ADHD en slaapproblemen

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van mensen met adhd en add behoorlijke slaapproblemen ondervinden. Het in- en doorslapen is verloopt moeizaaam door drukte in het hoofd.

Vaak is hierdoor ook het opstaan een hele opgave. Hier volgen een aantal belangrijke tips om slaapproblemen bij ADHD en ADD aan te pakken:

1. Geen tv of laptop na 23:00 uur. Door de lichtopbrengst van deze schermen neemt je brein aan dat het nog- of weer dag is. Hierdoor kan de biologische klok uit een gangbaar ritme raken. Als deze uit balans is kun je proberen om dit met Melatonine weer in een goed ritme te krijgen.

2. Niet teveel (vet) eten s’avonds. Je maag moet dit verteren waardoor je lichaam moeilijk kan ontspannen.

3. Doe de Braindump: Pak een notitieblok en schrijf alles wat je in je hoofd hebt (afspraken, dingen die je nog moet doen, zorgen etc.) op papier en laat het los.

4. Neem de dag achterstevoren door in je gedachten. Begin met wat je net voor dat je in bed stapte gedaan hebt en denk zo terug naar de morgen. Door deze oefening ga je denken in het verleden en pieker je niet over wat komen gaat.

5. Als je rookt probeer dan in de avond minder te roken.

6. Geen koffie. Als je van thee houdt kies dan s’avonds voor de thee met de minste cafeïne.

7. Geen suiker en zoetigheden s’avonds.

8. Probeer in een ritme te leven. Dit is een hele opgave voor iemand met een adhd of add bedrading maar om een vaste tijd je bed in te duiken en de wekker iedere dag op hetzelfde tijdstip af laten gaan werkt ontzettend goed.

9. Slaap nooit overdag. Ook al ben je nog zo moe overdag probeer wakker te blijven tot de avond en ga vervolgens iets eerder je bed in.

10. Ga na het opstaan zo snel mogelijk naar buiten. Hiermee geef je een signaal aan het lichaam om in actie te komen en de slaap / ontspanning cyclus af te breken.

11. Rustgevende muziek helpt.

12. Eén of twee pilletjes Ritalin kunnen helpen om je te ontspannen on in slaap te vallen. De hoeveelheid is een kwestie van testen. Overleg dit wel met je arts.

13. Maak je slaapkamer echt donker, ook geen licht van een digitale wekker. En zorg voor zacht of zelfs gekleurd licht op je slaapkamer.

14. Electrosmog: Mensen met ADHD zijn gevoelig, en vaak ook gevoelig voor straling. Schakel daarom het draadloos Wifi netwerk na 23:00 uur automatisch uit met een tijdschakelaar. De mobiele telefoon ook uitschakelen of op vliegmodus als je de wekker van je smartphone wilt gebruiken. Plaats geen elektrische wekker naast je bed.

15. Een warm bad of een hete douche zo’n twee uur voor het slapen gaan ontspant het lichaam waardoor  je wat relaxter in bed stapt.

16. Erger je niet als je niet in slaap kunt komen. Blijf kalm en dankbaar voor de ontspanning die je op dat moment al mag ervaren. Deze acceptatie i.p.v. van frustratie kan je snel doen inslapen.

Heb jij ook nog een goede tip? Deel deze dan door onder deze pagina een reactie achter te laten:

Comments

 1. 12. Ritalin innemen voor het slapen gaan:
  voor mij is dat een slecht idee, door de methylfenidat word ik juist wakker en actief, voor mij werkt het beter om te zorgen dat het is uitgewerkt tegen de tijd dat ik naar bed ga.
  Om piekeren tegen te gaan puzzel ik vaak in bed, na een tijdje word ik zo moe dat ik dan redelijk snel in slaap kan vallen zonder te piekeren

  • Ritalin creert rust in het hoofd ..waardoor ik beter in slaap val… !!!!!!! En jaah klaverjassen schaken op de iphone helpt mij ook.

  • Conquistador zegt

   Volgens mij wordt afgeraden om na 18.00 uur nog Ritalin te nemen, als het niet strikt noodzakelijk is.
   Dit omdat methylfenidaat je inderdaad wakker houdt, ook al is het in je hoofd rustiger.
   Het is niet voor niets te koop op de zwarte markt om, bijvoorbeeld, studenten wakker te houden tijdens tentamens etc.

   Ik ben zelf erg benieuwd hoeveel mensen met ADHD/ADD al vanaf hun geboorte structurele slaapproblemen hebben.

   In mijn babyboek kan ik terugvinden dat ik al vanaf mijn geboorte hele nachten wakker lag en dat is er in de volgende 53 jaar niet beter op geworden.

