Actie tegen verplichte Rijbewijskeuring voor ADHD-ers

Mensen met ADHD of ADD moeten bij hun rijbewijsaanvraag of vernieuwing melden dat zij deze diagnose hebben. De rest van hun leven moeten zij vervolgens iedere drie jaar op eigen kosten worden gekeurd. Een dure en onterechte maatregel, omdat onderzoek uitwijst dat mensen met ADHD-medicatie even goed rijden als de gemiddelde Nederlander. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en het CBR kunnen niet aangeven of de maatregel daadwerkelijk leidt tot minder ongelukken.

GGZ-organisatie The Busy People en belangenvereniging Impuls zijn daarom een landelijke actie gestart om minister Schultz en het CBR met de feiten te confronteren. De kans is namelijk groot dat de maatregel de verkeersveiligheid niet verhoogt en mensen met ADHD alleen maar verplicht om honderden euro’s per keuring uit te geven.

Ook diverse psychiaters bestrijden de noodzaak van de terugkerende keuring. De gevolgen van ADHD en autisme worden namelijk in de loop van de jaren hoogstens minder, waardoor een eenmalige keuring zou kunnen volstaan.

Bekijk hier een uitzending van de Vara Ombudsman van 20 Januari jongstleden:

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Via een online vragenlijst worden alle volwassenen met ADHD naar hun ervaringen gevraagd. De resultaten zullen over twee weken worden aangeboden aan de minister, die onlangs ook al enkele Kamervragen van de SP over dit onderwerp kreeg.

Stop deze onzin! Vul de vragenlijst in door hier te klikken

Over Redacteur12

Cathelijne is de motor achter ADHD-centrum Nederland en schrijver van oa het boek ADHD: hoe haal je het uit je hoofd. Ook voor ons blogt ze geregeld over wat ze in haar werk en prive meemaakt. Cathelijne is geheel niet onbekend met het fenomeen, Snel Overprikkeld Brein. Aangezien ook het Snel Verveelde Brein haar goed omschrijft, zijn haar belevenissen om daar balans in te houden altijd interessant!

Comments

 1. Je zou het bijna zien als mislukte grap. Worden wij ADHD-ers nu gediscrimineerd!? Zullen we dan ook gelijk maar alle ‘groepen’ onderwerpen aan deze verplichting!? Dus borderliners, manisch depressieven, PDD-NOSSERS of beter gezegd eenieder met stoornis/beperking die medicatie gebruikt… LAAT VAN JE HOREN!!

  • helemaal mee eens, het lijkt wel een cito toets het blijven moment op namens, wel is het verstandig je bewust te zijn van je beperking Cq kwaliteiten!

  • Precies wat ik ook dacht.
   Wel interessant hoe mensen, zonder creatieve genen, omgaan met wetenschappelijk onderzoeksmateriaal, om zo de pot te kunnen spekken…
   Jaloezie wellicht? In dat geval, laat maar komen 😉

 2. dit is gewoon te doen omdat het cbr heel veel schulden heeft en onder toezicht heeft gestaan en nu mag de kleine man weer betalen om het cbr uit de schulden te helpen de artsen die er rond lopen hebben al voordat je binnen staat hun oordeel klaar dus die 8 weken wachten is nergens voor nodig
  en meestal is het zo als de artsen een slechte dag hebben of je naam hun niet aanstaat je niet door de keuring komt ik adviseer dan ook iedereen zelf bij een andere arts ook dat onderzoek te laten doen ook bloed proeven wedden dat ze met een andere uitslag op de proppen komen

