Streep door rijbewijskeuring voor stuiterballen

adhd volwassenen rijbewijsDe verplichte rijbewijskeuring voor ADHD-ers is van de baan. Minister Melanie Schultz heeft woensdag per direct een streep gezet door deze regeling.

ADHD volwassenen moesten bij het aanvragen van hun rijbewijs aangeven dat ze de diagnose hebben. Om vervolgens de rest van hun rijdende leven om de drie jaar een medische keuring – op eigen kosten – te ondergaan om te bewijzen dat hun stuitergedrag geen effect heeft op hun rijstijl.

De afgelopen maanden werd er een serie aan campagnes opgetuigd om deze regeling de prullenbak in te krijgen. Met succes, zo bleek woensdag. De motie van SP-Kamerlid Farshad Bashir hierover werd aangenomen.

Over Danitsja Koster

Comments

 1. Eindelijk gerechtigheid!

 2. Yvonne zegt

  Dat is nog eens goed nieuws!! Maakt mijn hele week weer goed!!

 3. Pepijn Ritzema zegt

  Ik heb 10 jaar mijn rijbewijs (en ADHD) en hier nog NOOOOOIT van gehoord. Ja, toen het net in het nieuws was. Nooit opgeroepen voor een test of iets dergelijks. Maar goed ook, want dit slaat dus helemaal nergens op!

 4. Besides, in die 10 jaar (afkloppen, ook al is dat bullshit) heb ik nog NOOIT een (bijna) ongeluk gehad . Bovendien wordt ik juist in de auto ‘gehyperfocused’ en vind mij daardoor dus een bovengemiddeld goede bestuurder. En mijn ritalin maakt dit effect des te groter.

 5. P.S. En mijn videogames. ;P

 6. P.S. 2: ‘Verplichte rijbewijskeuring’ Zijn wij nou zo slim, of zijn zij nou zo dom!! o_______o

 7. Geld dit ook voor de rijbewijzen C+E?

 8. Het staat toch nog steeds op de vragenlijst….

 9. Linniii zegt

  Ik ben sinds kort volwassen adhd-er.
  Ik wil heel graag mijn rijbewijs maar merkte dat ik me moeilijk kon concentreren o.a. tijdens de rijlessen ging het goed, maar het examen was (ook dankzij zenuwen) een ramp. Na mijn 3e poging ben ik zelf gaan zoeken en besloot mij te laten testen op ADHD (positief dus)
  Ik ben altijd al druk geweest en had meerdere kenmerken dus echt als verrassing kwam dit niet.
  Ik slik nu medicatie, en krijg therapie.

  Als ik nu weer wil gaan lessen, moet ik dus aangeven dat ik ADHD heb, en een extra test doen voor mijn examen, om te bewijzen dat ik geen gevaar op de weg ben? Of moet die test voor ik ga lessen?

  Ik lees nu zoveel op diverse site’s dat ik het spoor even bijster ben.

 10. Hoi Linniii,

  Je zal een medische test krijgen en inderdaad een rijtest, maak je over die rijtest geen zorgen want ze willen zelfs dat je minimaal 15 lessen hebt genomen.. in deze test gaat het niet om spiegels kijken of verkeersregels.. ze gaan in deze test letten op je reactievermogen.. als je gewoon normaal rijd als dat je normaal met lessen doet is er niks aan de hand. En het concetreren gaat tijdens het rijden stukken beter met mediciatie, neem deze ook daarom zeker weten in!. Ik ben nu 1 jaar in het bezit van mijn auto en vrachtwagen rijbewijs en heb al deze ongein ook moeten doorlopen.. gr jelle

  • Ik heb daar Geen goede ervaringen mee bij mijn zoon zijn rijlessen
   Het kost je bezoek vage psychiater ( 5 min binnen/ vragen of je drinkt? en € 120 armer)
   Rijtest ( 2 uur auto huren en als je dan niet slaagt //alsof het examen is // dan mag je nog 1 ! ! maal een hertest doen die weer geld kost )
   Zonder deze test goedkeuring kan je niet op voor je rijbewijs
   Niet adhd ers mogen 50 of 100 x afrijden
   wij maar 2 kansen ? Ben momenteel met rechtsbijstand bezig ivm discriminatie

 11. Patrick zegt

  Sinds een paar weken slik ik Ritalin. Ben 43 jaar en heb al tig jaar mijn rijbewijs. Door mijn werk rij ik heel Nederland door en soms ook naar Belgie. En ik rijd veel kilometers. Met Ritalin ben ik meer gefocust, niet altijd tijdens het rijden. Maar moet ik nog steeds aan bepaalde instanties wel doorgeven dat ik Ritalin gebruik? Bijvoorbeeld aan het CBR?

Speak Your Mind

*