   Alle trucjes geprobeerd en het enige dat echt werkt is in staat zijn je hoofd leeg te maken.

   Melatonine kan een hulpmiddel zijn als je lichaam deze stof tekort komt.
   En wat de juiste dosis is, hangt daarom ook af van het tekort. Als dat er al is.
   Anders heeft Melatonine inderdaad een averechts effect.

   Bijkomend nadeel van de hogere (voorgeschreven) dosis is dat je het zelf moet betalen.

   Mijn huisarts schreef het me onlangs voor, maar zo’n doosje kost me 22 euro per maand.
   Dat kan mijn bankrekening niet trekken en er zullen velen met mij zijn.

   Dus blijft het tobben met perioden waarin slaap op vakantie is en perioden waarin je toch uren achter elkaar kunt slapen.

   • Lieve vrienden en vriendinnen, c.q. lotgenoten, A.K.A. ; Zeer getalenteerde Superbrains!!!
    Ik heb geluk gehad met zeer toegewijde begeleiding!!
    Hierdoor zelfs leren MEDITEREN!
    (geen makkie voor iemand met 17 kanalen t.v. dan wel, (of/en) een constant afspelende Jukebox in zijn hoofd)!
    Ik wil ook niet zeggen dat het “De Oplossing” is, want bij teveel druk van buiten af, kan ik ook geen kant meer op, laat staan slapen!!

    Het helpt WEL!!, net als jezelf focussen in waar je goed in bent!!
    Dat geeft je n.l. je EIGENWAARDE terug en dat is de essentie !!!

    Wees nou toch eens een keer blij met jezelf, je hebt het lef gehad om met behulp van een psychiater inzicht te krijgen je eigen functioneren.
    Daar is MOED voor nodig!!
    Daar mag het niet bij blijven!! De “pitbull mentaliteit en de gave om negatieve zaken om te zetten in iets positiefs, door anders te kunnen denken, geeft mij de overtuiging dat WIJ ( Alle creatievelingen), c.q A.D.(H).D. – gerelateerde “Hyperbrains”) , WEL, de oplossingen voor alle wereldproblematiek kunnen bedenken!!

    Zullen WE een “A.D.H.D. DENKTANK”neerzetten??

    Liefs, sterkte en groet,

    Boelie
    DE OPLOSSINGEN kunnen bedenken voor alle omvattende Wereldproblemen

    • Hey, wat een gave reactie!

     Jaaah, ik ben zelf ook door aardig wat diepe dalen heen gegaan! Ik merk dat deze je uiteindelijk als je ouder wordt, alleen maar sterker maken en inderdaad de tools in handen geven om wat aan de wereldproblematiek te kunnen doen.

     In tegenstelling tot mensen die toch aan de pillen zijn geraakt en hiermee gelijk hun vechtlust en hun creativiteit in slaap sussen..

     Ik wil wel contact met je Boellie, kan ik je op facebook vinden?

     groetjes,’
     Marloes

     • Ja hoor, ik zit ook op facebook!!
      Maar je mag me ook persoonlijk mailen!!
      Ik ben trouwens helemaal niet tegen medicatie, dan heb je mij verkeert begrepen!!
      Zoek maar op facebook, er zijn niet zoveel Boelie’s!!
      Tip, ik ben ook muzikant, (drummer) en mijn foto is nogal “orange”, qua kleur!!

      Boelie

     • Hee Marloes! Ik test sinds 3 dagen Ritalin, kan moeilijk zeggen dat ik mijn vechtlust/creativiteit kwijt ben! (Maar misschien is het ook in een te vroeg stadium voor een goed oordeel…..) De diepe dalen zijn inderdaad herkenbaar, en ik ben inderdaad ook van mening dat het beter is geweest voor mezelf dat ik nu pas hulp krijg voor mijn ADHD. Hierdoor heb ik mezelf al aardig leren redden en heb ik een iets dikkere huid ontwikkeld. Nu nog de puntjes op de i bij mijn studie, waar ritalin me hopelijk gedeeltelijk bij kan helpen tijdens tentamenperiodes, en dan op naar het volgende avontuur!

      En inderdaad gave reactie Boelie, zo mag ik het zien!

     • Boelie zegt

      Sorry voor de late reactie, ik zit wat te kloten met mijn internet enzo!
      Ben van fb af, XPkan niet mee, wil naar apple, nou ja enz..
      En ik ben retedruk met liedjes maken!
      MAAR, contact kan/ mag altijd!
      Groet,
      Boelie

    • goeie tips hier zeg, heb zelf nog wat problemen met mn slaap en rust in mezelf maar dit is een bemoedigend bericht! 🙂

    • claire Koek zegt

     Heej hallo,
     Boelie en anderen.
     Ik las net je stukke.
     Is wel jaren terug geschreven.
     Maar wil nog even zeggen dat ik het zoooooo eens ben met je.

