Wildgroei aan ADHD bij volwassenen

adhd bij volwassenen diagnoseDe farmaceutische en medische industrie verwacht een groei van volwassenen met ADHD. Ze storten zich en masse op het ontwikkelen van therapieën, behandelingen en – natuurlijk – nieuwe pillen. Zo schrijft de Volkskrant.

Het fabeltje je ADHD iets is waar je overheen groeit is inmiddels wel uit de wereld, stelt psychiater Sandra Kooij. Ze stelt in de Volkskrant dat de aandoening een hele leven lang zijn stuiterende effect kan hebben op werk, opvoeding en relaties.

Volgens Kooij heeft vier procent van de bevolking ADHD bij volwassenen. Vorig jaar slikten nog bijna tachtigduizend mensen ADHD-pillen. Dit betekent dat er nog zo’n vierhonderdduizend volwassenen rondwandelen zonder behandeling.

Ook kinderarts Rob Pereira laat in de Volkskrant optekenen dat er veel ADHD-ers rondlopen zonder zich bewust te zijn van de diagnose. Vooral bij ouders van ADHD-kinderen ziet hij veel dezelfde symptomen. “Zeker de helft van de ouders die meekomen met hun kind, heeft zelf ook ADHD-kenmerken”, zegt hij. Hij schat dat slechts zo’n vijf tot tien procent van hen daadwerkelijk in het behandelcircuit terecht komt.

 

Over Danitsja Koster

Reacties

 1. Grietje Wanders zegt:

  Toevallig sprak ik vanmiddag een mevr,die zei je bent toch weer beter.ik vertelde haar dat ik sinds kort weet dat het ADHD is, och ja ze moeten toch wat zeggen zei ze.
  Ik vind het erg vervelend dat ik mijn verhaal soms niet kwijt kan,
  Mensen luisteren ook niet.

  • janneke zegt:

   Hoi Grietje,

   Maar hier kan je dat wel.
   En hier wordt gelezen en gereageerd op wat je schrijft.
   En over het algemeen niet zo kort door de bocht en onbenullig als de mevrouw die jij
   (helaas voor jou) sprak.
   Ik ben in ieder geval graag bereid te lezen over wat jij wil vertellen over jouw situatie, daarop te reageren. En als je daar prijs op stelt met je mee te denken.
   En met mij vast meer mensen die deze side regelmatig bezoeken en weten waarover ze het hebben.
   Bijv. omdat ze zelf in een soortgelijke situatie zitten, ADHD hebben of een partner hebben die ADHD heeft.
   lieve groet,
   Janneke

   • Grietje Wanders zegt:

    Als ik terug kijk ben ik jaren ongelukkig geweest door ADHD.ben voor een aantal jaren terug in de berkenhof geweest ook vanwege burnout.toen werd er ook gezegd wat ben je druk.ja dat was ik ook.toen ik ddar zat wil je niet weten hoe heel veel mensen reageren.ik was verwend ik moest masr eens goed aan gepakt worden.als ik zei ik ben niet gelukkig ,dat mocht niet want we hadden het toch goed.je hebt een lieve man.ja dat zal maar ik bleef de jaren ongelukkig met mij zelf.alles doen doen,doen veel voor een ander.tot dat ik vorig zomer weer zo ziek werd .ik wist niet waar ik zo snel iets weg moest halen om rustig te worden.door de huisarts kwam ik bij de psygoloog en daar ben ik nu een jaar bij en die zei voor 2 maanden terug van grietje denk je wel eens aan ADHD.ja zeker. Getest en het kwam eruit.ik moest duidelijk zijn naar mensen toe.dat doe ik nu ook kan nu vertellen wat het is.de mensen waar je iets van “”verwacht”” nou niets hoor.masr ik red het hoor.

 2. janneke zegt:

  Hoi Grietje,

  Wat een droevig verhaal…: zo lang tobben voordat duidelijk wordt wat er met je aan de hand is.
  Kan je er wel over praten met je man en steunt hij je?
  Heb je misschien broers of zussen, vriendin(nen), goede collega’s, ouders etc. waarbij je wel terecht kunt en die naar je luisteren en je steunen?
  Dat je duidelijk moet zijn….. hoe kan je duidelijk zijn als je niet weet wat er met je aan de hand is?
  Als je zelf in het duister tast, maar ondertussen wel heel veel ervaart waardoor je niet lekker in je vel zit en goed kunt functioneren?
  Natuurlijk, nu je weet wat er aan de hand is, kan je duidelijker zijn, maar daar is een hoop ellende aan vooraf gegaan.
  Mag ik vragen welke begeleiding je inmiddels krijgt nu er een diagnose is gesteld?
  En ben je gestart met medicatie?

