ADHD bij volwassenen: dat verdient een bloesempje

adhd bij volwassenen bloesemADHD bij volwassenen is in veel gevallen leuk. Denk maar aan je onnoemelijke creativiteit, je vermogen tot hyperfocus, je vaak geroemde gevoel voor humor en alle spontane invallen waar je vriend en vijand mee verrast hebt. Toch heeft ieder voordeel ook z’n nadeel, en alleen daarom al zijn er genoeg ADHD-ers die zich dagelijks in toom houden met een portie Ritalin, Concerta of andere medicatie. Gaat dit voor jou een brug te ver, maar wil je toch je ADHD binnen de perken houden, dan kan je eens het alternatieve circuit proberen. Bachbloesems, bijvoorbeeld.

De naam Bachbloesem komt van dokter Eduard Bach, die in de vorige eeuw is gaan experimenteren met homeopatische geneesmiddelen. Bachbloesems bestaan uit vloeibare plantenextracten die, volgens de leer althans, inwerken op lichaam en geest. Sommige mensen zweren erbij, anderen doen het af als totale onzin en wijten alle successen aan het zogenoemde ‘placebo-effect’.

Hoe jij er tegenover staat, bepaal je uiteraard zelf. Hoe dan ook; baat het niet, dan schaadt het niet. De extracten zijn immers honderd procent natuurlijk, werken niet verslavend en kennen geen bij- of wisselwerkingen met andere medicijnen. Een aantal druppels per dag (maximaal 24) zou afdoende effect moeten geven.

Enthousiast geworden? Kijk dan eens rond en tik een flesje “Bach bloesem mix 55” op de kop. Deze mix bevordert, naar eigen zeggen, de concentratie en de frustratietolerantie. Ook zou de bloesem het algemene “stuitergedrag” dat ADHD bij volwassenen en kinderen doen afnemen en op die manier het functioneren op school, op het werk en in het gezin helpen verbeteren. Wel duurt het in de regel een paar weken voordat eventuele resultaten zichtbaar zijn, dus een beetje geduld is een vereiste. Allemaal aan de Bachbloesems dan maar?

Over Linda Groesbeek

Reacties

 1. Is het proberen waard!! Mag dat in combinatie met de Concerta?

  WAAR kan ik een gratis proefsample aanvragen?? :D dat zou natuurlijk geweldig zijn :D

  • Miranda Timmer zegt:

   Hallo Anita,
   Ik zou ook graag de originele Bachbloesem gericht op ADD voor volwassenen willen proberen. Is dit nog mogelijk?
   Ik slik nu wel ook nog andere medicatie, antidepressiva Venlafaxine retard. Kan dit samen?

   Met vriendelijke groet,
   Miranda Timmer

  • Dorothee zegt:

   Zou graag bij u wat willen bestellen

 2. Jeannette zegt:

  Wij zijn maandag begonnen met het geven van 4 druppels bach per dag aan ons zoontje van bijna 5 jaar oud. We zijn benieuwd hoe snel we resultaat hebben! We beginnen maar met 4 druppels. De tijd zal het leren!;-)

 3. Yvonne zegt:

  Het is nogal een duur goedje om “eens te proberen”. Wordt natuurlijk niet vergoed door de verzekering, dus een proefverpakking zou mooi zijn, ware het niet dat het een paar weken duurt voor het werkt. Ik vind het wel vreemd dat je steeds op dezelfde site uitkomt als je googled….

 4. Yvonne zegt:

  Heb een mail gestuurd via het contactformulier van de betreffende website.. laat jullie weten wat de reactie is..

 5. Mocht iemand geinteresseerd zijn in een therapeut die hiermee werkt, laat t even weten, dan breng ik je in contact.
  Jan

 6. Yvonne zegt:

  ik kreeg een zoetige mail terug van de verkoper, dat maakte mijn achterdocht er niet minder op. Als iemand dus een oprecht goede ervaring heeft, dan hoor ik het heel graag!

  groetjes Yvonne

 7. Anniek zegt:

  Bach druppels hebben geen wetenschappelijk bewezen werking, ik vraag me zelfs af of er überhaupt wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.
  Ik heb zelf Bach Rescue druppels zowel voor overdag als ‘s avonds. Ze hebben namelijk 2 varianten met verschillende extracten erin. Ik heb horen zeggen dat Bach rescue nacht ook helpt voor het verbeteren van de concentratie maar hier zelf nog niet mee geëxperimenteerd. Mijn broertje en zusje gaan bekijken of ze met de rescue nacht zich beter kunnen concentreren met de eindexamens. (Bach Rescue nacht werd aangeraden om de concentratie te verbeteren doordat er nog een plantenextractje bij zit die de concentratie verbetert welke niet in de Dag variant zit.)