     Groetjes Claire

   • de melatomine krijgen wij via de zorgverzekenring vergoed als we het bestellen bij een internet apotheek.
    kijk maar eens hoe je verzekerd ben, of evt. bellen met je zorgverzekering.

   • Als kind had ik geen slaapproblemen, omdat ik een kind was in het nu en ’s avonds moe m’n bed inrolde van alle avonturen enzo, die ik overdag beleefde. We hadden ook een vast ritueel voor t slapengaan . Elke dag om half 8 wassen/douchen,tanden poetsen,pyamabroek aan en nog even voor de warme kachel zitten. Om 8uur naar bed.
    Nadat ik de puberteit doorstond en volwassen werd kwamen de problemen. Van een volwassene word meer geëist en ik werd dan ook jarenlang overvraagt. Niemand wist dat ik ADD had en ikzelf al helemaal niet. Totdat er bij m’n zoon ADHD werd gediagnosticeerd en jaren later PDDNOS. Na m’n 40ste kwam bij mij de diagnose pas. Toen viel alles op z’n plek. Door de trage informatieverwerking weet ik nu pas zo’n beetje hoe ik in elkaar zit, snap ook waarom het voor m’n gelukkig geduldige rustige partner soms zwaar is. M.n de stomme dingen,pijnlijk harde dingen die ik er zo kan uitflappen.
    Slaapproblemen had ik dus ook jarenlang, chronische stress en een ” lastig” maar lief kind alleen opvoeden ook. Pas nu, na jaren heb ik het voor elkaar gekregen om een vaste structuur aan te houden en slaap ik beter. Mijn slaap is me heilig,dus als ik slaap,op welke plek of houding dan ook; maak me nooit wakker! Ik heb ditzolang moeten missen! Ik heb mezelf heel veel aangeleerd om normaal te functioneren, en ik slik ook maar 3x10mg voor de concentratie en 10mg amitriptyline en die is voor de slaap. In spannende,lees stressvolle, tijden neem ik 20mg. Zo leef ik prima en je zou bijna denken dat ik een ADDloos mens ben. Maar slapen blijft altijd een punt van zorg en aandacht.

   • nou bij mij werkt geen enkele pil(len) melatonine niet, oxzazepam 4x 5mg niet, diazapam 3x10mg niet, temazepam3x 20mg ook niet en al die andere hulp dingentjes ook niet. weet het momenteel ook niet meer , ben dus op homopatische midden over gestapt waar ik ook niet weet op te lossen??????
    en opstaan is ook een enorme ramp .

    • heb je een hond. Laat de een uur van te voren uit. Maar wel 1 uur lopen. Gezond voor de hond en voor jou

    • Metazepine een half tabletje voor het slapen doet echt wonderen.
     Ook jaren alles geprobeerd en eindelijk na jaren wakker te hebben gelegen slaap ok met 7mg als een roos.wel de Volgende ochtend ritalin in nemen anders word je duf;)

    • Heb je Amitriptylne geprobeerd?
     Staat een goed verhaal hierboven.
     Slik ook lorarazepam 3mg .
     Bij ontwaken vroeg in de nacht .
     En Lormethazepam 2 mg.
     Als inslapen gekregen.
     Allemaal van psychiater .
     Al ruim 7 jaar .
     Veel onwetendheid rond A.D.H.D..
     zelfs in geestelijke gezondheidszorg.
     GGNET.
     Oost Achterhoek .
     Probleem Lorazepam ; snel verslavend en je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te krijgen.
     Auto rijden is verboden .
     Bent niet verzekerd !
     Ook bij slikken van Ritalin of kantwerkend middel Concerta dekt de verzekering niet !!!
     Terwijl je juist beter kunt concentreren.
     Rauwe Visolie ( EPA) via internet,en hoge dosis Melatonine (ook via internet apotheek bestellen zijn veel beter .
     Ook goede voeding en mijden van bepaalde dingen als gluten ( granen ), amandelen , druiven, pruimen etc,,,
     Google ff; A.D.H.D. en voeding
     Overleg met je zorgverzekeraar.
     Deze kan de medicatie voor je via eigen apporheekvoor je bestellen..
     Wie weet er in de buurt oost Achterhoek een kundige psychiater op gebied van A.D.H.D ?
     Marion

