Te veel Ritalin, of teveel ADHD-ers?

adhd volwassenen medicijnenVolgens recente cijfers is er in 2011 meer Ritalin en andere ADHD-medicatie voorgeschreven dan in de jaren ervoor. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten wil een onderzoek naar deze stijging  en de vermoedelijke toename van het aantal kinderen met ADHD en “toegenomen medicalisering van de zorg”. Een hele mond vol.

Mijn vraag is of de staatssecretaris echt zo van moet schrikken. Schattingen over het aantal mensen, dus niet alleen kinderen, met ADHD lopen al tijden uiteen. Dat er meer mensen, dus ook volwassenen, met ADHD rondlopen dan nu een diagnose hebben is al lang als waar aangenomen. Dus waarom dan de verwondering dat er meer medicatie is uitgeschreven als meer mensen de weg naar de hulpverlening kunnen vinden? Uiteraard is het belangrijk dat er niet lukraak met labeltjes wordt gesmeten, maar is dat geen algemene gedachte die bij controle van de zorg van belang is?

Dokter Henk Jan Out legt in zijn beschouwing de pijnpunten bloot. Hij stelt dat de discussie is verschoven van het belang van de patiënt naar een ideologische discussie over pro of contra pillengebruik zijn en hoe de farmaceutische industrie hier slim op inspeelt. Er zijn talloze voorbeelden van ADHD volwassenen of kinderen die belang hebben bij medicatie al dan niet in combinatie met therapie, en ook van ADHD-ers die bewust hebben gekozen om geen Ritalin of Concerta (meer) te gebruiken. Dit zou helemaal prima moeten zijn wanneer dit besluit is genomen in overleg met een deskundige en goed wordt begeleid. Het moet niet zo zijn dat het belang van de ADHD-er wordt ondergesneeuwd in een discussie over of medicatie een (deel van de) oplossing is.

Er bestaat momenteel een consensus in het wetenschappelijke veld dat ADHD bestaat en dat medicatie als Ritalin een hulpmiddel kan zijn wanneer op de juiste manier gebruikt en voorgeschreven door een bevoegd deskundige. Na de ophef in de Tweede Kamer over het gestegen gebruik van ADHD-medicatie lijkt de discussie niet meer te gaan over het nut van dit hulpmiddel, maar over of dit überhaupt nog mag worden voorgeschreven en welke rol de farmaceutische industrie speelt in de stijging van het gebruik van Ritalin en van de ADHD-diagnoses.

Mensen met ADHD kunnen prima leven zonder hulp en medicatie. Mensen met ADHD hebben hulp en medicatie hard nodig. Twee tegenstrijdige stellingen die beide waar zijn, het verschilt per persoon in hoeverre hulpmiddelen als medicatie en therapie wenselijk zijn. Wanneer iemand met ADHD tegen problemen aanloopt is het van belang een breed spectrum van hulpmiddelen te bieden om de beste en meest persoonlijke combinatie te kunnen proberen. Het moet niet zo zijn dat mensen die Ritalin of Concerta gebruiken zich moeten verdedigen omdat ze een hulpmiddel gebruiken voor een erkende aandoening. Zoals dokter Hek Jan Out stelt moet de focus terug op de behoeften van de patiënt, daar ben ik het helemaal mee eens.

Over Danitsja Koster

Reacties

 1. Hoi Redactie! Lezen jullie je mail wel, heb verscheidende berichten gestuurd maar 0 feedback.

  Vreemd?

 2. No offense. Of course. 😉

 3. Kijk zo nu en dan op de site ted.com (aanrader) en kwam deze post tegen van (en over) een Adhd’er:


  Lets see what undiagnosed Adhd in Adults looks like from the outside….