  Wat ik heb gelezen over bach is dat ze intuitief zijn samengesteld door de bedenker ervan. Waarbij hij zich liet lijden door zijn buikgevoel. Het klinkt in mijn oren dus best zweverig, maar durf daarnaast wel te beweren dat het het proberen waard is.
  Zo heb ik mensen van hun wedstrijdstress af zien komen met behulp van de Bach druppels, en gebruik ik ze ook wanneer ik niet kan slapen. Dus denk ik dat er zowieso wel een werking is, al zou het maar tussen de oren plaatsvinden.

  Momenteel ben ik net 1 goede maand aan Methylfenitaat begonnen, maar mocht ik hier toch niet mee doorgaan zou ik zeker ook de Bachdruppels willen proberen. Of misschien de Bachdruppels proberen in het weekend om te kijken of ik daarmee eenzelfde effect mee zou kunnen behalen.
  Het is dan wel een investering, maar als het werkt dan werkt het. Werkt het niet, is dat jammer, maar kan je nooit spijt krijgen dat je het niet hebt geprobeerd.

  En anders kan je altijd nog je onderbuik laten spreken, voelt het goed? Doen!

  -Anniek

 8. Thalia zegt:

  Sommige alternatieve therapien werken prima, zoals bijengif bij reuma og cognitieve gedragstherapie bij angststoornissen.
  Wat zegt u nu? Die zijn helemaal niet alternatief?
  Jawel hoor, of tenminste, dat waren ze tot er bewijs kwam dat deze therapien inderdaad werkte. Toen werden ze mainstream en dus niet alternatief meer. Ik wacht dus wel even met geld uitgeven tot deze therapie niet meer alternatief is. tot die tijd zijn er gelukkig genoeg middelen die wel doen wat ze beloven.

  • Bibian zegt:

   Oja? En welke zijn dat dan? Zonder bijwerkingen, zonder dat je zeker weet dat de producten geen nieuwe klachten creëren? Ik zou het graag weten. Na 4 dagen ritalin geslikt te hebben, wil ik heel graag iets zonder bijwerkingen. Ontzettende koppijn, geen eetlust, het gevoel onder invloed te zijn, kan niet goed zijn voor je gezondheid. Dan maar actief ontspanningsoefeningen doen etc om de concentratie te verbeteren. De hyperfocus komt juist heel goed uit wanneer iets je echt interesseert. Ik denk dat leren omgaan met je plus en min punten er uiteindelijk voor zorgt dat je gelukkig je leven doorkomt.

 9. christina zegt:

  ha bianca heb een zoon van 9 jaar die ook add heeft en de school wil nu dat we aan de medicatie gaan maar wij als ouders zijn daar niet zo blij mee vooral omdat de bijwerkingen toch wel veel voorkomen en ook op langere termijn toen zag ik die bachbloesems iets is kan iemand mij die dat al langer gebruikt vertellen of het werkt is natuurlijk geen wonder middel maar de medicatie ook niet bedankt alvast

 10. Hoi gerda
  Ik zou wel een vragenlijst willen invullen
  En dan van je horen wat er mogelijk is.
  Na 2 maanden ritalin. Slik ik nu meer als een jaar. Concerta
  Ik ben 62 jaar.
  Gr thea

 11. Wilme de Roon zegt:

  Helemaal duidelijk! Misschien dat de webmaster geen commerciële input op het forum wil hebben? Verdere vragen mail ik wel via je site

  Groetjes, Wilme

 12. Hallo Gerda, graag zou ik zo’n lijst willen invullen. Waar kan ik terecht? gr.

 13. Carmen zegt:

  Hallo Gerda,

  Ik zou graag een vragenlijst willen invullen, zodat er druppels voor mijn dochtertje van 9 afgestemd kunnen worden. Kan je alsjeblieft een berichtje achterlaten waar ik je kan vinden? iK hoor het graag. Alvast bedankt!! Groetjes, Carmen

 14. Ervaring van Ellen mei 2014

  Bijna een jaar geleden werd bij onze zoon (11 jaar) PDD-NOS en ADD vastgesteld. Een jaar van dingen uitzoeken, leren, en regelen volgde. Hij was ongelukkig, vaak boos, bijzonder snel geïrriteerd door de kleinste dingen, etc. Gelukkig kwam ik in contact met Gonny.
  Sinds een aantal weken geven wij onze zoon Bach bloesem druppels op maat in zijn drinken, hij weet hier zelf niet van.

  Al na een week zocht hij meer contact, werd knuffeliger. Er is nog meer veranderd: hij is veel minder snel geïrriteerd, “ontploft” minder vaak. Mijn man die er sceptisch tegenover stond zei: ik vind hem vrolijker, open, direct en alert. Hij denkt meer mee, is hulpvaardiger, het is echt bijzonder. Bijna iedere dag is er iets waarvan ik denk, wauw, dat deed hij eerder niet, of hij reageert heel soepel op iets waarover hij anders echt boos had geworden.
  Wij zijn echt blij met hoe het nu gaat en blijven de druppels zeker gebruiken!

