Ben jij ook zo’n smokkelaar

adhd bij volwassenen vakantieMet je ADHD bij volwassenen heb je het soms al moeilijk genoeg. Niet alleen heb je te maken met andere volwassenen die niets begrijpen van zaken als hyperfocus, een verregaand ochtendhumeur en de neiging tot stuiterbalgedrag, je loopt op vakantie ook nog eens het risico in de problemen te geraken vanwege je medicijngebruik. Tenzij je van tevoren maatregelen neemt, maar goed, laat dát nou eens niet het sterkste punt zijn van menig ADHD-er.

Ieder jaar gaan duizenden Nederlanders op vakantie. Uiteraard zitten daar ook de nodige ADHD- ers bij, inclusief hun medicatie. Hele vrachtladingen Ritalin en Concerta worden in koffers gesmeten, in dashboardkastjes gepropt en toegevoegd aan EHBO-doosjes, zonder dat ook maar iemand stilstaat bij de kans gezien te worden als stiekeme smokkelaar. Toch is dat een reëel scenario, met mogelijk verregaande gevolgen.

Zowel Ritalin als Concerta vallen namelijk onder de Opiumwet, wat betekent dat alleen een doktersverklaring of EMP (Europees Medisch Paspoort) niet genoeg handvatten biedt om de medicatie te mogen meenemen naar het buitenland. Reis je naar een Schengenland, dan heb je genoeg aan een Schengenverklaring. Deze kan je downloaden op de website van Farmatec. De verklaring moet ondertekend worden door de arts die de medicatie voorschrijft én worden goedgekeurd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De aanvraag duurt gemiddeld zo’n 4 weken, dus een beetje planning is wel vereist.

Reis je naar een bestemming buiten het Schengengebied, dan heb je zelfs een (Engelstalige) medische verklaring nodig. Deze verklaring kan je krijgen via de arts die de medicatie voorschrijft. Vervolgens stuur je de verklaring op naar Farmatec, die deze controleert en legaliseert. Vervolgens moet het document nog behandeld worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor sommige landen heb je vervolgens nog toestemming nodig van de ambassade of het consulaat.

Hoewel het in de praktijk waarschijnlijk allemaal wel meevalt, kunnen er strenge straffen staan op het overtreden van de Opiumwet. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het dan ook het beste de benodigde papieren goed (lees: ruimschoots van tevoren) te regelen. Op de website van Farmatec staat een handig overzicht van wat je per land moet regelen om legaal Ritalin of Concerta mee te nemen.

Over Linda Groesbeek

Comments

 1. Conquistador zegt

  Ik heb onmiddellijk een verklaring bij de psychiater die Ritalin voorschreef aangevraagd, voor ik op reis ging. Ik ben nog niet verder dan Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië geweest, maar heb geen problemen ondervonden.

  Van de Fransen weet ik dat het ze niet interesseert wie je bent, zolang je maar geen drugs vervoerd. Dus Ritalin/Concerta is errrug taboe 🙂

  Ik ben ook al eens per ongeluk bij de Amerikaanse douane op Schiphol afgezet en hun regeltjes wil je niet weten.

  De verklaring dat ik Ritalin slikte en de naam/stempel van ziekenhuis/psychiater was echter voldoende.

  Het kan geen kwaad om, elke keer dat je gaat reizen, nog even checkt of er een nieuwe verklaring moet komen of een nieuw datumstempel.
  Dat kan via de huisarts en dan apotheek.

 2. Richard66 zegt

  Sinds dat ik Ritalin Retard slik ben ik vaker aangehouden door de Politie dan daarvoor. Ik weet niet of dit staat verwerkt in hun systeem. Maar het valt mij gewoon op. Naar het buitenland reizen geeft geen problemen. De Schengen verklaring is vrijwel binnen een week binnen. Vaak word deze op dezelfde dag van aankomst ondertekend terug gestuurd. Wat ik echter zo vreemd vind aan dit alles dat de Schengen verklaring later gewoon veranderd kan worden door jezelf. Als ik bijvoorbeeld naar België moet kan ik later gerust zonder problemen Luxemburg of Duitsland toevoegen op het formulier. In Frankrijk heb ik ook geen problemen ondervonden nog. De Schengen verklaring is maximaal een maand geldig.

