Kind met korte en actieve naam heeft ADHD

adhd volwassenen naamIn de categorie ludieke onderzoeken scoort Israël deze week hoog. Op de site van Welingelichte Kringen wordt er door Chantal Caes aandacht besteed aan een Israelisch onderzoek naar het verband tussen de voornaam van een kind en de diagnose ADHD. Onder het mom van ‘er gaat nog niet voldoende onzin rond over ADHD’ leek het de onderzoekers een goed idee om dit eventuele verband nader te bekijken. Aan de hand van een groep kinderen en adolescenten met ADHD en een controlegroep werd getest of bepaalde soorten namen significant meer voorkomen bij mensen met de diagnose ADHD.

Tijdens het onderzoek werden er 134 namen van kinderen en volwassenen met ADHD vergeleken met de voornamen van de controlegroep. De gekozen definities om het verband te bekijken waren de lengte van de namen, hoe vaak de naam voorkomt, de letterlijke betekenis van de naam en of de naam een werkwoord bevat. De 134 namen van de kinderen en volwassenen met ADHD werden op deze manier beoordeeld en vergeleken met de namen uit de controlegroep die qua geslacht en leeftijd vergelijkbaar zijn.

Grappig genoeg is er een vrij duidelijke conclusie uit dit bizarre onderzoek gekomen. De onderzoekers beweren dat kinderen en volwassenen met ADHD significant vaak een naam dragen die activiteit uitdrukt en korter is dan mensen zonder deze diagnose. Wat precies een actieve naam is wordt niet gemeld, Chantal Caes denkt aan bijvoorbeeld Zoë (Leven) en Viggo (Oorlog).

Ook geeft zij aan dat het kan dat ouders van kinderen met ADHD sneller een kortere, actieve en minder voorkomende naam kiezen. In het licht van de erfelijkheid van ADHD is het geen gekke gedachte om de ouders van kinderen met ADHD te ‘beschuldigen’ van creativiteit en een actieve houding die de naamkeuze beïnvloedt omdat ze wellicht zelf ADHD volwassenen zijn. Het komt toch ergens vandaan.

Over Danitsja Koster

Comments

 1. Groeien er in Israël komkommers? Komkommertijd kennen ze in ieder geval wel.

 2. MMMMM, leuk als je Jan of Piet heet. Hebben je ouders dan per definitie ADHD?

  Maar goed ik heb kindjes en zij heten Mandy en Tara.

  Dus………..

 3. wat een grotye onzin zeg ik heet MARJOLEIN EN …././..HEB OOK ADHD DIT SLAAT ECHT HELEMAAL NERGENS OP

 4. tja, mijn zoon heet Kas en we hebben het beide 😉

 5. Grappig onderzoek.
  Ik heb hier wel eens een gesprek over gehad met twee mensen die op het speciaal onderwijs werken.
  Bij hen op school was een bepaalde groep namen erg populair.

 6. Tja ik dit artikel wel goed eigenlijk.
  Namen hebben echt een betekenis, en vaak zit het verweven met je karakter.
  Mijn naam betekent nl. de luisterende volgens het hebreeuwse, Simone. (ADD)

  Mijn dochter heet Evi, =de levende, leven geven.
  Zij heeft het gecombineerde type.ADD met hyperlinkjes.

  Hahahaha mensen zoek het eens uit en lach dan om jenaam of wees lekker verbaasd misschien over een stukje waarheid.

 7. Heleen de Cconinck zegt

  Geweldig! Mijn oudste heet Zoe maar heeft geen ADHD, Mijn jongste heet Vita (betekend ook Leven) en heeft wel ADHD, had ik dat geweten van die korte naam dan had ik haar beslist: helpwatbenikmoegeefmijeenredbull genoemd! of gewoon altijdrustigendoewatmijnmoederzegd.

Speak Your Mind

*