Even een lesje Yoga proberen…

adhd volwassenen yogaIk hou van nieuwe dingen uitproberen. Tot zover terug als ik me kan herinneren spring ik vol enthousiasme in nieuwe avonturen. En elke keer weer vol overtuiging, dit is helemaal te gek! Maakt niet uit wat het is, van hardlopen tot salsadansen, workshops kleien met passie en meditatief dansen… ik doe het allemaal. Elke keer mijn omgeving overtuigend dat ik HET heb gevonden. Dit keer weet ik het zeker! Om vervolgens na een aantal maanden met hetzelfde gemak totaal van richting te veranderen.

Dit is niet hoe het ging bij yoga. Op één van mijn –hoofd zit te vol, er kan echt niets meer bij- dagen had ik een goede vriendin aan de telefoon. Ze vertelde over een yogaschool en dat ze een proefles ging doen. Ik moest echt meegaan volgens haar, onder het motto van ‘Is goed voor je, word je zo lekker ontspannen van enzo.’ Ik had werkelijk geen idee wat yoga inhield en het was al helemaal niet in me opgekomen om dit te gaan proberen. Dus ik mee naar de les. Ik kwam half struikelend binnen en had bovendien al een tijdje niet veel aan sport gedaan.

Gedurende de yogales kostte alles me veel moeite. Ik keek om me heen naar ontspannen ogende mensen in houdingen waarvan ik me niet eens kon voorstellen dat ik ze als kind überhaupt voor elkaar kreeg. En dan ook nog eens rustig en gecontroleerd ademhalen tegelijkertijd. Aan het einde van de les was het tijd voor de hoofd- en schouderstand. Tsja, alleen de gedachte eraan zorgde ervoor dat ik en mijn vriendin elkaar aankeken en moesten lachen. Wie gaat er nou op z’n hoofd staan? Waarom zou je dat in godsnaam doen? Het leek een onmogelijke taak en bovendien begreep ik totaal niet wat het nut ervan was. Ik voelde me na de les echter wel meer ontspannen, ondanks alle moeite. Ik kan me nog herinneren dat de docent zei: ‘Als je zo jong bent kan je toch niet accepteren dat je lichaam zo stijf is.’

Inderdaad! Ik kon niet accepteren dat ik zo stijf was. En koppig als ik ben besloot ik door te gaan met yoga, natuurlijk met pauzes tussendoor, maar ik kwam toch elke keer weer terug naar die les. En langzaam merkte ik een verandering die niets te maken had met een leniger lichaam krijgen. Ik kreeg ruimte in mijn hoofd, voelde me rustiger en minder overprikkeld. Ik werd zelfs creatiever! Dit ging zo geleidelijk dat ik in eerste instantie niet doorhad dat yoga hier iets mee te maken had.

Langzaamaan ging yoga naar één van die dingen die ik uitprobeerde tot iets structureels wat een belangrijk deel uitmaakte van mijn leven. Als ik een aantal weken geen yoga deed werd ik onrustig en merkte ik dat het weer tijd was voor een les. Ik vind het mooi om te zien dat er iets op je pad kan komen waar je zelf niet aan hebt gedacht wat je leven kan veranderen. Gewoon stug doorgaan dus!

Over Marleen Rövekamp

Comments

 1. Grappig , op het moment van het lezen van dit bericht ben ik net begonnen met Thai-Chi !
  Het is tevergelijken met Yoga , alleen het is wat bewegelijker .

  • Trudy zegt

   Grappig…Vreemd..
   Ik kreeg ook te horen, dat is het.. nou, ik mee,op naar yoga
   Heb vooral de hele les zitten kreunen,steunen en op het laatst nog op je handdoek liggen relaxen.
   Iedereen lag doodstil, totaal ontspannen, en ik.. tja… tikken met de vingers, benen bewegen, wachten tot dat rustmoment eindelijk was afgelopen.. vol energie nog.. kon totaal niet aanvoelen dat al die vrouwen zich zo prettig voelden, vond ze eigenlijk aanstellers.
   Maar, volgens mij heb ik ergens de plank misgeslagen… het schijnt je echt tot rust te kunnen brengen..al kan ik niet vinden hoe..
   Thuis natuurlijk een totaal pakket dvd,s van yoga, jawel, als nieuw, nog in de verpakking en in mijn hoofd dat ik toch echt structuur moet aanbrengen en daar eens aan moet beginnen
   Dus beste mensen… hoe kan ik het wel voor elkaar krijgen en misschien ook niet
   Ik hou meer van hardlopen, in ieder geval bewegen..

   Trudy

 2. Frank zegt

  Hoi Trudy met Frank . Ik heb zelf jaren aan hardlopen gedaan . Het was voor mij de ideale uitlaatklep . Yoga en hardlopen zijn wel twee uiterste . Gewoon verder gaan waar je mee bezig bent . Misschien is het een goed idee om je trainingschema wat op te pimpen .

 3. Ik word alleen maar super druk van yoga. Zo druk zelfs, dat ik op gegeven moment na het yoga-en de fitness indook om even op een crosstrainer te staan. Pilates en body balance vind ik wel fijn, maar niet omdat ik er rustig van word.

 4. kijk eens op http://www.bachbloesemsenmeer.nl
  Daar lees je ook over mindfulness. Kan een middel zijn

Speak Your Mind

*