     • Ik neem geen medicatie (meer, in het verleden wel). Ik denk dat je lichaam ermee op een zijspoor wordt gezet. Jezelf, je lifestyle is naar mijn idee wat je het beste kan helpen. ( ADHD is geen ziekte-ziekte, waar je aan dood gaat bv) Jouw reactie erop is daarom belangrijk: dat je helemaal ok bent zoals je bent. Door je eigen afkeuring wordt je ziek, gestresst en dat is net het tegenovergestelde wat je wilt. Niemand hoeft zich te vergelijken met anderen, iedereen is verschillend en helemaal goed. Ik verander mijn gedachtes over mezelf en geef mezelf geregeld time-out op een dag. Ik mediteer (kort, zo’n 15-20 min) en doe een paar keer ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Toen ik dat consequent vol ging houden ging ik beter slapen. “As you are during the day, you are at night” las ik ergens en dat bleef me bij. Het ging langzaam vooruit, dus ik moest volhouden en niet opgeven- geloven dat dit me zou helpen. En dat doet het. Logisch, common sense vind ik het. Gelukkig! Ik ben tevreden met hoe ik ben, dat heb ik geleerd. Ik heb ook geleerd dat zelfkennis zo belangrijk is. Als ik beter begrijp hoe ik persoonlijk ben dan kan ik daar heel gelukkig mee zijn. Toen ik nog dacht dat andere mensen de maatstaf waren, dat ik dus niet deugde/spoorde/voldeed was ik niet ok. Je bent met ADHD anders. So what, geniet er van. Leer jezelf kennen en je bent blij/trots. En dan laat andere mensen maar aan zichzelf over. Niemand kan voor een ander bepalen hoe hij moet zijn/zou moeten zijn. Maar jij zelf moet jezelf om te beginnen niet afvallen. Dat te leren is voor mij de bevrijding waar ik heel lang naar gezocht heb.

   • Ik heb al jaren structurele slaapproblemen. neem geen serotonine of extra ritalin, wat toch niet na 16.00 geslikt mag worden? Hoofd leegmaken werkt indd het beste. Ik kan t alleen nooit structureel vasthouden, zoals heel veel dingen. Lastig voor medebewoners in huis. heb zelf nergens last van hahaha. Ontspanning zoeken werkt voor mij t best. Moeilijk, maar probeer t toch altijd weer.

   • judith zegt

    Ik neem al heel lang concerta en ben onlangs qua dosis moeten verhogen, nu slaap ik nog slechter, heb ik meer tics en heb ik redelijk veel last van rebound effecten.

   • Marjolein zegt

    Heel herkenbaar, slaapproblemen vanaf je geboorte. Omdat ik niet of slecht reageer op Ritalin en de rest van de toegepaste medicatie, moet ik het in mijn eentje rooien. Na 55 jaar heb ik nu een fors slaapprobleem, wat door mijn werk alleen maar verergert. Wat mij wel enigszins helpt is mindfulness. Vooral het stuk waarbij je aanvaard dat je nou eenmaal zo functioneert, zonder waarde-oordeel. Dat geeft wel rust.

   • Grappig dit te lezen. Ik ben 23jr, en kreeg zo klein als ik was te horen dat in een echte nachtbraker was. Ik lag altijd te spoken en moest altijd nog van alles doen voor t slapen gaan. Ik sliep nooit eerder dan 00.00 / 01.00 uur. Mijn vader was ook altijd een nachtbraker maar heeft geen adhd. Tantes, nichtjes en neeftjes van mijn vader’s kant hebben wel adhd. Nu ben ik 23jr en slaap ik zelden vóór 03.00uur ’s nachts. Moet bekennen dat ik ook een baan heb waarbij ik altijd tot 00.00 / 01.00 uur werk. Dat zorgt er vaak voor dat ik zelfs over drieën in slaap val! Af en toe als het echt te bond word neem ik een paar trekjes van een joint zodat ik sneller in slaap val, maar dit probeer ik zo min mogelijk te doen.

   • Jongen, slapen is mijn leven lang al een probleem voor me, het in slaap komen en het doorslapen. Ben gister 4 nachten lang na 3 uur wakker geworden de hele dag zo kapot als wat. Ik weet sinds mijn 40e pas dat ik een hele ernstige vorm van ADHD heb en zit aan de 40 mg per dag dexamphetamine. Ik draai er super goed op maar dat slapen, zonder slaappillen kom ik niet in slaap moet wel 2 dexies nemen anders gaan mijn hersenen 100 kmh. Ik heb een super rustige hond ik heb 12 jaar in Australië gewoond heb die hopen gevlogen naar Nederland, iedereen noemt haar mijn therapiehondje omdat ze zo rustig is. Ze slaapt bij mij in bed. Ik houd haar pootje vast waar ik haar hartslag voel, kalmeert me. Maar ik heb vannacht ook ruim 6-7 uur geslapen ben nu zo kapot day\t ik zelfs MET leesbril deze text niet scherp kan lezen.

