Het rinkelt, snurkt en heeft puistjes

adhd volwassenen columnStappenplan voor ouders die geen ADHD-kind aan de wereld willen afleveren. Oftewel: een weekje ADHD in de wetenschap. 

Het begint in de buik. Zwangere vrouwen moeten hun mobieltje subiet de deur uit doen. Gaat de ongeboren spruit in de buik al van stuiteren.

Dit hebben wetenschappers ontdekt door een kooi zwangere muizen gek te bellen – toegegeven: geluid mobiel stond uit – om vervolgens te constateren dat de ter wereld gekomen mini-muizen een stuk drukker waren dan de muizenbaby’s die zonder overactieve telefoon in de kooi zijn geboren. Ander verschil: kleinere hersenen bij de hyperactieve muizenkroost. Conclusie die de onderzoekers van de Yale Medical School trokken: er zou weleens een link kunnen zijn tussen GSM-straling en ADHD-achtige trekjes. Volgens de wetenschappers – en zij zullen het weten – is hiermee meteen het toenemend aantal diagnoses ADHD te verklaren, met al die aanstaande mamma’s die zo nodig overal bereikbaar willen zijn. Foei.

Wel een uitdaging overigens: om eenmaal zwanger uit de buurt van piepende mobieltjes te blijven. Aangezien er in Nederland inmiddels meer mobiele telefoons dan mensen zijn. Een hutje op de hei dus. Enige oplossing. Het volgende probleem dient zich aan als de eenmaal geboren koter gaat snurken. Paniek. Want volgens de Britse onderzoeker Karen Bonuck – jawel, onderzoek twee in drie dagen tijd – is er een verband tussen slaapproblemen en het ontwikkelen van “problematisch gedrag, zoals hyperactiviteit”. Oftewel: ADHD. Zegt mevrouw de wetenschapper. Iets met te weinig zuurstof naar de hersenen. De herstellende functie van de slaap die geblokkeerd raakt. Wat een lastig en dus als ADHD gestickerd kind oplevert. Dus: voorkomen dat de kleine hummel een bos bomen omzaagt ’s nachts. Dan is er niets aan de hand.

Als de koter later uitgegroeid tot puber puistjes krijgt, ben je ergens hierboven de mist in gegaan. Volgens een Amerikaanse psychiater – hoppa, onderzoek drie in zeven dagen tijd – is er een link tussen acne en ADHD. In de zin van: puistenkoppen, dat zijn ADHD-ers. Citaat van Amerikaanse onderzoeker Madhulika Gupta: “Mensen met acne zouden moeten worden getest op ADHD. Vooral als zij ook klagen over concentratieproblemen of impulsiviteit.” Jawel. En hop, weer een horde moeders sleurt hun van de hormonen stuiterende en – toevallig! – puistende puber mee naar de huisarts. Want de laatste zin van het betreffende NU.nl-artikel gaat ongetwijfeld aan veel lezers voorbij: “Volgens sommige onderzoekers zijn deze conclusies niet meer dan toeval.”

Goed. Zouden de heren en dames van de wetenschap nu misschien een andere hobby kunnen zoeken? Scrabbelen of zoiets?

Over Danitsja Koster

Comments

  1. Ge-wel-dig! Ondanks dat ik voldoe aan een erg breed scala van ADHD, ben ik er ook niet voor om iedereen maar meteen etiketten op te plakken. Wel helpt het mij om meer dingen in mijzelf te herkennen, accepteren en eraan te werken. Tevens geeft het mij een leidraad bij mij ontzettend lieve maar overactieve dochter. Ze doet bepaalde dingen dus niet express, dus boos worden heeft ook geen zin. Andere benadering dus. Scheelt iedereen een hoop frustratie!

Speak Your Mind

*