Dit voorjaar uitsluitsel over heikele rijbewijskeuring

adhd volwassenen rijbewijskeuringMinister Melanie Schutz van Haegen beslist dit voorjaar over het lot van de verplichte driejaarlijkse rijbewijskeuring voor mensen met ADHD en ADD. Dit naar aanleiding van de lobby van ADHD-diagnose- en behandelcentrum The Busy People en belangenvereniging Impuls. Beide organisaties knokken voor de afschaffing van de keuring.

De heikele wet bestaat sinds 2004. Het verplicht mensen met ADHD of ADD bij de aanvraag van het eerste rijbewijs hun diagnose op tafel te gooien. Vervolgens moeten ADD-ers en ADHD-ers elke drie jaar verschijnen bij een psychiater. Om te bewijzen dat ze geestelijk stabiel zijn en dus geen gevaar op de weg.

The Busy People heeft er een landelijk onderzoek op losgelaten. Uitkomsten: bij slechts één van de ruim achthonderd respondenten is de rijbevoegdheid ingetrokken na dit verplichte psychiatrische onderzoek. Een keuring die overigens wel uit eigen zak betaald moet worden. Kosten: bijna tweehonderd euro per keuring. Een snel rekensommetje toont aan dat iemand voordat hij 65 jaar is zo’n drieduizend euro heeft betaald om te bewijzen dat zijn of haar ADHD- of ADD-diagnose toch echt geen verkeersonveilige situaties creëert.

Impuls en The Busy People hebben de handen ineen geslagen om de wet de prullenbak in te krijgen. De organisaties vinden dat het  halen van het rijbewijs an sich al genoeg bewijs is van de rijvaardigheid. Ook internationale onderzoeken tonen aan dat de medicatie van ADHD-ers en ADD-ers geen effect hebben op de rijkunsten.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) komt in de loop van deze maand met een nieuwe richtlijn. Hierin staat dat een verplichte standaardkeuring voor de rijgeschiktheid bij alle volwassenen met ADHD of ADD geen zin heeft.

The Busy People en Impuls lopen met hun lobby alvast op de troepen vooruit. Ze hebben inmiddels de PvdA aan hun zijde gekregen. De partij gaat er Kamervragen op loslaten. Kamerlid Lea Bouwmeester twitterde al: “Terecht oproep tegen #adhd boete ivm keuring voor rijbewijs.”

Over Danitsja Koster

Comments

  1. Wij keuren nog wel. 142 euro incl BTW.

  2. Wij keuren nog wel. 142 euro incl BTW. CBR keuring, geen wachttijden, snel rapportage. Persoonlijke behandeling.

Speak Your Mind

*