 15. Ik ben wel geïnteresseerd in Bachbloesems voor ADHD. Maar hoe kan ik die verkrijgen?

  • Tom Vermeersch zegt:

   Ik zie dat Bianca en Gonny al hun hulp hebben aangeboden.
   Mocht je nog nood hebben aan advies, dan kan je ook bij mij terecht.
   Ik bied de originele Bach bloesem mix 55 aan zoals in het artikel wordt vermeld en werk reeds meer dan 25 jaar met Bach bloesems.

   Indien je geïnteresseerd bent, laat dan gerust iets weten

   Warme groet,
   Tom

 16. Ja Tom dat doen Gonny en ik ook de mix voor ADHD zoals hier boven maar dat lijkt me logisch :)
  Groetjes Bianca

 17. Wendy Gribling zegt:

  Mijn dochter Fleur van 7 is gediagnositiseerd met ADHD en ovenmattig veel kenmerken van PDD-NOS. Graag zou ik een vragenlijst invullen om te kijken welke mix voor haar het beste werkt.

  Groetjes,
  Webndy

 18. Wendy Gribling zegt:

  Mijn dochter Fleur van 7 is gediagnositiseerd met ADHD en ovenmatig veel kenmerken van PDD-NOS. Graag zou ik een vragenlijst invullen om te kijken welke mix voor haar het beste werkt.

  Groetjes,
  Wendy

 19. Ik kan niet van me laten horen, want dit is een TEKST invoerveld… afijn.. ADHD waarschijnelijk loop ik er al 40 jaar mee rond… en wist men vroeger niet wat het was. Gevolg… verschillende scholen, en uiteindelijk verbannen naar een LOM-School Nooit in m,n jeugd jaren iets gehoord over ADHD.
  Nu ik volwassen ben, merk ik dat ik opvallend veel overeenkomsten zie met de symptonen die gepaard gaan met ADHD-ers.. Kan soms ontploffen ( uitvallen kwaad worden door te snouwen naar mn kinderen) om soms kleine dingetjes die me dan op dat moment irriteren. Vergeet als ik aan t klussen ben waar ik 2 seconden geleden nou ook alweer dat stuk gereedschap had neergelegd… concentratie is alleen aanwezig bij zaken die me ook ECHT intreseren. Was vroeger op school daarom heel snel, en veel en langdurig afgeleid… wat buiten gebeurde was bijna altijd intresanter dan waar ik op school mee bezig was. Heb ermee leren leven… maar merk dat ik wel erg op mezelf moet letten om het een beetje leuk en leefbaar te houden voor t gezin om mij heen. Voordeel wat ik wel zie ( als dat tenminste iets met adhd te maken heeft ) is dat ik wel een enorme “drive” voel als ik ergens mee aan t klussen ben, omdat ik weer eens een miljoenste idee in m’n kop krijg wat ik nu weer eens wil doen….. dat ik daar dan wel een hele dag ( soms zonder mezelf tijd voor eten of drinken te gunnen ) mee aan de slag kan zijn…. Verder kan ik me niet herrinneren dat ik ooit mezelf echt verveeld hebt, of depressief ben geweest… voel me hele leven al die “drijfveer” van… doorgaan doorgaan doorgaan….. etc etc. Medicijnen nu ineens gaan slikken lijkt mij geen goed idee omdat ik zowieso geen voorstander ben van dat soort troep wat eigenlijk niet van nature in het menselijk lichaam thuishoort. Enige medicijn dat ik slik is als ik echt last van m,n lijf hebt in de vorm van misselijkheid/griep/ hooguit een asperientje… en zover ik weet heb ik de afgelopen 40 jaar niet iets anders hoeven te gebruiken. Ben geen roker, geen alcoholist, want als vermoedelijke ADHD-er ben ik van nature meestal wel opgewekt,.. en heb ik daar dit soort verslavende middelen niet voor nodig.

 20. Dag Joep, Bachbloesems zijn helemaal niet verslavend, dat is het voordeel. Ze kunnen zelfs bij kleine kinderen gebruikt worden. Warme groet, Tom

 21. Wat een totale onzin.

  Ik wind me vreselijk op over het feit dat bedriegers hier met een stalen smoel het zuurverdiende geld van mensen zitten af te troggelen die zo graag met hun probleem geholpen willen worden dat het kritisch denkvermogen het een beetje laat afweten. JULLIE MOETEN JE SCHAMEN.

  ‘De remedie helpt onze emoties en gemoedsstemmingen in evenwicht te brengen en de balans in jezelf te herstellen. ‘

  Wat een volstrekt nietszeggende flauwekul. Het zegt me precies net zoveel als:

  “Paardenstront op je gezicht smeren zorgt dat je meer in contact staat met het milieu, waardoor het gat in de ozonloog beter in staat wordt gesteld om haar zelfherstellend vermogen te benutten”

  Namelijk dat er lieve mensen met cynische en aantoonbare flauwekulmethoden worden opgelicht.

