Multi- of Singletasken?


Mensen met ADD of ADHD zijn gek op multitasken. Razendsnel 1001 dingen tegelijkertijd fixen geeft vaak veel voldoening en is natuurlijk veel minder saai dan focussen op één actie.

Multitasken met een ADHD of ADD bedrading bepaart veel tijd, of toch niet?

Met eenvoudige taken die je hebt al duizend keer gedaan hebt  is multitasking bijzonder efficiënt. Het zou veel langer duren om afzonderlijk de dingen uit te voeren. Maar wanneer taken veeleisender zijn kan multitasken je productiviteit verlagen en is de kans op kostbare fouten maken vele malen groter.

Focus
Je brein werkt optimaal wanneer het zich op één ding kan focussen. Je kunt met jou bijzondere bedrading zelfs hyper focussen waarbij je in een zeer kort tijdsbestek ontzettend veel kan presteren. Afleidingen verminderen aanzienlijk het eindresultaat. Bij multitasken moet je brein overschakelen en deze switch kost tijd.

Vergelijk het met het overschakelen van programma’s in een computer. Het overschakelen kost minder dan een seconde maar voordat je er weer lekker in zit ben je een paar seconden verder. Dit lijkt niet veel maar als je continue aan het schakelen bent worden deze seconden opgeteld snel minuten, en minuten uren.

Onderzoek
Een studie van de University of Michigan bewijst dat multitasking alleen werkt als de taken op routine gebaseerd zijn. Door routine en herhaling worden taken eenvoudig en zijn ze makkelijk te combineren. In het licht van deze bevinding volgen hier onze tips voor Multi- & Singletasken:

1. Identificeer de acties die zich lenen voor multitasking.
Gelijksoortige acties laten zich het makkelijkst combineren. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van je huis. Identificeren is één, plannen is twee. Als je dingen moet doen waar je een hekel aan hebt, doe dat dan zo vroeg mogelijk op de dag. Uitstellen van vervelende acties drukt de hele dag op je energie. Zodra je een dikke streep door dit rotklusje kan trekken zul je merken dat je energielevel omhoog gaat

2. Voor complexe taken of opdrachten, blokkeer tijd in je schema.
Plan deze activiteit in je (Gcalender) agenda. Zet je telefoon uit, sluit de mailbox en deactiveer alle social media pop ups en bureaublad meldingen. Spijker een ‘niet storen’ bord op je deur. Veel time management specialisten zweren ook bij een timer. Zet de timer op 50 minuten en laat deze vervolgens aflopen.

3. Stel een routine in je dag in.
Hoe vaker je iets doet op gezette tijden van de dag des te beter jouw hersenen hiermee omgaan. Het brein laat zich heel gemakkelijk programmeren. Je zult merken dat het steeds sneller en makkelijker gaat.

4. Laat je niet zo min mogelijk onderbreken.
Dit is een uitdaging maar wees hier stellig in. Als je kind of je partner je onderbreekt leg dan rustig uit dat je nu niet gestoord kan worden – dat was je immers al ;-). Na verloop van tijd zal je omgeving deze focus momenten van je herkennen en respecteren.

5. Maak taken niet te groot bij een druk schema.
Als je veel acties hebt op een dag probeer deze dan te verkleinen. Maak bijvoorbeeld een eenvoudig avondmaal. Nog beter is het uitbesteden van minder belangrijke dingen bij een druk schema zodat je meer tijd hebt om acties succesvol af te ronden.

6. Slaap voldoende
Goede nachtrust is essentieel. Het verbeterd je concentratie en je bent veel alerter. Heb je slaapproblemen? Klik dan hier voor mogelijke oplossingen.

Comments

 1. Goed artikel.
  Eindelijk echt aandacht voor volwassenen.
  Kan er een artikel komen over AD[H]D voor volwassenen die daarnaast met chronische vermoeidheid te maken hebben?