 3. Ik ben van mening dat ik veiliger rij sindsdat ik de diagnose heb en medicatie slik, ben een stuk rustiger en kan me veel beter concentreren dus dat herkeuren is onzin. Ik moet ook al elke keer bij mn rijbewijsvernieuwing zogenaamd gekeurd worden voor mn hartafwijking waaraan ik 3 keer ben geopereerd, formuliertje aanschaffen waarop je een kruisje bij ja mag zetten, een uitreksel van de gemeente waar je woont en dan nog eens een keuring erbij. En hoe komen ze dan bij de termijn van 3 jaar? Iis dat ergens wetenschappelijk onderzocht of hebben ze het zoals meestal met de natte vinger gedaan (ik heb het vermoeden dat zo ook het mediciatie beleid is ontstaan in Nederland). Laat die mensen die dit soort dingen verzinnen maar eens zelf meemaken wat voor extra rompslomp het met zich mee brengt en hoe willen ze controleren of je wel of geen ADHD hebt, komt er een landelijke database ofzo?

 4. Waar gaat dit in godsnaam over? Ik heb al 20 jaar mijn rijbewijs en heb nog nooit een ongeluk veroorzaakt! NUL!

 5. Ik heb ongeveer 10 jaar geleden aan een onderzoek van de universiteit van Utrecht meegedaan om vast te stellen wat de invloed was op mijn rijgedrag. Hieronder een deel van de uitkomsten van dit onderzoek.

  Onderzoek
  Uit wetenschappelijk onderzoek, onder andere van Joris Verster van de Universiteit Utrecht,
  waarvan de resultaten in mei 2008 verschenen in het vaktijdschrift Journal of Psychopharmacology,
  komt naar voren dat ADHD’ers mét stimulantia beter rijden.
  In het onderzoek hebben achttien gebruikers van stimulantia testritten van 100 kilometer
  uitgevoerd op de snelweg. Daarbij is gemeten hoe goed ze recht op de weg konden blijven en of
  ze een constante snelheid van 95 kilometer per uur konden aanhouden. Automobilisten die geen
  werkzaam medicijn hadden geslikt, reden aanmerkelijk slechter en slingerden meer dan patiënten
  die wél stimulantia gebruikten.

  Ik kan de maatregel niet rijmen met de uitkomsten van alle onderzoeken. Vooroordeel of een methode om extra inkomsten te genereren?

 6. @K. precies, erg veel ophef over niks. Volgens mij kan dat ook niet zomaar ivm privacy wetgeving. Daarom zullen psychiaters echt niet zomaar vertrouwelijke gegevens omtrent een diagnose vrijgeven.
  Dus als het zover komt, zijn we vele jaren verder.

 7. Jolande zegt

  Jiehoeeee…

  Eindelijk gerechtigheid!! Het is er niet doorheen gekomen. GEEN verplichte 3 jaars keuring voor ‘ONS’ ADHD-ers.

  VET terecht!

 8. Judith zegt

  @Jolande: waar heb je dit ergens gevonde/gelezen?

 9. Jolande zegt

  Zaterdag was het op het RTL nieuws.

 10. Ik vind het wel logisch als je medicatie slikt, en kan ook volgen waarom het wordt gedaan zonder. Helaas hebben mensen een vooroordeel over ADHD-ers… Snappen ze dan niet dat we SNELLER reageren omdat we zo snel denken? Is toch alleen voordeliger?!

 11. Judith zegt

  Psychiaters vinden het onzin, de uiteindelijke beslissing moet nog genomen worden dus het is zeer zeker nog niet van de baan. Geluk dat ADHD pas ontdekt werd nadat ik al mn rijbewijs had en de eerste keer verlengd 🙂

 12. chedwa zegt

  Wat een klinklare onzin!!! Zo veel mensen rijden onder gebruik van medicatie!! Ik rij als een kei!

 13. Jolande zegt

  @Judith : ( Je hebt gelijk, niet helemaal goed geluisterd ben ik bang…
  Ik heb mijn diagnose pas sinds vorig jaar en mijn rijbewijs sinds 4 jaar dus, JUIST…

 14. belachelijk rij nu 30 jaar zonder ongelukken
  en dat komt door de adhd ogen en oren aan alle kanten

Speak Your Mind

*