    • Ik heb add maar ik sliep vroeger als een roos
     Rond mijn 24 begonnen mijn slaap problemen.ik slik nu seraguel en lorazepam je word met al die pillen gewoon een verslaafde en kom er maar eens vanaf

     • angeliek de vries zegt

      Ik ben gestopt met medicijnen en heb het slaapprobleem genomen zoals het is, erop vertrouwd dat ik zou leren slapen! Het is een langzaam proces wat zeker kan lukken. Mijn slaapproblemen zijn met tijden ver opgelost en dan weer een tijdje is het moeilijker, maar medicijnen zijn inderdaad geen oplossing- volhouden wel, denk ik.

  • gertjan zegt

   ritalin werkte voor mij slecht ik krijg altijd een half uur nadat ik mijn ritalin genomen had een woedeaanval zo erg dat ik moeilijk te stoppen was verder slik ik nu al 5 jaar geen medicijnen meer maar de rust en concentratie is nog steeds nihil

   verder slaap ik gemiddeld per nacht 3 tot 4 uur soms 2 uur
   ik heb er mee leren leven zonder medicijnen en hoop alleen dat de concentratie en de rust in me wat beter ontwikkeld

  • Hoi,

   Ritalin is zowiezo een slecht idee.
   Uit mijn ervaring wat ook helpt is melatonine supplement.
   Een pilletje onder je tong 20 minuten voor het slapen gaan laten smelten.
   Helpt dit niet dan kan het ook een tekort van aminozuren zijn (vnl. arginine , carnitine , gluthation),deze werken ook zeer goed op het slaapritme.

  • Wat mij tegenwoordig helpt is een grappig engels boek te lezen ’s nachts. Het niveau is begrijpelijk maar net hoog genoeg zodat ik door het vertalen moe wordt. En het is ontspannend. Laatste tijd erger ik me niet eens meer aan de slapeloze nachten, heb eerder juist zin om te lezen 🙂

   Verder: Als ik de dag erna een vroege dienst heb maak ik (heel kinderachtig) een lijstje met volgorde van dingen ik de volgende ochtend ‘moet’ doen. Zelfs tandenpoetsen staat erop. Dat geeft rust/ overzicht. Ernaast een lijstje met wat ik mee moet nemen. Ik kan nu zelfs niet meer zonder slapen ;-).
   En ik maak me eerg druk voor een opgeruimde schone slaapkamer. en zet m’n spullen vast klaar zodat ik ze zo kan pakken. Scheelt heel erg in opstartproblemen ’s ochtends. soms laat ik het ook even versloffen, dan merk ik gelijk de gevolgen.
   Ohja, en sporten overdag helpt ook. Goeie zware workoutjes die ik thuis kan uitvoeren, ideaal 🙂

   Waar ik wel moeite mee heb: uit mijn nachtdienst ritme komen. Dat moeeet bij mij gepaard gaan met de dagen erna slaap overdag afbouwen. Heb ooit eens 5 dagen achter elkaar alles eraan gedaan om overdag wakker te blijven, en dan was ik gruwelijk moe overdag.. maar ’s nachts klaarwakker. Aan het eind sloopte mij dat. Doe ik nooit weer, zeker niet als ik de dagen erna moet werken.
   Ben wel benieuwd of jullie daar ook tips voor hebben.

   En nu ga ik stoppen want HET IS ALWEER 23:23 help

  • Als ik mijn dexies niet neem voor het slapen gaan gaan mijn hersens 1000 kmh en duurt het 4 uur om in slaap te komen.

 2. Ronald A. zegt

  Potverdorie ! In mei 2012 word ik twee- en zestig….! Sinds 1955 slaap ik gemiddeld 3á 4 uren per nacht !
  En ik voel mij daar prima bij ! Maar ja, dat zal waarschijnlijk…niet voor iedereen gelden !

  • Birgitte zegt

   wooow dat kan dus wel!

   • Arend- Jan van der Vos zegt

    @Birgitte
    Alle ‘trucjes’ en gedram over technische oplossingen, plus voedings- en ‘medicatie’-adviezen ?
    Daar zit gerust wel een kern van waarheid in !
    ADHD – stuiter- gedrag…?
    Dat is mij totaal niet vreemd…!
    Want ook ik ‘hep_ut’…en herken het allemaal !
    Soms…als ik geen behoefte aan slaap voel,
    blijf ik met gemak…drie dagen aaneen wakker !
    Helemaal geen probleem !
    Waarom…leg mij dat…alsjeblieft eens uit…
    zou ik dan verslavende HARD-drugs…
    op dokters-recept verkregen gaan slikken ?
    Terwijl…ik mijn hele leven lang nog niet eens een asperientje slik…???
    Aan mijn lijf…geen polonaise !