  Ik ben zo iemand en functioneer inderdaad het beste via structuur.
  Agenda, duidelijk zichtbaar, alarm op mijn mobiel voor medicijnen.
  Kleurcodes in mijn electronische agenda.

  En dan gooit de vermoeidheid roet in de structuur.
  En dwingt je lijf je om je zorgvuldig geplande dag tot een abrupt halt te brengen.

  Rustmomenten inbouwen in je dagelijkse routine is niet voldoende, omdat je niet weet wanneer de vermoeidheid te sterk wordt om je programma af te maken.

  Door naar morgen of overmorgen te verschuiven, komt de rest van je weekplanning in de knel.

  Heeft een van de redacteuren hier ervaring mee?

 2. Hoi, Ik weet dat ik ADHD heb, althans ik heb veel symptomen (vroeger was ik gewoon druk en erg uitbundig, nu heeft het de naam ADHD), slik iedere dag Concerta 36 mg. Ik ben best wel goed in cijfers en werk al 15 jaar als financieel medewerker. Ik blijf wel kleine problemen houden bij een werkgever. Vaak hoor ik dat ik meer structuur moet maken in mijn werk, dat ze sommige dingen al eerder hebben gezegd, maar toch zien dat ik dat toch nog fout doe of vragen stel die ik al eerder gesteld heb.
  Na ongeveer 4 a 5 maanden merk ik dat ik naast stil zitten achter de computer heel graag ook actievere taken wil doen. Naar een klant rijden, een taak uitvoeren waarvoor ik naar andere afdelingen moet, in ieder geval bewegen.
  Nu weet ik dat ik per 1 oktober werkeloos ga worden. Ik was vroeger creatief, maar toen had ik ook al moeite om te beslissen warvoor beroep ik zal willen doen. Doordat ik toen (en nog steeds) goed met cijfers was, ben ik toen begonnen als Financieel Medewerker. Toch heb ik van een paar hulpverleners (die er voor mijn kinderen en de structuur in huis waren) gehoord dat het vreemd is dat ik Financieel Medewerker ben en ADHD heb. Dat dat meestal niet goed werkt in de praktijk.
  Nu dat ik een nieuwe baan zoek, twijfel ik natuurlijk weer eens aan mezelf.
  Warvoor baan ga ik zoeken? Mijn C.V. geeft ruim 15 jaar financieel administratief werk aan, PDB en 3 modules van MBA.
  Vraag: Bestaat er wel een beroep waar je als Financieel Medewerker met klanten bezoek of met andere activeren zaken (die niet achter je bureau zijn) kan combineren?
  Ik heb het ooit eens aan een oud collega verteld dat ik ADHD heb, toen was het antwoord dat alle puzzelstukjes van mijn karakter en gedrag op kantoor wel op zijn plaats vielen.
  Vraag: Is het verstandig aan een werkgever op voorhand (dus voordat je wordt aangenomen of tijdens het sollicitatiegesprek) te vermelden dat ik ADHD heb? Worden mijn kansen dan verkleind? Of geef ik juist aan dat ik kan multitasken, maar dat mijn bureau ook wel eens een chaos kan zijn. Kan iemand mij advies geven?
  Ik word dit jaar 45 jaar en wil nu wel graag een baan die ik langere tijd kan behouden. Vast bestaat haast niet meer, dat weet ik, maar veel korte banen en een werkgever die na ongeveer 5 maanden zegt dat het contract niet wordt verlengd, daar moet ik ook wel iets mee doen.
  Mijn twijfel slaat toe: Komt het door mijn ADHD of moet ik toch iets totaal anders als beroep.
  Ik mis wat creatieviteit, dat ik druk bezig ben.
  Kent iemand dit dat je eigenlijk niet houdt van bijvoorbeeld je schuur opruimen, maar dat als je er eenmaal mee bezig bent je er een heel tevreden en actief gevoel van krijgt! Dat als je klaar bent je heel trots op jezelf bent dat je dat toch gedaan hebt!
  Zo’n klus moet ik wel in mijn agenda zetten of tegen mezelf zeggen dat ik dat deze week moet doen en dan gewoon uitvoeren ook al heb ik geen zin.
  Zo’n baan, waar je je hersens gebruikt, waar je gewaardeerd wordt om je activiteit en je hersens, maar je wispelturigheid en je af en toe chaotische bureau, je werkgever toch tevreden over je is, tja zoiets zoek ik.
  Ik heb al vele malen op internet gezocht via de Google zoekbalk naar banen geschikt voor ADHD, maar krijg alleen maar advies voor creativiteit.
  Ik kan nu (net als vroeger) nog steeds niet zeggen:”Die baan, dat is mijn droom”. Dus heb ik een probleem.
  Vraag: Op dit forum praten meerdere mensen met relaties die ADHD hebben of ze hebben zelf ADHD. Wie oh Wie kan mij adviseren hoe ik een financieel administratieve baan kan combineren met iets meer activiteit of een geheel andere baan.
  Het allergrootste probleem wat ik daarbij tegenkom is dat ik alleenstaande moeder met 2 tieners ben en zonder kinderalimentatie ervoor moet zorgen dat ik maandelijks rond kom. Ik kan dus helaas niet zomaar iets aanpakken, want ik moet wel mijn kosten dekken.
  Ik heb hier slapeloze nachten over gehad en uiteindelijk slaap ik dan na een poos wel een keer puur uit slaapgebrek.
  HELP!!!

