New Arts docu project “Geen verschil”

Geen Verschil

Jeroen Lazeroms

In mijn speurtocht naar leuke AD(H)D-nieuwtjes stuitte ik op een nieuw nummer van rapper Sticks genaamd “Geen verschil”. De lyrics spraken mij erg aan en in de omschrijving bij de clip las ik dat hij dit nummer schreef naar aanleiding van een aantal speeddates die hij had met jongeren van de Sint Jorisschool in Nijmegen voor jongerenproject “Geen verschil”. Dit bijzondere project is in samenwerking met New Arts Nijmegen opgezet door Jeroen Lazeroms met als doel alle jongeren die zich wel eens ‘anders’ voelen een hart onder de riem steken en hun zelfvertrouwen te sterken. Door de tekst van het nummer en de omschrijving bij de clip werd ik nieuwsgierig naar het verhaal achter dit project en ik ging verder op onderzoek uit.

Toen Jeroen Lazeroms de mogelijkheid kreeg zelf een project op te zetten in samenwerking met New Arts Nijmegen dacht hij terug aan zijn tijd op de Sint Jorisschool in Nijmegen, een school die extra individuele ondersteuning biedt aan leerlingen die leerproblemen hebben als gevolg van AD(H)D, autisme, dyslexie etc. ‘Anders’ dan in het reguliere onderwijs dus. In de documentaire vertelt Jeroen dat hij zelf op deze school heeft gezeten omdat hij dyslectie en concentratieproblemen had en hoeveel hij heeft gehad aan de persoonlijke aandacht die hij daar kreeg. Hij wist hoe het voelt om in een ‘hokje’ te worden geplaatst door de buitenwereld. Als ervaringsdeskundige kon hij met dit project als geen ander laten zien hoe je ‘anders zijn’ juist in je voordeel kunt laten werken. Niet alleen de leerlingen maar ook de school kon hij zo een imagoboost geven.
Hij benaderde zijn oude school met zijn boodschap: “Iedereen is anders en daarom is er Geen Verschil!” Dit leidde tot een succesvolle samenwerking.

Geen Verschil

Sticks (Fotograaf: Herbs Alfonso)

Jeroen organiseerde samen met een groep jongeren en professionals een workshopdag voor de leerlingen met verschillende workshops in urbanarts zoals dans, mode, beats maken en graffiti. Rapper Sticks kwam langs om inspiratie op te doen voor de track die hij zou schrijven over het project. Hij sprak met leerlingen over hun school, over hoe het is om je ‘anders’ te voelen en over hun toekomstplannen. Deze verhalen werden de basis voor zijn track “Geen verschil”.
Ook werd “het coolste schoolfeest ever” gegeven waar Sticks zijn nummer presenteerde aan de leerlingen van de school.

In de nabeschouwing van Jeroen en Sticks in de docu viel me op dat ook zij benoemden dat zij vroeger op school niet helemaal hun weg konden vinden, maar uiteindelijk wel hebben gevonden wat voor hun werkt. Het is een gegeven wat ik heel vaak terug hoor/zie in levensverhalen van artiesten/kunstenaars/creatieve geesten. Dingen die zij erbij noemen zoals: snel afgeleid zijn, met andere dingen bezig zijn dan gevraagd wordt, net iets anders denken dan de rest, er niet helemaal bij horen etc. doen mij altijd sterk denken aan zaken die veel AD(H)D-ers tegenkomen tijdens hun schooltijd en ook later bij werk en studie. Ik ben er zelf in ieder geval 1 van en ik blijf het heel mooi en inspirerend vinden om te zien/horen hoe iemand toch zijn/haar weg vindt in het leven. Vaak denk ik ook “jong geleerd oud gedaan”: hoe jonger je gestimuleerd wordt te kijken naar- en vooral te ervaren wat ‘jouw ding’ is en kansen hebt je daarin te ontwikkelen, hoe gelukkiger je kunt zijn. En uiteindelijk is dat toch wat we allemaal (jong en/of oud) willen!

Initiatieven zoals deze die mensen inspireren en een kans geven te ontdekken wat zij leuk vinden/waar zij goed in zijn, zijn wat mij betreft heel belangrijk. Juist dat wat jou anders maakt, jouw ‘x-factor’ kan jouw manier zijn om onderscheidend te zijn/op te vallen in wat je doet en het is supermooi dat dit project er is en daar op deze wijze aandacht aan besteedt.

klik hier voor meer informatie over het project.

Documentaire New Arts ‘Geen Verschil’

Videoclip Sticks – Geen verschil

Over Bas den Blaauwen

Speak Your Mind

*