erg actief, veel vrienden, nachten doorhalen (ach, waarom niet) en maar doorgaan. Er was geen grens.

  Feit is echter wel dat ik toen al mijn vriendin had waarmee ik 17 jaar geleden kinderen mee kreeg. Ik ging al die tijd dus vreemd. Bewust ben ik bij de geboorte van het eerste kind gestopt. Het laatste jaar begon het weer te kriebelen, de behoefte aan ‘thrill seeking’ werd enorm, doordat ik als ZZP’er na 17 jaar gestopt was en voor een werkgever ging werken. Een collega had duidelijk gevoelens voor mij. Dit was wederzijds. Het contrast kon niet groter. Zij wilde scheiden van haar man en ik wilde gewoon sex en moest er niet aan denken om mijn vriendin te verlaten, laat staan met die collega verder te gaan leven. Eerst moest ik er erg om lachen, maar toen ik daar stopte, werd ik direct lid van datingsites. Binnen no-time had ik contact met talloze vrouwen en iedere keer als het er op aan kwam haakte ik af. 7 keer werd ik lid en 7 keer cancelde ik alles weer (honderden Euro’s verder..). Waarom? Enkele om de sexual arousal. Zodra het chatten spannend werd, foto’s werden uitgewisseld en een afspraak werd gemaakt, was (blijkbaar) mijn dopamineniveau verzadigd. Direct daarna voelde ik mij ontzettend schuldig, snapte ik absoluut niet waarom ik het deed. Toch heb ik 5 ontmoetingen gehad, maar geen eentje liep uit op sex. Althans, eentje, maar niet all-the-way. Ook nu weer snapte ik niets van mijzelf. Het was geen vrouw op wie ik zou vallen, ik vond haar fysiek matig aantrekkelijk, maar toch…die spanning. Ik begreep mijn gedrag totaal niet en heb daar heel lang mee rondgelopen, totdat ik een stuk las over dopamine en ADHD. Sexual arousal geeft een enorme dopamine boost, waardoor je je daarna lekker, rustig en stabiel voelt. M.a.w. al deze activiteiten waren niet eens met de bedoeling om écht sex te hebben met ‘zo’n vrouw’, maar om mijn shot dopamine te krijgen. En ja, dat betekende ook vaak porno kijken. Alles gefocused op sex. Klinkt triest en is triest. Want het is feitelijk een ernstig probleem, want het kon mijn relatie kapot maken.

 17. Jabengekkehenkieniet zegt

  Yep, I agree. Pas officieel als ADHD’er gediagnostiseerd op mijn 50e en ja, ik ben talloze malen vreemd gegaan in mijn leven, voordat de kinderen geboren werden en ook nu weer begint het te kriebelen. Ik denk wel dat de standaardkenmerken van ADHD’ers terugkomen in dit gedrag, want het is ontzettend impulsief, ondoordacht, thrill-seeking, doen en daarna pas denken, etc. In alle gevallen was ik niet de initiatiefnemer, maar de ander, maar verzette mij ook niet. M.a.w. ik vond het wel leuk en spannend. De vrouwen zaten nagenoeg allemaal in een slechte relatie, dus die zochten juist een leuke second lover. Ik ben totaal niet op zoek, heb een schat van een vrouw, maar toch doe ik het… Waarom? Tjsa, dat is juist waarom ik denk dat ADHD’ers wel een aanzienlijk lagere drempel hebben.

  Ik ben er niet trots op, maar heb er ook geen spijt van.

Speak Your Mind

*