    • Hee sinds wanneer is ritalin verslavend?
     Ik ben al div. malen (en ik had echt een HEEEEEELE hoge dosering), met medeweten van Psych, Arts en Begeleider, “Cold Turkey gegaan”!!
     Niks aan de hand, behalve dan de ergernis van “je ouderwets”, onhandige en onzekere gedrag dat naar boven komt!!!
     Verder helemaal niks, onze hersenen werken anders, omdat Wij/ AD(H)D- ers een “stofje” missen!!
     Dus eigenlijk een lichamelijke afwijking!!
     Instelling qua medicatie is ook daarom zo vreselijk belangrijk!!
     Heb je dit niet,…(Ad(h)d). dan werkt het als te veel zuurstofmetbenzine, moet je niet willen, ga je naar de kloten!!

     Liefs, sterkte en groet

     Boelie

     • Arend_Jan van der Vos zegt

      @Boelie

      Moet dat nu zo?
      Geeft niets hoor !
      Een recht-door-zee reactie…
      Zo een als die van jou, daar zit ik potverdorie…al 11 jaren op te wachten !
      Een DENKtank van ervaring_deskundigen…???!!!
      Dat wil ik ook al net zo lang!
      Klik eens op de onderstaande link :
      http://alledommenhebbendit.hyves.nl
      Naar ik hoop tot heel snel !

      A.J.

     • Ik denk zeker dat een denk tank een hoop kan opleveren…

      Maar wie zegt dat onze hersenen anders werken? Misschien is het wel precies andersom.
      Dat is maar net aan de interpretatie van elke persoon. En wat is “gewoon”

      Het hele jammere is, dat ik al heel lang wist misschien wel ADHD te hebben, maar ik accepteerde dat en ja is een groot deel van mijn persoon.
      Tot ik naar de GGZ ben gestapt voor hulp, te lang geen slaap, daar werd het bij mij dus niet echt beter van…
      Uiteindelijk na de test… een bevestiging, joh wat een verrassing, werd ik pardoes weer op straat gezet, ja ga maar mindfullness ofzo ergens doen, of misschien wel neurofeedback, maar waar ik dan terecht kon, daar had ze geen ervaring mee, want tja… ze woonde pas net in deze omgeving…

      Ondertussen een half jaar verder, ben ik nog steeds in dubio. Sommige weken denk ik, nou ja het gaat prima zo, maar zodra mijn omgeving tegen gaat werken, ik weer minder slaap ga krijgen..
      Maar goed, waar kan je dan terecht? Als je al eens op straat gezet bent… word de deur wel hard dichtgegooid door de hulpverlening, en voel ik me in ieder geval weer eens onbegrepen…

 3. Tim Boom zegt

  erg fijn dat ik nu weet dat slaapproblemen met ADD te maken kunnen hebben.
  voor mij persoonlijk weerkt ritalin voor het slapen juist niet. dan lig ik gewoon uren voor me uit te kijken. ik ben nu 17 en slaap savonds gemideld 4 tot 6 uur en voel me opzich niet moe.
  is dit ook typisch voor mensen met ADD of ADHD?

  • Thalia zegt

   Rebound reffect misschien? Dat moet je wel voorblijven. Overigens kan clonidine ook helpen, maar je moet wel oppassen dat je bloeddruk niet te laag word.

  • richard zegt

   nee hoor asl ik me goed voel hoef ik amper te slapen maar als er spanningen zijn (als je ouder wordt komen die soms met kids werk enz ) dan sloopt het je op den duur ,
   korte slaap met goede kwaliteit is voldoende

 4. Hoogfrequente velden (electrosmog) hebben op veel mensen een ongunstige en ziekmakende uitwerking. De negatieve gevolgen zijn allang bewezen. Er wordt echter door de overheid slechts toegekeken en zij scharen zich aan de kant van de telecomindustrie vanwege miljardenbelangen. Trek ondertussen je Wifi, Dect en Gsm eruit en ga zeker niet wonen in een straal van 120 meter van een UMTS mast. Wil je het zeker weten, een stralingsmeter kun je voor een prikkie huren en werkt erg simpel.. Vervolgens kun je je eigen conclusies trekken.. Zoals ik ook gedaan heb!