  Mag ik van de collectie wetenschappelijke onderzoeken het artikel dat IETS vermeldt over de samenstelling, de werkzame stoffen en de wijze waarop de geur van deze bloesems complexe heilzame effecten heeft op aanmaak, vrijgave en heropname van neurotransmitters als dopamine, noradrenaline en serotonine in onze hersenen?

  En mag ik van de collectie diploma’s en certificaten even een overtuigende kwalificatie zien van de mensen die kennelijk voldoende kennis van neurologie hebben opgedaan dat ze op onderbuikgevoel een volstrekt niet plausibele therapie ontwikkelen en daarmee de medische universiteiten, de wetenschappelijke laboratoria en de verzamelde inspanningen van academische onderzoekers wereldwijd OP LICHTJAREN ACHTERSTAND HEBBEN GEZET? EN OOK NOG TIJD HADDEN OM EEN FLUTWEBSITE VOL TAALFOUTEN OP TE ZETTEN?

  Ik weet niet wie deze website financiert. Ik weet wel dat de overheid eens moet bekijken of een verplichte waarschuwingsbalk haalbaar is. ‘ROKEN SCHAADT DE GEZONDHEID’, ‘GELD LENEN KOST GELD’, ‘KWAKZALVERS WORDEN RIJK VAN UW PROBLEEM. KLINKKLARE BULLSHIT SCHAADT UW PORTEMONNEE EN UW ZELFVERTROUWEN”

  • Hoi Joost,
   Mag ik je vragen hoe het komt dat je zo boos bent over het gebruik van de bachbloesems, ik werk nu al 12 jaar met de bachbloesems en heb mooie dingen zien gebeuren kinderen die geen ritalin meer gebruiken omdat ze het gebruik van de bachbloesems hebben leren kennen.
   Ook help ik dieren en die weten echt niet wat een placebo is.
   Groetjes Bianca de Waard Prins

   • Het gaat me niet om bachbloesems. Het gaat me erom dat mensen als jij geld verdienen door andere mensen ofwel voor te liegen (als je zelf ook weet dat je flauwekul vertelt), ofwel door zo arrogant/naïef te zijn dat je denkt dat wat jij meent niet hoeft te voldoen aan de principes van logica, meetbaarheid en medische ethiek. Want Bianca weet het namelijk beter.

    Laten we ervan uit gaan dat je te goeder trouw bent. Maar dat je al 12 jaar met bachbloesems werkt zegt me niks. Dat je ‘mooie dingen’ hebt zien gebeuren is fijn voor je, maar ontzettend vaag en oncontroleerbaar. Als ik twaalf jaar lang zou rotzooien met suikerwater, dan zou ik ook mooie dingen zien gebeuren.

    Je opmerking over je werk met dieren is het zeer typerend voor het soort communicatie dat ik op bachbloesemwebsites tegenkom. Je presenteert iets als een argument voor je gelijk, maar het schaadt je geloofwaardigheid op meerdere manieren:

    - Dieren weten niet wat een placebo is, (veel) mensen wel, akkoord. Maar het effect is aangetoond bij zowel mensen die het principe niet kennen als mensen die het wel kennen. Daar gaat het dus niet om. Bovnedien, het enige criterium is dat de patient NIET weet dat hij een placebo krijgt, want dan werkt het sowieso niet. Wat je ook suggereert, het is als argument waardeloos.

    - Ik neem aan dat je suggestieert dat je de dieren in kwestie ook je druppeltjes geeft. Maar waren ze wel ziek? Wat voor ziekte was het en wat was de oorzaakZijn ze nu genezen? En kwam dat door die druppels? En hoe weet je dat? Bleef de controlegroep wel ziek?

    Dit is geen argument, dit is een stelling die zelf (zeer veel) argumenten nodig heeft. Je gebruikt nieuwe claims om je oorspronkelijke claim te bewijzen, een favoriet tijdverdrijf in de alternatieve branche.

    Het enige wat je aantoont met je verhaal is dat je kennelijk nogal makkelijk verbanden legt.

    Het is heel menselijk om te willen helpen. Het is lastig te accepteren er veel leed is waar we niks aan kunnen doen. Het zou daarom fijn zijn als we iets ontdekten dat een onverklaarbare sterke geneeskrachtige werking blijkt te hebben, zonder nadelige bijeffecten. En het zou bevredigend zijn om daarmee mensen te kunnen helpen.

    Maar bij mensen zoals jij is de wens de vader van de gedachte gebleven. Je behoefte om bijzonder te zijn en om iets goeds bij te dragen aan het welzijn van de mens is sterker dan je kritisch denkvermogen. Je gelooft dingen enkel omdat je ze wilt geloven.

