Er zijn dus ook stuiterende senioren

adhd bij volwassenen seniorenOnderzoekers hebben ontdekt dat ook mensen boven de zestig jaar aan ADHD kunnen lijden. Joh. Belangrijker: deze groep stuiterende senioren krijgt zelden de juiste zorg. Eindelijk eens aandacht voor ADHD bij volwassenen. 

Wetenschappers van het Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc) zijn verantwoordelijk voor het onderzoek. Ze namen 231 mensen tussen de zestig en 94 jaar onder de loep. Wat bleek: bij drie procent van deze zestigplussers werd ADHD geconstateerd. En jawel: dat is ongeveer even groot als het percentage ADHD-ende kinderen.

Dat lijkt natuurlijk een beetje een knullig onderzoek. Natuurlijk zijn er ook ouderen met ADHD. En hoewel er inderdaad een groep kinderen is die ADHD schijnt te ontgroeien, blijft het bij het overgrote gedeelte van de kinderen en tieners gewoon hangen in de volwassen jaren. Dus natuurlijk is ADHD bij volwassen en senioren.

Dat is dan juist wat de onderzoekers willen benadrukken met deze publicatie. Dat er wel degelijk een groep zestigplussers is die ADHD heeft en dat het dus niet per definitie iets is waar je overheen groeit, maar bovendien: dat deze groep stuiterende ouderen nauwelijks zorg krijgt. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Psychiatry.

Over Danitsja Koster

Comments

 1. Even terzijde van de inhoud: waar heb jij leren rekenen? Of er is ergens een tikfout ingeslopen, dat kan natuurlijk ook.
  231 van de 1500 ouderen, dat is geen 3%, maar 15,4%. En dat lijkt mij toch wel heel erg veel. Dus ga ik er maar vanuit dat je in één van die twee aantallen een foutje hebt zitten.

 2. Waar haal jij dat aantal van 1500 vandaan? Ik heb het stukje drie keer gelezen, ik zie wel eens vaker wat over het hoofd, maar ik zie het niet. Het totale aantal ouderen was 231.

  Groetjes
  Astrid

 3. Wat vreemd: nu staat het er ook niet meer. En ik weet nog dat ik in augustus dit artikeltje wel 3x heb overgelezen omdat het toen gewoon niet klopte. Zou de redactie het hebben aangepast?

 4. Hallo ! Even wakker worden…stuiternde ‘studie_bollen’…
  In 1998 kreeg ik eindelijk een morsig foldertje over, Ja, awel…ADHD bij Volwassenen…in handen, en ging een wereld voor mij open ! In de maand februari, anno Domini 2000, heb op eigen initiatief, na enig aandringen van mijn kant, een vragenlijst met 160 vragen…met op elke vraag 5 meer_keuze_antwoorden mogelijkheden onder ogen gekregen! Diagnose : “Hoera, ik stelde mij niet aan ! “.
  Vanaf 1993…heb ik mijn vorm van ADHD, steeds beter een plek in mijn leven kunnen geven !

  Na een bijna levenslange strijd, tegen de meest idiote VOOR_oordelen, nu een 62.5 jaren jonge senior, ben ik er zielsgelukkig mee! Waarmee???
  Dat ik een hele collectie zeer uitzonderlijke gaven bezit !
  De naam van die collectie?
  A(ltijd)
  D(oor)
  H(elder)
  D(enken)
  anderen op weg trachten te helpen !

 5. Op mijn 58e werd ik als ADHDer gediagnosticeerd… Dat verklaarde wel veel over t verleden. heb me in elk geval er wel verder in verdiept. Twee soorten medicatie heb ik geprobeerd… Ik werd compleet zombie. Dan maar zonder. In de loop der jaren ben ik heel wat “op mijn plaat gegaan”. In werk, in vertrouwen…. maar ervaringsleer is ook leer… Ondertussen werk ik gediplomeerd en wel als begeleider dagbesteding met mensen met ernstige geestelijke beperking en idem gedragsprobleem…. Ik doe ’t nog 2 jaar langer dan ‘moet’, omdat ik er steeds meer lol aan heb. (een stilzitter word ik toch nooit 🙂 ) Ik geloof mijn diagnose niet. Ik noem het zelf maar ADhD-light. 🙂 Het enige ‘probleem’ is nu, om een partner te vinden, die NIET bejaard is… Tot op heden was er altijd minstens 10 jr. leeftijdsverschil. maar ach… morgen staat ze in de rij bij de kassa. Ik ben blij met mijn aangeboren talenten (helder voelen, creatief)

Speak Your Mind

*