 5. Ik had de link al zelf gelegdt . Ik word namelijk minstens twee keer in de nacht wakker en dan moet ik er gewoon uit . Stil blijven liggen totdat ik weer in slaap val is voor mij als ADHDer onmogelijk . Wat ik dan altijd doe is even rustig een sigaretje roken en een glas melk drinken . Wat mij tot verbazing leiden was dat ik na een dag van 12 uur met zware lichamelijke arbeid ik nog steeds niet in een ruk kon doorslapen . Sinds 2009 ben ik onder behandeling voor ADHD . Daarvoor had ik geen enkel probleem met het inslapen en/of doorslapen . Bij mij is er Seroquel voor geschreven omdat Ritalin een averechtse werking had , en nu komt het leuke : Seroquel is een zeer sterk middel waarvan een normaal mens er zeker 24 u van in coma raak , en nog dat het me niet lukt om gewoon de nacht door teslapen !!!

 6. Tabitha zegt

  Al vanaf mijn jeugd sliep ik heel slecht. Af en toe was het feest, want dan had ik een normale nacht gehad. Tot ik een paar jaar geleden voor adhd in behandeling ging en vrij kort daarna voor combi met BPS opgenomen werd.. Na de vele pammetje’s te hebben geprobeert, kreeg ik ook seroquel. Eindelijk sliep ik.. In eerste instantie ook 25 mg, maar nadat mijn lichaam daaraan was gewend (en ivm andere symptonen van de BPS) werd hij verhoogd en kreeg ik een xr variant. Ik gebruik hem niet meer voor het slapen (wel voor andere symptonen). Daar heb ik nu de melatonine 3 mg voor. Werkt perfect!! Ritalin voor het slapen wordt enorm afgeraden door artsen. Mijn beide kinderen gebruiken ook melatonine (allebei ook ADHD) En ook voor hun is het een uitkomst. Het is een lichaamseigenstof en niet verslavend. Wat ik ook doe voor het slapen is een half ervoor mijn rust pakken. Geen zware gesprekken, geen tv en alle andere eventuele prikkels vermijden. Een opgeruimde slaapkamer en een spelletje is dan voor mij het beste.

 7. Heyhey ik weet van me zelf al heel lang dat ik adhd heb maar sinds kort ook medisch
  De diagnose gekregen omdat ik hier al zo lang mee zat maar er eigenlijk ook niet echt met iemand over prate en mijn slaapproblemen erg groot zijn heb ik de afgelopen 3 / 4 jaar voordat ik ging slapen elke nacht een joint gerookt voor mij werkt het uitstekend om iigeval optijd in slaap te kunnen komen maar nadeel het bevorderd het wakker worden niet echt, en nog een nadeel he kost aardig wat centen de diagnose is bij mij zon 3 maand geleden, ik hoop dat iemand tips heeft en zo te lezen moet melantonine een goed middel zijn ik hoop op een iets specifieker antwoord van de werking hiervan als iemand die Zou kunnen geven. Groetjes bas die nu eens niet gerookt heeft en dus niet slaapt

  • Tabitha zegt

   Melatonine is een stof die je normaal zelf aanmaak. Het wordt in de avonduren geproduceert, bij blauwachtig licht zoals kunstlicht, tv of cmputer wordt de stof afgeremd. Als je dan naar bed ga en allles is donker komt de normale werking weer op gang. Bij veel mensen met ADHD wordt deze in mindere mate aangemaakt, waardoor ze meer moeite hebben met slapen.

   In de winkel kun je een hele lage dosering kopen(0,1mg), maar dat is voor ons te weinig. Bij de arts kun je ze op recept krijgen voor 3 en 5 mg. Wel is het helaas dat je ze zelf moet betalen, maar als het bevalt kun je ze voor 3 maanden vragen en dan is de prijs ook minder.

   Dit is wat ik je erover kan vertellen. Hoop dat het iets duidelijker is.

   • Cootje zegt

    Van mijn psych kreeg ik de tip dat Het Kruidvat tegenwoordig tabletjes van 2mg Melatonine heeft. Een stuk goedkoper dan bij de apotheek. Ik moet zelf nog gaan kijken:)

    • Ik ga van de week eerst maar eens de melatonine van het kruidvat proberen , mocht dit nou nog teweinig zijn ga ik naar mijn huisarts met mijn slaaproblemen .

     • Cootje zegt

      Melatonine moet je opbouwen, per 2 weken 1 mg meer tot een dosis waar je je goed bij voelt.
      Als je teveel neemt kan het een averechts effect hebben. Zelf voelde ik me uitgeput toen ik 4 mg nam, 3 mg is voor mij goed.
      De meeste mensen varen wel bij 5 mg.
      Verwacht dus niet dat je direct zult slapen als een roosje…….. Succes!