 3. Een vriendin van mij is even 3 weken in Nederland van een jaar wereld reis. Door al haar verhalen en foto’s ben ik inmiddels warm gestookt om dit na mijn studie ook te gaan doen. Maar mijn eerste gedachte was natuurlijk, hoe regel ik dit met mijn medicijnen. Ik ben al eerder naar het buitenland geweest en had daarvoor de Schengen verklaring geregeld(welke trouwens binnen 3 dagen alweer ondertekend bij mij in de brievenbus lag) en voor de korte tripjes “smokkel” ik het wel. Maar wat nou als je inderdaad een jaar lang van land naar land reist. Heeft iemand hier ervaring mee. Een jaar lang zonder medicijnen en nog eens op wereld reis. Dat belooft ook niet veel goeds.

 4. Wederom…voldoende ‘bewijs’….
  dat Ritalin, Concerta…et cetera …
  inderdaad onder de OPIUMwet vallen, en in feite dus …HARDdrugs…op doktersrecept zijn !
  Voor hen…die het echt nodig hebben…veel sterkte…op uw wereldreizen !

  A.J. , Amsterdam, 6 december 2012.

 5. En je punt is…

  Dat het onder de opiumwet valt was wel duidelijk hoor. Vandaar mijn vraag! Het zou fijn zijn als er een post geplaatst wordt van een beetje kwaliteit in plaats van zulke zinloze informatie.

  En voor de duidelijkheid. Alles wat onder de opiumwet valt staat niet automatisch gelijk aan harddrugs. Heel veel medicijnen vallen hieronder. Wat daar de redenen van zijn verschilt echt enorm!

  • Mijn PUNT is :
   Dat ik het TROEP vind…zoals trouwens…alle medicatie die er op de markt is !
   Of…moet ik eerst, Danny, een universitaire studie medicijnen van 7 jaren aaneen,
   gevolgd hebben, om daar over, hier mijn mening te mogen uiten ???!!!

   A. J.

   • Je mist mijn punt. Jouw mening is ten alle tijde welkom. Jouw eerdere post leek daarentegen niet om een mening. Ik vind het dan ook jammer dat je hier dan op zo’n manier op terug reageert.

    Nogmaals, het zou fijn zijn als mensen dus reageren op een artikel of topic met informatie die hier direct mee te maken heeft. Het gaat hier dan ook over medicijnen en het buitenland. Niet over de stelling of medicijnen wel of geen troep zijn. Ik hoop dat je dit begrijpt. Hierover kan altijd nog genoeg gediscussieerd worden op andere plekken.

   • Damiën zegt

    Ha A.J.

    Prima mening man. Blij dat je er eentje hebt uitgekozen.

    Maar wil alszijnde 22-jarige student met sinds een halfjaar de diagnose ADD toch even wat tegengas geven. Ik heb altijd problemen veroorzaakt in m’n leven omdat ik bepaalde dingen (plannen, doorpakken, oplossen) en ben erg blij met de pilletjes die ik krijg. Ik heb in 4 maanden alle schulden/problemen/depressieve gedachten weggespeeld en ben over een maand Master in Geografie. Misschien sluit het bij mij aan en bij u niet. Kan gebeuren. Maar mij heeft het de goede weg op geholpen.

    Iedereen weet wat ritalin is en wat ritalin doet. Maar het is aan de ADHD’er zelf om te beslissen of dit hulpmiddel nodig is. Probeer mensen geen schuldgevoel over diens medicatie aan te praten omdat jij niet diezelfde keuze zou maken. Fijne dag nog!

    • A.J.

     You just got served.

     Damian, goed bezig. Zowel met het prediken van fatsoen naar bovenstaande brulkikker met z’n populaire mening, als met het je leven de goede richting in te werken. Je mag er best trots op zijn dat je een Universitaire studie hebt kunnen afronden ondanks een late diagnose. Dat mag gezegd worden want wij onze “ontwikkelingsstoornis” horen achter elkaar te staan en elkaars harde werk en kampen met onze wonderschone vloek. En ondanks dat ritalin voor mijzelf niet weggelegd is, vind ik het fantastische pillen als ik hoor dat het zo veel mensen zo veel productiever/actiever/gelukkiger maakt.