    Om werkelijk te kunnen bijdragen aan het welzijn van de medemens is het juist belangrijk om kritischer te zijn dan anderen, aannames te verifiëren en om wantrouwig te zijn als dingen te mooi klinken om waar te zijn.

    • Hallo Joost,
     Ik vind het heel jammer om te horen hoe jij er over denkt ,ook jammer dat je het zelf nog nooit hebt geprobeerd heb,dan zo je dit ook niet schrijven.
     En dat ik vol lof over de bachbloesem ben is natuurlijk ook uit eigen ervaring,hebt het zelf gebruikt en gebruik het nog als ik het nodig heb.
     Ook mijn Zoon is heel erg gebaat bij de bachbloesem wil je dit verhaal horen ik wil het met liefde delen met je.
     Ook mijn eigen hond is gebaat bij de bachbloesems met oud en nieuw.
     Zo helpen de bachbloesems ook bij volwassenen en kinderen met ADHD zei zaten aan de ritalin en nu niet meer.
     Denk je nu echt dat ze bachbloesems gebruiken als deze niet zouden helpen.
     Ik biedt je dan ook graag een bachbloesem aan kun je zelf is ervaren wat het met je doet.
     Groetjes Bianca

     • Ik lees hier met steigende verbazing mee naar het hele verhaal van joost
      Ik gebruik zelf bachflower. Maar daar ik het nu niet over hebben
      Wat ik wil zeggen dat ik vol bewondering ben
      Voor de reactievan bianca. Om nog steeds uitleg te geven
      Bianca. Ik bewonder je om de respectvolle manier
      Waar jij al deze aanteigingen nog beantwoord
      Ik zit hier zelf met gekromde tenen. Als ik lees wat een annval je krijgt op jou producten
      Joost je hoeft ze toch niet te gebruiken? Dat is je goed recht
      Maar. Laat bianca even lekker in haar waarde
      Sorry moest ik even kwijt

     • Beste Bianca,

      Je zegt dat ik een andere mening zou hebben als ik bachbloesems zelf zou hebben geprobeerd. Dat is niet zo, ongeacht wat ik er wel of niet van zou merken.

      - Als het niet zou werken, dan bleef ik bij mijn mening.
      - Als het wel zou werken, dan zou ik er sterk rekening mee houden dat het een placebo-effect is (*).
      - Als het zou werken en er wordt bovendien wetenschappelijk aangetoond dat dat niet door placebo-effect is, dan hebben we het over een officieel geneesmiddel gaat. Geneesmiddelen moeten worden verstrekt door artsen en apothekers, voorzien van bijsluiter en instructies over gebruik en dosering.

      Dus niet door mensen die maar wat aanrommelen op basis van hun gevoel, hun eigen ervaringen of de behoefte om wat centen te verdienen via de reactiepanelen van een website voor ADHD-patiënten. Want laten we wel wezen, je wilt niet alleen ‘informatie’ delen, maar ook een product verkopen. Je rekent daarvoor bovendien prijzen die een stuk hoger liggen dan die van de eerste de beste online drogist.

      (*) Ik heb zelf maar even gezocht naar wetenschappelijke artikelen over bachbloesems. Ik heb drie verschillende onderzoeken gevonden. In elk van de drie gevallen rapporteerde de onderzochte groep positieve effecten. In elk van de drie gevallen rapporteerde de controlegroep echter precies net zoveel positieve effecten. Dit sluit geheel aan bij wat we weten over het placebo-effect. Het is fijn dat jij, je zoon en je hond dit placebo-effect zo sterk mogen ervaren en ik gun het je van harte. Maar als ik jouw bachbloesems stiekem zou vervangen door iets dat er voldoende op lijkt dan zou je het verschil niet merken.

      Dank voor je aanbod trouwens. Maar ik denk dat het zonde is van de moeite om mij bachbloesems te laten proberen. Ik wil het best uitproberen, daar gaat het niet om. Maar ik betaal er geen stuiver voor en het zal mijn mening niet veranderen. Als ik een positief effect zou merken zou ik dat best willen toegeven, maar dan blijf ik er alsnog bij dat jij je niet moet bemoeien met de gezondheid van andere mensen en ze vertelt wat ze wel of niet moeten doen. Dat het niet verboden is wat je doet, is niet omdat het middel in kwestie een positief effect heeft, maar omdat het geen enkel effect heeft.

     • @Thea, kun je me misschien even helpen door te vertellen waar ik die uitleg kan vinden waar je het over hebt? En voor de zekerheid, wat versta je onder “uitleg”?

 22. ‘De extracten zijn immers honderd procent natuurlijk, werken niet verslavend en kennen geen bij- of wisselwerkingen met andere medicijnen.’

