ADHD bij volwassenen plus: verslavingen

adhd bij volwassenen verslavingCijfers: één op de vijf verslaafden heeft of had ADHD. Zoals ook Pascal Keijzer, die met ADD kampte en op de middelbare school viel voor de verlokkingen van drugs. Hij werd in 2005 op Koninginnedag vermoord door twee boze klanten. Zestien jaar oud. Een groep wetenschappers wil nu onderzoeken wat de link is tussen ADHD en verslavingsgevoeligheid. Om mensen zoals Pascal eerder te hulp te schieten. Nodig: geld. 

Het International Collaberation on ADHD and Substance Abuse (ICASA) speurt naar centen om onderzoek naar ADHD en verslavingsproblemen te financieren. Het vanuit Nederland op poten gezette netwerk van wetenschappers uit veertien landen wil onderzoeken hoe het komt dat ADHD-ers zo gevoelig zijn voor verslavingen. Onder het motto ‘Maak je ook druk om verslaving bij ADHD’ is nu een crowdfunding-campagne gelanceerd.

Dat er een verband is tussen ADHD en de aantrekkingskracht tot alcohol en drugs is al bekend. Maar hoe dat precies in werkt, is onduidelijk. De wetenschappers uit veertien landen die zich hebben verzameld onder de ICASA-vlag willen deze nog schimmige link verder onder de loep nemen. Onderzoeker Geurt van de Glind is de aanjager van het initiatief. Hij is verbonden aan het Trimbos-instituut. En ziet crowdfunding als de manier om onderzoek toch gefinancierd te krijgen, zonder dat de onafhankelijkheid van de wetenschappers in het geding komt.

Meer onderzoek naar de connectie tussen verslavingsgevoeligheid en ADHD kan leiden tot betere diagnosticering en behandeling van stuiterballen met een voorliefde voor drugs. Zo hoopt het ICASA-netwerk. Patiëntenverenigingen Impuls en Balans – die zich bezighouden met ADHD bij volwassenen en kinderen – en Mainline hebben zich als ambassadeurs bij de campagne aangesloten. Ook pleitbezorger van het initiatief is oud-schaatser Jan Ykema die zelf ADHD heeft en jaren tegen een verslaving vocht.

En Jack Keijzer, de vader van Pascal.

Meer informatie is hier te vinden.


Over Danitsja Koster

Reacties

 1. Henry zegt:

  Ik heb daar een visie op: Een ADHD-er raakt snel verslaafd aan dingen (ook games, eten e.d.), omdat hij dan hyperfocused of zodat hij aan verder niets denkt. Ik weet van mijzelf dat wanneer ik ga gamen ik aan niets anders denk dan dat spelletje en ik dus een gevoel van rust over me heen heb. Als ik dan buiten ben ga ik enorm lopen brainstormen.

 2. Voor alle lezers van bovenstaand artikel over Crowdfunding t.b.v. onderzoek naar de link tussen ADHD en Verslaving: Doe mee met de actie! Doneer, e-mail, twitter, face-book etc. Om anderen te informeren en enthousiast te maken voor de actie. Samen kunnen we de actie tot een groot succes maken, en duidelijk maken dat het hier om een groot en belangrijk probleem gaat, dat oplossingen verdient! Heel veel dank en succes!

 3. pieter leentvaar zegt:

  Ik denk dat zelfmedicatie een veel voorkomend probleem is, voordat ik wist dat ik adhd had, had ik al wel ontdekt dat speed mij heel rustig??? en gefocust maakte……36 jaar later, dwz 36 jaar hardrugs later is het nog steeds oppassen voor de verleiding om zo lekker rustig te worden dmv bv speed

 4. Thalia zegt:

  Belangrijk detail: dit gaat om adhders die geen behandeling krijgen. Adhders die goed ingestelt zijn op medicatie lopen geen groter risico dan nietadhders. Gevalletje selectief citeren?

 5. diederick zegt:

  Gebruik al 20 jaar speed.. niet heel veel maar heb altijd iets voorhanden. Gisteren nog, als ik lijk te ontploffen.. mijn hele lijf maakt rare bewegingen.. mijn hoofd gaat maar.. word kortaf, snauwerig en weet me echt geen raad met mezelf.. een beetje pep doet dan echt wonderen, alles wordt rustig, hoofd en lichaam en ik kan normaal mijn werk afmaken en een avondje op de bank doorbrengen.. heb ritalin gehad maar werd daar echt neerslachtig van.. mee gestopt, overlegd met de psieg en speed werkt gewoon bij mij (heb ADD) als enige goed.. alleen jammer dat je op het illegale circuit bent aangewezen om het te halen en dat je het lastig kan vertellen aan mensen. Toen ik het mijn ouders opbiechtte bv. na jaren wilden die me aan het afkicken hebben (???) terwijl ik niet verslaafd ben.. soms ook dagen niets gebruik.. maar soms is er gewoon nix anders dat werkt.. het lijtk alsof mijn hersens zo’n opdoffer krijgen.. alsof alles sneeuw optrekt en ik weer normaal kan denken en doen. Ik hoop dat dit soort onderzoek ook onderuit kan halen dat het niet enkel verslaving betreft maar ook gewoon zelfmedicatie waar je niet zonder wil.

Laat wat van je horen

*