     Femke

 6. Nog niet zolang geleden is gebleken dat ik ADHD heb. Gisteren kreeg ik voor het eerst Ritalin. Had me helemaal niet gerealiseerd dat dit onder de opium wet valt. Dus bij het lezen van de bijsluiter schrok ik wel even aangezien ik werk als stewardess. Vond het wel suf van de dokter dat zij mij hier niets over vermeld had want zij weet wat voor beroep ik uitoefen.
  Ik heb nu samen met de de arts besloten nog maar even niet te starten en eerst alle benodigde papieren te verzamelen. Dit valt overigens niet echt mee want voor sommige landen heb je ook nog een verklaring van de ambassade nodig.

  • Beste Arja.

   De verklaring van Farmatec (overheid) die je nodig hebt voor een schengenland (en dat zijn er veeeel)
   Is zelfs maar 1 maand (30dagen) geldig!
   Dus gelijk even kijken of je misschien, vanwege je beroep, een langere verklaring kunt krijgen?

   Succes!!

  • Dennis zegt

   Beste Arja,

   Heb zelf sinds 2 weken concerta en ben vertegenwoordiger (internationaal) Meestal ben ik een paar dagen in het buitenland maar weet dit altijd pas een paar dagen van tevoren. Ben dus ook erg benieuwd hoe je het opgelost hebt met de verklaringen.
   Aangezien we de medicijnen nog aan het instellen zijn (aantal mg) kunnen we nog geen enkele verklaring laten maken. Dit moet namelijk exact aangegeven worden.
   Als het ingesteld is gaat mijn psych een engels talige verklaring aanvragen bij het ministerie en deze is dan een jaar geldig als het goed is. Als ik het goed begrepen heb ook voor niet Schengenlanden.

   Groet,

   Dennis

 7. Zelf sinds maart aan de concerta, bevalt me trouwens geweldig, maar toen ging ik op vakantie eind mei!!:-O
  Het was laatst minute en ik ging binnen twee dagen al weg. Toen las ik van de schengenverklaring!!
  Shiiitt! Nog 1 dag om alles te regelen…
  Gelijk Farmatec gebeld en alles kon met spoed als ik de verklaring van de arts had!
  Dus ik naar de psych en gelijk ingescant en door gemaild..STREEEEESSSS!!!
  Binnen een half uur officiële stempel en al..het hoeft dus geen 4weken te duren 😛
  Wat een gedoe met al die papieren op vakantie zeg… En dan ook nog ze constant op zak hebben als je de hele dag weg gaat en je tweede concerta ’s middags moet nemen…

  Toch douane keek er niet eens naar toen het door de scanner ging!!
  Dat was de eerste keer vliegen met medicatie, maar als ik nu met mijn ouders ineens mee ga met de camper? Elke keer 4 weken van te voren regelen? Kan ik elke maand bellen…

 8. Mijn tip is bel eerst even met de ambassade van het land waar je naar toe reist. Farmatec hanteert soms veel strengere regels dan nodig. Voor Amerika is volgens de Amerikaanse ambassade een Engelse verklaring van de voorschrijvende arts genoeg. Neem niet meer medicijnen mee dan nodig voor het aantal dagen dat je weg bent, plus 1 of 2 reservedagen. Medicijnen in de originele verpakking van de apotheek in de handbagage. Melden op het vliegveld bij de douane met je verklaring.