  lieve groet,
  Janneke

 3. Grietje Wanders zegt:

  Ik heb geantwoord op je mail die ik kreeg heb je die wel

  Vr.,gr, grietje

 4. Dag Janneke,
  Inderdaad een triest verhaal. Misschien heb je iets aan Bach bloesem remedies. Kijk eens op de website of het je iets lijkt.
  Ik hoor graag van je.
  In ieder geval fijne Kerstdagen en een goed 2014
  Groet, Gerda

 5. Janneke, ik bedoel de website http://www.bachbloesemsenmeer.nl

 6. Billy zegt:

  Hoi Grietje,
  Wat triest om te lezen dat je zo op je vingers bent getikt. ‘Je kan het wel, maar je wil het niet,’ is een opmerking die ik sinds mijn herinneringen teruggaan naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Ik ben nu 45 en ben na veel innerlijke worstelingen vier jaar geleden het circuit ingestapt. Er kwam ADD uit. Een regen van kwartjes rolden op hun plek. Maar…. Tot nu toe ben ik er ook niet veel mee opgeschoten. Ik trek me steeds verder terug en vereenzaam. Ik kan maar niet loskomen van de gedachte dat ik nu echt levenslang heb. Wat ik ook probeer, en dat is ADD- typisch veel te veel, ik maak niets af en schaam me ervoor. Het lijkt wel of ik veel bewuster ben van eigen falen. Ik ben dat zo zat.
  Ik vertel wel eens dat ik ADD heb, in de hoop dat ik beter begrepen word. Ik doe het nu trouwens bijna niet meer, omdat ik het gevoel heb dat de meeste mensen er geen zin in hebben. Ik hoop dat jij hiermee positievere ervaringen hebt.
  Ik heb ook erg veel moeite met alle berichtgeving in de media over AD(H)D. Het is net alsof je je telkens moet verdedigen en je hoofd hoog moet houden. Vaak kwetst het, ga ik zelf weer twijfelen of ik toch niet gewoon een luie aanstelster ben. Het moeilijkste vind ik het om mezelf telkens weer op te peppen, in de weet dat het toch vrij weinig uithaalt. Klinkt pathetisch, sorry.
  Toch maar even positief afsluiten. Ik sta mezelf nu wel meer toe om mijn creatieve kant te ontplooien. En daar word ik wel blij van. Mijn paplepel zat vol met: “studeren, dat ben je aan je hoge IQ verplicht” maar daar werd ik niet gelukkig van. Muziek, tekenen, fotograferen, tuinieren en knutselen doen mij echt goed.
  Succes met alles wat je doet, Grietje, volg je hart en hopelijk kan je een mooie levensweg inslaan.
  Billy

  • Grietje Wanders zegt:

   Ik heb bij het psyq een soort therapie gedaan hoe ik alles toch kan beter indelen.schema maken voor de week en dat lukt me goed.geeft mij wat rust om alles stuk voor stuk af te maken.
   Ik ga niet meer uitleggen wat ik heb want als ik het druk gehad heb wordt ik depressief en ga ik 2 stappen terug.och dat hebben we allemaal wel eens.veel mensen weten niet wat ik in mijn rugzak heb en ga het ook niet meer vertellen.schiet ik ook niet veel mee op.heeeeel veeeeel.ik heb niet meer zo de behoefte om nog andere mensen op te zoeken wAt ik voorheen wel deed.ik vind het niet allemaal zo gezellig meer.ik fiets veel,wandel graag en foto,s maken.
   Ik wens jou ook het aller beste toe
   Een groet van Grietje

 7. mathijs zegt:

  ik heb sinds gisteren de diagnose ADHD gecombineerd, voor mijn gevoel wist ik al veel eerder dat ik het had, maar tot de dag van gisteren geen “last” van gehad om “gewoon” te kunnen functioneren.
  na mijn proef dosis heb ik na 29 jaar eindelijk kunnen ervaren hoe iemand die geen ADHD heeft, functioneert wat een rust. ik hoor nu wel al heel snel van mensen om mij heen dat als tegenwoordig iedereen zoon onderzoek laat doen, dat er dan altijd wel wat uit komt cq ADHD gerelateerd. Ik vind het dan alleen jammer dat de mensen die dat zeggen het zelf nooit ervaren hebben hoe een ADHD’er zich van binnen voelt. ik vind het recht van meningsuiting sowieso een beetje door geslagen, maar goed das een andere discussie. Ik zit net pas in deze wereld (ik kan het van twee kanten bekijken:).

  M.VR.GR Mathijs

 8. jopie ouwers zegt:

  ik geloof in jezus christus en ben op weg naar geloofsovertuiging en er zij dingen die ik gekregen heb van de heer die mij de duivelse kant die ik had , is veranderd en voel me bijna buitenaards geworden . ik zou graag willen weten hoe of ik mijn telepatiese gaven ontwikkeld is ik ben zeker van overtuigd dat ik 3 prosent al sins ik zes wat al dingen uity kan legen over dit onderwerp. ik heb al sins mjin zesde adhd en voel me en weet meer dan dit aub ik heb heel wat uit te legen.

Laat wat van je horen

*