ADHD volwassenen en hun harmonisch profiel

ADHD VolwassenenVind jij de IQ-test van BNN ook zo leuk? Vermakelijk is het zeker, maar of de uitslag nu zo betrouwbaar is. Een ander verhaal zijn de officiële testen om iemands IQ te meten. Zo zijn er de WISC (voor kinderen) en de WAIS III-test (voor grote mensen).

Aangezien deze site zich voornamelijk richt op adhd volwassenen, zullen we ons in deze blog toespitsen op de WAIS III.

De afkorting WAIS staat voor Wechsler Adult Intelligence Scale. Deze test behoort tot de meest gebruikte tests om individuele intelligentie te meten. In de test komen verschillende onderdelen aan de orde, zoals woordenschat, woordovereenkomsten, rekenen, cijferreeksen, cijfers en letters nazeggen, onvolledige tekeningen, blokpatronen, matrix redeneren, plaatjes ordenen en figuren leggen.

Al deze tests dienen om tot een eenduidige indicatie van iemands IQ te komen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het verbale en het performale IQ. Het kan heel goed zijn dat iemand op het verbale gedeelte een hoge score haalt (en soms zelfs begaafd te noemen is), terwijl diezelfde persoon op het performale vlak rond of zelfs iets onder het gemiddelde zit. Dit wordt een disharmonisch profiel genoemd. Heb jij ook een bijzondere bedrading, dan is het zelfs helemaal niet zo vreemd als je op het ene vlak een stuk “intelligenter” scoort dan op het andere.

Ga maar na: bij het onderdeel cijferreeksen bijvoorbeeld, is het de bedoeling dat je de door de onderzoeker opgenoemde cijferreeks onthoudt en nazegt. Dat is allesbehalve gemakkelijk wanneer je aandacht al bij het derde cijfer wordt afgeleid, omdat dit getal je doet denken aan de verjaardag van je moeder, de leeftijd waarop je kat stierf of het aantal reepjes dat in een doos Merci-chocolade zit. De ene gedachte roept vaak de andere op, en voor je het weet zit je weer mijlenver afgeleid te zijn door je eigen verhaal, terwijl de onderzoeker maar doorratelt.

Wat kan je daar aan doen? Eigenlijk vrij weinig. Accepteer dat je, net als mensen zónder bijzondere bedrading, sterke en minder sterke kanten hebt. Luisteren, geconcentreerd blijven en aandachtig opletten zullen daar over het algemeen niet bij horen. Dit zie je ook terug in de einduitslag. Voor het aantonen van een bijzondere bedrading zijn echter meerdere tests nodig: alleen een disharmonische WAIS-uitslag is niet afdoende.

Over Linda Groesbeek

Reacties

  1. Ik heb gelukkig? een zeer harmonisch profiel (verbaal en performaal nagenoeg gelijk) maar loop tegen een heel ander probleem aan. Bij elke test ga ik automatisch in de hypermode. Ik weet dan vaak dingen waarvan ik me niet eens bewust was dat ik ze wist. Gevolg: een extreem hoge score, terwijl ik “in het dagelijkse gebruik” wel redelijk slim ben, maar zeker niet opval qua intelligentie .

    Op basis van testuitslagen werd ik naar scholen gestuurd of kreeg k banen, waarin ik vervolgens zwaar ging onderpresteren. Niet bewust of uit luiheid, maar gewoon omdat ik niet permanent in de hypermode kan functioneren.

    Op dit moment heb ik 3 (kleine) banen (lang leve het multitasken), variërend van mbo- tot hbo niveau. Hierin voel ik me goed, hier zit ik op mijn plaats, maar je wilt niet weten hoeveel pijn, verdriet en moeite het heeft gekost om een passende werkplek te vinden. En hulp in wat voor vorm dan ook, kon ik altijd wel vergeten. “Jij bent zó extreem slim, jij kunt het allemaal best zelf uitzoeken.”

    Tussen mijn 12e en 42e ben ik 4 keer getest en vier keer scoorde ik zo hoog, het is dus een vrij consistent probleem. Pas sinds ik weet dat ik ADHD heb en sinds ik het verschijnsel hypermode kan benoemen (vroeger had ik het wel, maar dacht ik dat iedereen dat had), begrijp ik waarom tests bij mij nooit een reëel beeld geven.

    Ook dát is dus mogelijk bij ADHD.

Laat wat van je horen

*