  1: Consistently forgetful. i.e walking into kitchen and forgetting why your there
  2: Start tasks but never finishes them or never gets round to starting them in the 1st place.
  3: Drinks lots of coffee or energy Drinks and smokes or used to smoke
  4: Has Anxiety and/or other mental health problems
  5: Very unorganised. So much so that it is a shock when they do what they say they are going to do at the time they said they would. Is constantly late
  6: Has trouble motivating themself to such a degree that they appear lazy.
  7: Has mood swings
  8: Often sais the wrong things at the wrong time
  9: Very impulsive and doesnt think before acting
  10: Has gone from job to job because of boredom or perceived injustice in the workplace
  11: Has constant relationship problems
  12: Seems to have difficulty in controlling any emotion. i.e If someone annoys them they cant ignore the anger and must act on it. Even to their own detriment.
  13: Has family members who are “Just as bad as them”
  14: Gets very sleepy when doing tasks that involve lots of focus.
  15: Is consistently distracted by things that are not relevant to the task at hand.
  16: Intelligent but has trouble showing it in any sort of constructive way. i.e unable to gain employment or qualifications in an area that they are fantastic at.
  17: Has an addictive nature
  18: Has trouble sleeping
  19: Has money problems all the time.

 4. joan flikweert zegt:

  I like this…waar kan ik dan op drukken?

 5. Wel of geen medicijnen, wel of geen adhd, kijk eerst naar de oorzaak van de symptomen die er zijn.
  Kijk op http://www.bachbloesemsenmeer.nl

 6. Bekijk ADHD eens niet als label maar als talent. Je kunt hierover ook het artikel: “ADHD: Het Talent” lezen. Andere invalshoeken.

 7. Goeie website, Ben blij dat mensen bij elkaar kunnen komen, en kunnen leren en begrijpen hoe we beter kunnen omgaan met Goeie website, Ben blij dat mensen bij elkaar kunnen komen, en kunnen leren en begrijpen hoe we beter kunnen omgaan met ADHDers.

  Ik heb zelf jarenlang Ritalin gebruikt. soms wel 5 op een dag, Ik kon mij wel iets beter concentreren, maar mijn emoties waren erg duf and voelde mij niet vrolijk of happy.

  Ik heb toen ik 22was een heel bijzonder program van Art of Living gevolgt, de ademhalingscursus die mij ontzettend veel rust heeft gegeven en de hyperactiiteit enorm heeft afgewakt.. Het bijzondere is dat ik mijn handicap heb kunnen omzetten in mijn sterkste kant.

  De oefeningen die ik tijdens de Art of Living Cursus heb geleerd pas ik nog steeds toe, heeft heel erg geholpen tijdens mij laatste jaren van de studie zo ook in mijn relatie met mijn ouders en vriendin.

  Ik wil andere ADHDers deze fantastisch cursus op hart wijzen, wist niet dat ik zo rustig en ontspannen kan zijn. Goed voor mijzelf en de dierbaren om mij heen die iik voorheen vaak onbedoeld pijn deed.ADHDers.

  Ik heb zelf jarenlang Ritalin gebruikt. soms wel 5 op een dag, Ik kon mij wel iets beter concentreren, maar mijn emoties waren erg duf and voelde mij niet vrolijk of happy.

  Ik heb toen ik 22was een heel bijzonder program van Art of Living gevolgt, de ademhalingscursus die mij ontzettend veel rust heeft gegeven en de hyperactiiteit enorm heeft afgewakt.. Het bijzondere is dat ik mijn handicap heb kunnen omzetten in mijn sterkste kant.

  De oefeningen die ik tijdens de Art of Living Cursus heb geleerd pas ik nog steeds toe, heeft heel erg geholpen tijdens mij laatste jaren van de studie zo ook in mijn relatie met mijn ouders en vriendin. Ik ben 1 jaar na de cursus afgestapt van Ritalin, en voel ontzettend goed, energiek maar ook gefocussed.

  Ik wil andere ADHDers deze fantastisch cursus op hart wijzen, wist niet dat ik zo rustig en ontspannen kan zijn. Goed voor mijzelf en de dierbaren om mij heen die iik voorheen vaak onbedoeld pijn deed.

  http://www.artofliving.org/nl-nl/art-living-cursus-deel-1-art-breathing#distance=10&sSearch=&lat=&lng=&ctype=51879,12371,12519,12517,266225&acol=0&c=&cc=&d1=&d2=

  Ze hebben ook programmas speciaal gericht op kinderen Art Excel (8-12) en jeugd: YES!(13-17) & YES!+ (18-30)

Trackbacks

 1. […] on adhdmagazine.nl Share this:TwitterFacebookVind ik leuk:LikeWees de eerste die dit leuk vindt. Geef een reactie […]

Laat wat van je horen

*