 9. Trixie zegt

  Van te voren verklaringen en stempels regelen is voor de meeste van ons wellicht een probleem, tenzij je er zo een bent die gezegend is met compensatievaardigheden op het gebied van plannen. Maar goed: geef ons een super stressvolle crisis, zoals op het laatste moment een Schengenverklaring regelen waar je normaal minimaal 2 weken op moet wachten en wij halen met Olympische snelheid die vlucht naar dat Schengenland. Grappig genoeg, hoef je voor bepaalde landen die niet aangesloten zijn bij het Schengenverdrag, zoals het Verenigd Koninkrijk, alleen maar een Engelstalige brief van de psychiater mee te nemen.
  Binnen de EU en Schengenlanden zal je geen problemen ervaren, zolang je aan de vereiste verklaringen en stempels voldoet. Helaas denk ik dat je bij een reis naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten beter een paar dagen van te voren kunt stoppen met je medicatie en absoluut geen enkele pil mee moet nemen die onder de Opiumwet valt. Dus ook niet die paracetamol met codeïne die je van je kaakchirurg hebt gekregen meenemen! Ze kijken daar niet eens naar die doktersverklaring, die is niet relevant. En absoluut een paar dagen van tevoren stoppen, anders kom je daar al stuiterend aan en wordt je er natuurlijk uitgepikt voor een drugstest. Bungeejumpen is trouwens veeeeeel leuker zonder medicatie :p!

 10. Farmatec doet m.i.v. 1-1-15 geen legalisatie van (schengen) verklaringen meer.. Daarvoor moet je nu bij het CAK zijn.

 11. Ik maak gebruik van een in het Engels opgestelde verklaring dat ik testosteron gebruik (ja valt ook onder …..) en hoe veel (mg) ik per dag gebruik.
  Die is ondertekent door mijn huisarts.
  Daarmee naar CAK in Den Haag geweest. Binnen no time is de verklaring gestempeld.
  Dan door naar de rechtbank om de hoek (je kunt ook naar een hoofd kantonrechtbank gaan) en een apostille stempel er op. 20 euri lichter, maar wel een legaal document.
  Ik reis bijna wekelijks naar het buitenland. Engeland, Duitsland, VS, Antillen, binnen/buiten Schengen. Nooit een probleem.
  ~Als~ ze het al in je handbagage zien, en je er uitgepikt wordt, vraag ik wat ze gezien hebben of wat ze zoeken EN hoe ik kan helpen. Vaak krijg je dan u hebt medicijnen bij u, die willen we graag zien. Dat kan natuurlijk. Ik geef dan meteen aan een verklaring bij me te hebben. Die geef ik. Een ~goede~ douanier vraagt dan nog om mijn paspoort (dat is vermeld op de verklaring) en t is geregeld.

  Dus:
  1- download Engelse voorbeeld brief bij CAK.
  2 – Vul de gegevens in.
  3 – vermeld dat het ding geldig is tot 1 jaar na het legaliseren en voor “multiple entries” is
  4 – ga naar je huisarts of psychiater, die het voorgeschreven heeft en vraag om ondertekening
  5 – stuur het naar CAK of ga bij ze langs
  6 – als je de verklaring terug hebt vab CAK ga je naar een hoofd kantonrechtbank: https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Onderwerpen/apostille-legalisatie/Paginas/Overzicht-rechtbanken.aspx
  7 – je vraagt om legalisatie van het document/apostille stempel
  8 – betaal 20 eurie
  9 – je document is gelegaliseerd en een jaar geldig

  niks moeilijk aan
  ben net bezig de mijne weer een jaar te verlengen

  Dan nog ff die meneer of mevrouw a j:
  Als je niet begrijpt waar het over gaat, wees dan niet zo impulsief om toch je ongezouten mening ongevraagd te geven. Die mening mag je hebben. Ik ben het niet met je eens, maar dat doet niet ter zake. De pest is alleen dat alcohol en sigaretten veel gevaarlijker zijn dat ritalin/methylfenidaat, Dexamfetamine of zoals in mijn geval testosteron. Alleen worden alcohol en sigaretten als legaal beschouwd zonder enige medische reden.
  Mijn vermoeden is, maar dat moeten de AD(H)D-ers maar eens uitleggen, dat de kans op “brokken” veel groter is ~zonder~ medicatie dan met. Sterker, waarschijnlijk zijn ze (ADHD-ers met medicatie) veel veiliger in bv het verkeer dan een ” gewoon ” iemand.