  Nou een hele geruststelling. Alleen, hetzelfde geldt ook voor het Ebola-virus. Hoe zit dat dan? Niet dat ik denk dat dit spul schadelijk is hoor. Ik denk dat het precies exact helemaal NIETS doet.

  Weet je trouwens wat NIET natuurlijk is? Wel verslavend werkt? En wisselwerkingen heeft met medicatie? De bedrieglijke leugens van charlatans. Het enige wat die weten over de werking van onze hersenen is dat ze er onzin in kunnen stoppen, die ertoe leidt dat mensen flesje met rommel van ze kopen.

 23. Redactie ADHDITION Magazine zegt:

  Beste allemaal,

  Wat vinden we het fijn dat ons platform gebruikt wordt om kennis te delen en helemaal super dat er experts zijn die vragen willen beantwoorden. We willen echter voorkomen dat onze site een commercieel platform wordt waar levendig gehandeld wordt. Willen jullie allen daarvoor waken? Prijzen, websites etc. zullen we niet meer toelaten. Als iemand op je naam googelt vindt diegene je waarschijnlijk toch wel.
  We halen bedrijfsnamen en aanprijzingen weg. Het delen van kennis blijven we zeer toejuichen!

  De redactie.

 24. Ja ben ik weer Joost,
  Fijn om te horen dat je op zoek bent gegaan naar de bachbloesems op het internet. Ik heb diverse diploma,s en doe niets op gevoel,en dring mensen niets op jammer dat je zo over mij denkt je kent mij niet eens anders zou je dit ook echt niet zeggen . Er zijn al eeuwen kruiden en bloemen die gebruikt worden door heel de wereld. Je A Vogel ook zo kunt kopen en dit valt ook niet onder geneesmiddelen, hoe je er ook tegen over sta ieder mens is vrij om te doen wat hij of zei wil.
  Ik vind het trouwens fijn om te horen dat je het wel* zelf * zou willen uitproberen dus uit eigen wil en dat ik dit dus niet opdring. Dat je me ook niet wil betalen heb ik ook echt geen probleem mee maar de TNT post verstuurd het niet gratis dat is wel weer jammer.
  Mocht je me nog wat willen vragen mag dit natuurlijk altijd.
  Groetjes Bianca

  • Beste allemaal

   Ik bied dropwater te koop aan. Het helpt nog veel beter tegen kwalen dan bachbloesems, zo vindt ook mijn hond. Ik heb veel diploma’s. Dropwater wordt al eeuwenlang gedronken. Ik heb prachtige dingen gezien gedurende mijn periode met dropwater en gebruik het zelf ook. Omdat ik anderen ook alle goede effecten gun verkoop ik je graag een voorraadje. Het is overigens niet verslavend. Mijn prijzen zijn gebaseerd op mijn wens om het voor iedereen beschikbaar te maken. Ik zie je bestelling graag tegemoet. En met vertrouwen ook, want met bovenstaande argumenten weet ik zeker dat je overtuigd bent dat het echt werkt. Als je niet overtuigd bent, graag je redenen!

   • Gadver wat ben jij verschrikkelijk iritant
    Als je je verveeld zoek lekker een hobby
    Ipv van te proberen de site van bianca
    Onderuit te halen
    Dit is het laatste wat ik erop zeg
    Want je hebt je aandacht gehad
    Dus zoek even lekker iets anders om je verveling op bot te vieren
    Je krijgt de jensen die wel erg blij zijn met bachflower
    Er heus niet van af
    Ik vind het erg misselijk wat je aan het doen bent

    • Goed punt, Thea, echt. Dat ik dit uit verveling doe is een vergissing, maar er schuilt allicht veel wijsheid in je opmerking dat ik mensen niet overtuig. Wie zijn goeie geld uitgeeft aan iets waarvan het nut op geen enkele manier aan te tonen is, die is kennelijk niet gevoelig voor rationele overwegingen.

     Goed dat je aangeeft dat dit je laatste bijdrage is. Het lijkt me inderdaad het beste. Ik heb er geen bezwaar tegen dat je je verontwaardiging wilde delen, maar inhoudelijk draag niks bij. Je had bijvoorbeeld kunnen uitleggen waarom je precies zo verontwaardigd bent. Of waarom je vindt dat mijn frontale aanval op de beweringen van Bianca niet gerechtvaardigd is. Nu draag je alleen maar emoties bij aan een discussie die sowieso al lijdt aan een ernstig gebrek aan feiten en onderbouwing.

     Vervelend voor je dat je je zo vreselijk ergert en mijn opmerkingen zelfs als erg misselijk ervaart. Misschien is het een idee om je dosis bachbloesems wat te verhogen, dan ben je zo weer boven jan.

