Op jacht in het ADHD volwassenen onderbewustzijn

adhd volwassenen Progressive Mental AlignmentMet –Progressive Mental Alignment– sessies onderbewuste stoorzenders in het immer actieve brein van ADHD volwassenen tackelen. Marleen Rövekamp doet een poging. Sessie één. “Ik voel me helder, verward, energiek en uitgeput tegelijkertijd.” 

Weilanden, koeien, er rijdt een tractor langs. Nog meer koeien, een verdwaalde gans loopt over de weg.  Dit is de smalste weg die ik ooit heb gezien. Waar de f*k ligt Zoetermeer? Toch wel een beetje zenuwachtig en gehaast inmiddels (al zeker vijftien minuten te laat) en blijkbaar ook geëindigd in het laatste stukje overgebleven paradijs van Nederland – als ik nu uitstap sta ik tot m’n knieën in de blubber en madelieven – vraag ik me af waar ik aan begonnen ben. Progressive Mental Alignment (PMA) dus. De eerste kennismaking.

Flitsen van mijn turbulente ADHD-jeugd trekken aan mij voorbij. Ik zie mezelf staan in de gang van mijn middelbare school toen ik vijftien was.  Ineens zie ik het schoolplein, het groene grasveld achter de gymzaal. Het is bizar hoe de stilte oorverdovend doorklinkt in de lucht. Zandkleurige stenen met een vreemde structuur die mij irriteert, mensen staren mij aan met grote blauwe ogen. Een gek gevoel in mijn maag, alsof er een baksteen in ligt. Ineens ben ik zeven en wapper ik met mijn armen in een poging om te vliegen, het lukt niet om op te stijgen. Nog meer zandkleurige stenen. M’n eerste vriendje zegt wat en ook hij is weer weg. Het gevoel in mijn maag wordt erger en mijn voeten tintelen. Ik slinger tussen allerlei emoties terwijl ik van alles zie, ruik en proef.

“Je mag je ogen langzaam opendoen.”

Verward kijk ik mijn coach aan. Twee uur lang heb ik in een stoel gezeten terwijl hij mij een
reeks vragen stelde. Ik heb mijn eerste PMA-sessie achter de rug. Het doel? Het opsporen en hiermee ook direct oplossen van bad cluster in mijn onderbewustzijn die mijn ADHD-gedrag wel eens mede zouden kunnen veroorzaken. Sterker nog, mijn coach vertelt dat hij na zijn eigen PMA-training helemaal geen ADHD meer heeft.

Even later rij ik weer op de pittoreske landweggetjes in omgeving  Zoetermeer. Ik voel me helder, verward, energiek en uitgeput tegelijkertijd.

Een paar dagen later gebeurt er iets: ik voel me anders, lichter. Ineens voel ik dat de wereld helemaal niet zo complex is. De complexiteit ervan speelt zich grotendeels af in mijn eigen hoofd.  Is het die sessie of dat zonnetje wat lekker op mijn gezicht schijnt?

Wordt vervolgd.

Over Marleen Rövekamp

Reacties

 1. Hi Marleen,

  Wat leuk dat je over onze sessie zo uitvoerig hebt geschreven. Openhartig verhaal en goed geschreven. Ik wil je nogmaals complimenten maken voor je openheid en je ontvankelijkheid voor je eigen materiaal tijdens onze sessie. Je deed het heel erg goed!

  Ik hoop je snel weer te zien in Zoetermeer. Heel veel succes en nog een fijne dag!

  Hartelijke groet,
  Raymond van der Ben

 2. Hi Marleen,

  komt er nog een vervolg?
  Je hebt me nieuwsgierig gemaakt 🙂

  Groetjes,
  Malou

  • Raymond van der Ben zegt:

   Hi Malou,

   Ik heb Marleen gecoached destijds. Ik ben inmiddels gestopt met mijn coach praktijk. Lag niet aan PMA, das top, maar andere omstandigheden. Gewoon teveel onzekerheid nu als ZZP-er. Als je me mailt op mn emailadres kan ik misschien wat vragen voor je beantwoorden mocht je die hebben.

   Vriendelijke groet,
   Raymond van der Ben

Laat wat van je horen

*