Veel laten rennen, die ADHD-ers

adhd volwassenen pillenVolgens psychiater en Volkskrant-columnist Bram Bakker is Ritalin alleen in heel ernstige gevallen een oplossing. En dan alleen tijdelijk. In een opiniestuk in de Volkskrant gaat hij ook in tegen kinderarts Rob Pereira die eerder zijn zorgen uitte over het hoge aantal ADHD volwassenen dat nog pillenvrij rondloopt.

Volgens Bakker heeft Ritalin maar eventjes effect. Hij wijt dit aan de vage kenmerken van het label ADHD. “Zoals bij veel psychiatrische stoornissen turf je verschijnselen, en als je er genoeg hebt mag je een etiket plakken.” Dit maakt het voorschrijven van één medicijn op lange termijn een heikele onderneming, bepleit hij. Overigens heeft hij in zijn carrière ook weleens Ritalin voorgeschreven, maar dan aan cocaïneverslaafden. “Cocaïne hoort, net als amfetamine, namelijk ook tot de psychostimulantia. De nadelen van speed en coke zijn vele malen groter dan die van Ritalin, dus dan is de keus niet zo moeilijk.”

Bakker voorziet in het aan de lopende band voorschrijven van Ritalin een herhaling van het antidepressiva-debacle: bijna een miljoen gebruikers, terwijl er slechts bij een deel van de pillenslikkers is aangetoond dat het daadwerkelijk helpt. “Herhaling van dit scenario dreigt bij de psychostimulantia, u bent gewaarschuwd.”

Bakker breekt in het artikel ook een lans voor Laura Batstra, die de discussie over ADHD-diagnoses recentelijk openbrak met haar boek  Hoe voorkom je ADH? Door de diagnose niet te stellen. In lijn met haar stelling, pleit de psycholoog voor een andere benadering van de ADHD-kenmerken. Hij haalt de nu in de bioscoop draaiende film Brammetje Baas aa

n. En schrijft: “Brammetje Baas is een ventje uit groep drie, die bij een hulpverlener als kinderarts Pereira vrij zeker van het etiket ADHD en een bijbehorende pot pillen voorzien zou worden. In de film wordt het gedrag echter niet als zodanig geduid, en op een heel andere manier benaderd. Brammetje is bijzonder, niet ziek. Zo blijkt het ook op te lossen. Romantisch? Misschien, maar wat is er tegen om eerst een creatieve aanpak te proberen, alvorens om een recept te vragen? Veel laten rennen, dit soort kinderen…”

Over Danitsja Koster

Reacties

 1. marion zegt:

  ik weet sinds sep 2009 dat ik ADHD heb, ook in de mallemolen gegaan, heel veel rare dingen gedaan of juist niet gedaan toen ik aan de pillen zat. voor mij zijn de pillen een negatieve ervaring. wel heb ik meer vertrouwen in het alternatieve circuit. en ja, ik ben creatief, af en toe chaotisch, druk maar mijn ADHD zie ik steeds meer als gave en niet als negatief.
  dus een andere kijk op ADHD veranderd meer dan pillen kunnen doen!

 2. Manjo zegt:

  Ik ben 54 en kreeg 3 jaar geleden pas de diagnose ADHD (wat een opluchting: eindelijk begreep ik waar ik mijn hele leven al tegenaan liep) plús een recept voor methylfenidaat. Maar ik ben zo’n chaoot dat ik het vaak vergat in te nemen. Gelukkig heb ik geen last van het rebound effect. Tegenwoordig gebruik ik methylfenidaat alleen nog maar heel gericht, als ik voor een klus sta waarbij ik me heel goed moet concentreren en me ook geen impulsieve reacties kan veroorloven. Dan werkt het uitstekend.
  En voor de rest heb ik gewoon leren leven met mijn anders-zijn en ben ik daar eigenlijk heel tevreden mee. Het creatieve, sociale, energieke, out-of-the-box denken en andere positieve ADHD-kenmerken zou ik niet willen missen of onderdrukken.

 3. Uitspraken als “veel laten rennen”zetten mijn nekharen rechtovereind en doen mijn bloed koken. Tegen iemand met een Depressie zeg je toch ook niet dat hij maar lekker door het Bos moet gaan lopen hopend dat er nog ergens aan een boom een touw hangt………

  Ritalin en andere medicatie(slik zelf dexamfetamine) zijn niet heilig maar zolang er een aantal mensen zijn die er baatr bij hebben is dat al voldoende. En wil je er niet aan ook goed, een ieder is oud genoeg om te bepalen wat hij zelf voor zichzelf goed vind lijkt me.

  Ik zie me als ADHDer als Mens 2.0 ofwel alleen maar voordelen al is de rest van de wereld er duidelijk er nog niet ingesteld.
  Wel raar trouwens in een tijd waarin alles zowiezo sneller moet en lijkt te gaan……

Laat wat van je horen

*