 25. Hoe werken Bachbloesems nu eigenlijk ? bekijk dit filmpje http://youtu.be/5gAiF8r8mNw?list=PLCF9CAF500E8FDC9C

  • Hoi Bianca,

   Ik was natuurlijk heel nieuwsgierig. Maar ik kan nergens in het filmpje ontdekken hoe Bachbloesems nu eigenlijk werken. Mis ik wat?

 26. Hoe werken Bachbloesems nu eigenlijk ? bekijk dit filmpje http://youtu.be/B6hDUf7zzO8

 27. Beste,
  Helaas moet voor veel mensen alles wetenschappelijk onderbouwd zijn. Probleem is dat de wetenschap ook een commercieel bedrijf is waar geld verdient moet worden en je ook opgelicht wordt zie de berichten over allerlei vaccins. Zelf ben ik kritisch wat betreft bachbloesem druppels, zou graag willen dat het voor mij hielp, daarvoor ben ik te ongeduldig. Maar voordat ik de keus voor mijn kinderen maak om naar de heftige medicijnen te grijpen met allerlei nare bijwerkingen, wil ik eerst het alternatief proberen. Zo ben ik ook nieuwsgierig naar de werking van mix 55. En ik kan daar alleen over oordelen door het uit te proberen. Ik zou zeggen, blijf altijd kritisch… En het is fijn dat Joost zich heel verantwoordelijk voelt voor de mensen die naar zijn zeggen opgelicht worden. Maar tegenwoordig weet je niet wat waarheid is, ieder heeft zijn eigen ervaringen en waarheden. Het is fijn om die te delen, maar uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes.

 28. Beste Susan en anderen,

  Ik vermoed dat je aan mijn (als ik ze teruglees tamelijk felle) opmerkingen refereert. Zo niet, dan kun je de rest van mijn verhaal hieronder overslaan.

  Zo wel, dan wil ik graag een beetje nuanceren. Ook dan mag je het onderstaande overslaan natuurlijk, maar ik hoop dat ik even de gelegenheid krijg.

  Van mij hoeft niet alles wetenschappelijk onderbouwd te zijn. Bijvoorbeeld: wat ADHD precies is, daar heeft de wetenschap wel vermoedens en theorieën over, maar geen pasklaar, bewijsbaar antwoord. Toch ga ik er vanuit dat ADHD geen flauwekul is, en dat een wetenschappelijke onderbouwing mettertijd wel zal komen.

  Ik vind wel dat, indien mogelijk, een wetenschappelijke onderbouwing van een theorie of van een standpunt absoluut een meerwaarde heeft. Door iets wetenschappelijk te bewijzen verhef je vermoedens, aannames, meningen en waarschijnlijkheden tot feiten. Het verschil is dat een feit geen verdere discussie behoeft en kan gaan dienen als basis voor vervolgtheoriën. Een feit kan dienen als bouwsteen van kennis, oftewel wetenschap. Een vermoeden kan dat niet, al grenst de waarschijnlijkheid aan zekerheid.

  Dus: van mij hoeft wetenschappelijke onderbouwing niet per sé, maar het is wel altijd een meerwaarde.

  Het probleem met Bachbloesems is niet dat de werking niet zuiver wetenschappelijk is aangetoond.

  Ik gebruik zelf dagelijks lage doses dexamfetamine. Daarvan is wetenschappelijk aangetoond dat het mij helpt, maar hoe dat precies helpt: men heeft geen enkele zekerheid. Theoriën genoeg, maar dat is nog geen wetenschap.

  Het verschil tussen de twee is echter dat van Bachbloesems is aangetoond dat ze NIET werken.

  Ik begrijp de protesten van veel mensen: ze hebben Bachbloesems toegepast bij zichzelf of bij anderen en ze hebben een verbetering waargenomen van de ADHD-verschijnselen. Sterker nog, die verbetering is ook wetenschappelijk meetbaar.

  De grote vergissing verbergt zich echter in het antwoord op de volgende vraag:

  - Is deze aantoonbare verbetering het gevolg van het gebruik van Bachbloesems?
  - Of is deze verbetering het gevolg van het vertrouwen dat mensen hebben in Bachbloesems?

  Voor een wetenschappelijk onderzoek geldt dat je niet alleen een onderzoeksgroep moet meten, maar ook een controlegroep. Of meerdere controlegroepen.

  Om dat te illustreren:

  - Als je ADHD-ers bachbloesems geeft, dan is verbetering meetbaar
  - Als je ADHD-ers ZEGT dat je ze Bachbloesems geeft, maar je geeft suikerwater, dan is precies dezelfde verbetering meetbaar
  - Als je ADHD-ers niiets vertelt, en je doet stiekem Bachbloesems in hun voeding, dan is geen enkel effect meetbaar.

  De gemeten effecten bij Bachbloesemtoepassing zijn niet te ontkennen en soms ronduit indrukwekken. Dat heeft echter niks met de Bachbloesems te maken, maar met het geloof dat de mensen eraan hechten.

