ADHD kenmerken

ADHD-H is het type ADHD wat met het ‘klassieke’ ADHD wordt geassocieerd. Elk persoon is anders, maar een aantal kenmerken zijn vrij universeel te benoemen voor mensen met ADHD. Hieronder hebben we een aantal typische ADHD kenmerken in 4 categorie├źn voor je op een rijtje gezet:

Hyperactiviteit:
Fysiek onrustig zijn. Een haast onbedwingbare drang tot bewegen hebben en dus moeite hebben met stilzitten. Vaak opstaan. Constant friemelen met handen/tenen. Draaien. Wiebelen met de voeten of… was jij vroeger dat kind in de klas dat om de haverklap met zijn stoel achterover viel? Niet kunnen stoppen met praten.
Vaak gebeurt dit bewegen onbewust. Een persoon met ADHD heeft vaak zelf niet door hoeveel hij/zij beweegt tot een ander hem/haar er iets van zegt.

Impulsiviteit:
Het welbekende “eerst doen dan denken”. Antwoord geven op een vraag waarvan de eerste 1 of 2 woorden zijn uitgesproken door de ander. De zinnen van gesprekspartners afmaken. Veel/snel van banen/opleidingen/relaties wisselen. Ondoordacht geld uitgeven. Ergens aan beginnen zonder te kijken hoe het moet (bijvoorbeeld geen gebruikershandleiding lezen). Moeite hebben op je beurt te wachten (bijvoorbeeld in de rij voor de kassa of een attractie in een pretpark).

Aandachtstekort:
Makkelijk afgeleid raken bij taken die saai/oninteressant zijn en lang duren (bijvoorbeeld wegens omgevingsgeluiden). Een constante stroom aan gedachten hebben. Moeite met concentreren en routinematige klussen.
Moeite hebben met details en hierdoor veel slordigheidsfouten maken. Het lastig vinden om te luisteren naar een ander. Terwijl de ander zijn/haar verhaal doet ben jij tegelijkertijd in je hoofd met tien andere dingen bezig.
Ergens aan beginnen en het niet afmaken. Alles tegelijk doen (bijvoorbeeld naar een kamer lopen om deze op te ruimen en onderweg de gang beginnen op te ruimen en te stofzuigen). Vergeetachtig zijn en vaak dingen kwijt zijn.

Positief:
Last but zeker not least! Mensen met ADHD hebben vaak ook de volgende positieve eigenschappen: energiek, enthousiast, creatief, humoristisch, goed in het vinden van oplossingen, gedreven en spontaan!

Comments

  1. je heb adhd-h en adhd-i en adhd-c H is van hyper i is van aandachttekort en impulsief en de c is van combi van die 2 types

Speak Your Mind

*