  • Een duidelijke verklaring, daarom reageer ik kan het al niet bijbenen,ik gebruik cannabis van de transvaal apotheek
   Cbd met thc , sedert eind februari 2017,dan nitrazepam vroeger mogadon dus slaap,
   maar las dat het nu ook augustus 2016 onder opium wet valt,dan Tramadol ,dus door de cannabis minder pijn aan voeten, dacht wil er wel eens uit, was mei alles in orde is dus medisch engels,ben toch niet geweest omdat in de tussentijd de reizen 2 x zo duur waren. nou ben alleen dus pinkster of zo?had 2 copies van doktersassistente Barcelona hele maand, of 12-6 tot 17-6 Mallorca,nou het reisbureau zegt het klopt niet reis geanulleerd had geen verzekering geld weg ik werd niet wijs uit de CAK site. vanmorgen gebeld 1 zegt voor iedere keer dat u weggaat aanvraag stempel op doktersbrief en weer apostille soms denk je ik neem een last minute,maar goed las nog iets over schengen weer gebeld die begreep mijn verhaal en zei u kunt nog met die van mei ik zei ook naar Mallorca?ja nou ik weet het nu niet meer reisje is toch weg al dat gedoe heen en weer ben ik nu beroerd van,nog geen beltegoed nog niet de doktersassistente gebeld. Want ik kreeg het 2 dagen voor pinster ze zei het is in orde zo als anderen je dan wat anders vertellen site kom ik niet uit 2 verschillende verhalen het is medisch hebben ze geen boodschap aan je kunt minder meenemen net genoeg voor 5 dagen,Spanje en geen juiste papieren ,maar goed de doktersassistente vult de landen in nou ben nog niet weggeweest dus….die van mei is overgings 30 dagen geldig zei ik ook tegen de telefoniste die ene dan dat maakte niet uit goed zonder tabletten en nu die cannabis erbij hoef ik niet weg te gaan nemen ze het in zit va mij kant niks verkeerd aan of bedoeld waar wie zal het juiste weten of ik moet een mail sturen naar cak,maar goed ben ouder en even ze goed pijn wil wat van de tramadol af van 6 naar3 stuks per dag, in 2 weken , met cannabis zou te doen moeten zijn,toch wat positiefs maar goed ben een dagje ouder sorry hoop nog begrijpelijk
   ben ik maar mee begonnen

 12. Robert Doornbos zegt

  Ik ga met enige regelmaat boodschappen doen in Duitsland omdat ik in de grensstreek woon , op zich nooit aangehouden maar toch. Heb ik dan ook een schengen verklaring nodig ? Wat is wijsheid

  • Als je enkel boodschappen gaat doen neem je dan ookiedere je medicijnen mee? Het lijkt me verstandiger en makkelijker om ze in te nemen als je vertrekt. Dan heb je niets bij en heb je ook geen reden om iedere keer een verklaring op te vragen lijkt me.

   In alle gevallen is het maar een gedoe om het iedere keer op te vragen maar gelukkig is er door de jaren heen veel veranderd en uit ervaring kan ik spreken dat het opvragen tegenwoordig in enkele dagen geregeld is zelfs in hoogseizoen nu alles digitaal kan. Echter in bovenstaand geval zou je de moeite kunnen besparen en het jezelf makkelijker maken je medicijnen van te voren in te nemen en niet mee te nemen.

   • Afhankelijk van hoelang je van huis gaat, zul je er vaak niet omheen kunnen om met medicatie op zak te lopen. Zelf heb ik een zeer snelle verbranding, waardoor Concerta geen optie is en ik het moet doen met elke 2 uur innemen van snelwerkend methylfenidaat. Dan kan je alleen nog zonder medicatie van huis bij het naar school brengen van de kids of een snelle boodschap, anders moet je het toch meenemen. Vooral omdat je zonder medicatie al snel vervalt in onverantwoord risicovol rijgedrag en een van de belangrijke redenen voor medicijngebruik is toch het in toom houden van het hyperactieve gedrag, dat risico’s en ergernis kan opleveren voor je medemens.

    Tegenwoordig is de verklaring een jaar geldig en als je de procedure volgt die Luuk hierboven uitlegt, hoef je maar 1 x per jaar een verklaring te regelen en dan ben je weer van de rompslomp af. Daarna in een stevig plastic mapje doen (dan blijft ie droog, leesbaar en schoon) en je zorgt dat je hem bij je hebt, zodra je de grens overgaat.

Speak Your Mind

*