 3. Hoi , Ik ben nog iets vergeten te vertellen. Als ik iemand tegen kom kan ik daar gezellig mee kletsen. Op internet kan ik daten, maar het ONDERHOUDEN, vind ik ERG lastig. Door mijn momenteel financieel krappe situatie, ga ik niet zo vaak weg. Kortom ik ben geen ster in daten, zowel online als in real life niet. Ik fabriceer een drempel dat ik het lastig vind en daardoor maak ik het mezelf steeds lastiger.
  Het klinkt alsof ik een NERD ben, maar dat is dus helemaal niet zo, ik ben best extrovert, maar doordat ik het mezelf moeilijk maak, ik ook haast geen vriendinnen heb (de 2 vriendinnen die ik heb wonen ver weg) ben ik veel alleen met mijn kinderen. Mijn zoon heeft veel contact met vrienden, maar mijn dochter heeft alleen veel contact via app of Facebook, maar ook niet life, terwijl zij wel vrienden heeft. Ik ben dus niet het goede voorbeeld.
  Ik mis de gezelligheid die mijn buurvrouw wel heeft: Er op uit gaan met vrienden en familie en vrienden die gewoon gezellig naar je thuis komen om even een praatje te maken of gezellig voor je verjaardag naar je toe komen. Ieder jaar zeg ik tegen mezelf dat ik volgend jaar meer vrienden wil hebben zodat ik een leuke verjaardag kan vieren, maar ik ben begin oktober dit jaar jarig, en weer is er niks veranderd.
  Vraag: Ik heb sinds 2008 geen relatie meer gehad en ben het alleen zijn zat, kan iemand mij tips geven hoe ik makkelijk meer vrienden kan maken en tips om in contact te komen met anderen die misschien ook leuk extrovert zijn, maar dezelfde drempel hebben als ik.
  Groet,
  Christa

Trackbacks

 1. […] lijkt wel of monotasken, singletasken, switchtasken of multitasken de nieuwe hype is geworden. Het was 27 september zelfs nationale […]

 2. […] lijkt wel of monotasken, singletasken, switchtasken of multitasken de nieuwe hype is geworden. Het was 27 september zelfs nationale […]

 3. […] lijkt wel of monotasken, singletasken, switchtasken of multitasken de nieuwe hype is geworden. Het was 27 september zelfs nationale […]

Speak Your Mind

*