  Dit zogenoemde placebo-effect kan niet alleen aantoonbaar zijn, maar zelfs buitengewoon indrukwekkend: adolescenten die volkomen stoned raken van een joint waar geen cannabis in zit, suikerpilletjes die niet werken als ze een neutrale kleur hebben, maar wel als ze dezelfde kleur hebben als echte medicatie, Amerikaanse self-help programma’s die deelnemers als een mantra laten herhalen dat “you are a winner…. you are a winner….”, er zijn talloze voorbeelden.

  “Maar als het werkt, dan is het toch prima? Laat die mensen lekker geloven dat ze het niet zelf doen, maar dat de Bachbloesems die gunstige werking hebben! En doe niet zo flauw!”

  Daar zit wat in. En ik begrijp dat mensen als ik met hun kritische gezeik worden gezien als spelbrekers of erger.

  Er zijn echter drie belangrijke dingen in het verhaal die wat mij betreft in moreel opzicht niet kloppen:

  - Het feit dat bepaalde mensen handig centen verdienen met iets wat hun verdienste niet is;
  - Het feit dat deze mensen er baat bij hebben om alternatieve geneeswijzen te presenteren als IN STRIJD met de medische wetenschap. Het meest extreme geval kennen we van Silvia Millecam en Jomanda: als Jomanda haar ding had kunnen doen en verder niks, OK, maar ze moest ook zo nodig de plek van de medische wetenschap overnemen.
  - Tenslotte: je kan mensen met goocheltrucjes een placebo-effect aanpraten, maar je kan ze ook wegwijs maken in de zelfhelende kracht van het menselijk lichaam. Zoals ik hierboven beschrijf werkt de truc niet als de mensen zich er niet bewust van zijn (Bachbloesems toedienen zonder het te verklappen = geen effect). Maar je kunt wel degelijk mensen bewust maken van het principe en trainen in het vermogen van het menselijk lichaam om dit placebo-effect doelbewust toe te passen. Overtuiging hoeft geen geloof te zijn.

  Het bewust kunnen toepassen van deze psychosomatische invloeden (psychosomatisch = lichamelijke effecten met geestelijke oorzaken) is natuurlijk veel waardevoller dan je (weliswaar ten goede) in de maling te laten nemen.

  Goedkoop effectbejag, met als oogmerk helaas vaak financiële winst, is niet alleen moreel onverantwoord omdat mensen profiteren van de goedgelovigheid van anderen. Het staat ook de medische wetenschap in de weg, omdat de alternatieve genezer het alleenrecht wil opeisen.

  Het stelt bovendien het placebo-effect in een kwaad daglicht van bedriegerij en goedgelovigheid, terwijl we eigenlijk zouden moeten erkennen dat er op dat gebied een ongelofelijke hoeveelheid nuttige kennis en kunde in het verschiet ligt, waarvan meditatie en yoga nog maar het topje van de ijsberg zijn.

  Een lang verhaal, maar gezien mijn cynische opmerkingen van enige tijd geleden voelde ik me verplicht een fatsoenlijke onderbouwing te geven.

 29. Overigens is het inderdaad zo dat onder het mom van wetenschap ook een heleboel charlatans actief bezig zijn om de mensen het geld uit de broekzak te kloppen. Dan staat er weer een grijzende heer met een rond brilletje en een witte laboratoriumjas te beweren dat tandpasta X wel 30% beter poetst. Beter dan wat vertellen ze er helaas niet bij. Dit zijn dan ook geen wetenschappers, maar marketeers.

  En zelf goedbedoelende wetenschappers vinden wel eens feiten die zo slecht uitkomen met waar ze in geloven, dat ze die feiten onbedoeld toch links laten liggen. Het wil er gewoon niet in. (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_dissonantie). Dit soort misvattingen is echter altijd tijdelijk van aard. Want dat de wetenschap het ook wel eens mis heeft, dat is 100% zeker. Maar waar een verkoper of een gelovige of een fanatiekeling zijn gelijk tegen beter win zal blijven volhouden, zal de wetenschap vroeger of later aanvaarden dat de theorie niet langer houdbaar is, ongeacht de consequenties.

 30. Tenslotte, het is natuurlijk ook helemaal waar wanneer Susan zegt dat de wetenschap zichzelf ook moet verkopen om de oorlogskas te spekken. Het bedrijfsleven zal gemakkelijker geld toezeggen voor een onderzoek waar ze verwachten zelf wat wijzer van te worden. Maar gelukkig is er nog altijd ruimte voor onderzoek puur voor het vergaren van kennis. Want we hebben nooit kunnen voorspellen welke op het oog volstrekt nutteloze kennis later een essentieel puzzelstukje bleek voor een reuzenstap in de vooruitgang.

 31. http://nl.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider, 9 miljard EU, ik noem maar wat.

Laat wat van je horen

*