 8. Conquistador zegt

  Heb het hierboven al ergens geschreven…verwacht niet dat melatonine het wonder middel is dat je doet slapen.

  Inderdaad is vastgesteld dat mensen met ADHD/ADD een melatonine tekort kunnen hebben, maar hoeveel dat is, is per persoon verschillend.

  Melatonine tekort heeft verder ook met leeftijd te maken.
  Een vrouw in en na de overgang maakt minder melatonine aan dan een vrouw van 18.

  In dat opzicht schieten huisartsen ook maar in een donker gat, want er worden geen melatonine waarden gemeten voor het wordt voorgeschreven.

  Het kan heel goed zijn dat jouw lichaam voldoende melatonine aanmaakt of veel te weinig om aangevuld te worden met een pilletje van 5mg.

  Alleen een speciale meting (die wel weer niet vergoed zal worden en waar huisartsen ook niet aan denken) kan dus uitsluitsel geven.

  De rest is uitproberen of het werkt voor jou en zo ja in welke dosis.

  Kruitvat en Etos hebben eigen merk melatonine. Sleepzzzz levert het in 1,5 mg pilletjes.

  Blijft oppassen geblazen, want je weet niet of je lijf het nodig heeft.

  Was onlangs in Engeland en daar kun je het alleen maar op recept krijgen.
  Men vindt het daar niet verantwoord om het over de toonbank te verkopen.

  Vraag me af of ze een punt hebben.

  • Cootje zegt

   Het onderzoek van je melatonine curve wordt vergoed als je wordt doorverwezen. Bij mij is het gedaan bij het slaapcentrum van de Gelderse Vallei in Ede. Voor de melatonine curve moet je op watjes kauwen :). Mijn melatonine curve was redelijk, maar ik moest toch de tabletjes proberen. Ik vaar wel bij 3 mg extra.
   Het is inderdaad geen wondermiddel en je moet zelf niet te veel experimenteren denk ik.

 9. De toename van hoogfrequente straling, ook in onze slaapkamers is de grootste oorzaak van een gebrek aan Melatonine. Doordat ons lichaam hoogfrequente straling verward met licht, wordt er geen of nauwelijks nog Melatonine aangemaakt. Dus, zorg dat je huis/slaapkamer minder hoogfrequente straling ontvangt en dan maakt je lichaam vanzelf weer Melatonine aan! Je kunt de stralingsbronnen opsporen door het kopen of huren van een meter…
  Bijv. http://www.stralingsmeterhuren.nl

  • Conquistador zegt

   @Marloes e.a.
   Ik heb de link Stralingsmeter huren gevolgd en gelezen.

   Om zo’n site kan ik dus pissig worden.
   Klop mensen maar weer geld uit de zak die wanhopig zijn.
   Makkelijk doelwit, want wie structureel niet slaapt is bereid alles te doen voor een nacht ongestoorde slaap.

   Hoogfrequente straling is inderdaad een teken van onze moderne technologie.
   Maar we hoeven ons geen 17,50 euro uit de zak te laten kloppen om te bedenken dat mobieltjes, laptops etc, niet in de slaapkamer thuishoren, als we willen gaan slapen.

   Niet slapen kan allerlei oorzaken hebben, zoals hier ook is besproken.
   Maar een metertje dat voor 2 euro bij de Gamma is gekocht of zelf uit onderdeeltjes in elkaar is geprutst, is geen garantie voor een ongestoorde nachtrust.

   Sorry…misschien een ongenuanceerde reacties, maar ik word pissig van mensen die je geld uit de zak kloppen met lege lucht.

   • Beste Conquistador,
    Ik begrijp je reactie! Helaas heb je het bij het verkeerde eind.. Ik ben iemand die zelf veel last heeft gehad van straling (en ik worstel er nog steeds mee). In mijn zoektocht ben ik behoorlijk wijs geworden op het gebied van hoogfrequente straling en van daaruit uit ik de verschrikkelijk belangrijke informatie dat stralingsbronnen als WIFI, DECT, UMTS, GSM je Melatonineniveau drastisch verlagen!! Ik vind dit erg belangrijk in een gesprek waarin iedereen vooral over pillen praat. Het heeft namelijk iets met een mogelijke oorzaak (in ieder geval een zekere stimulans) te maken.
    Ik ben bezorgd en probeer vanuit dit gevoel anderen wat mee te geven.
    Daarnaast heb ik ooit een meter moeten kopen om erachter te komen waar de stralingsbron van de buren zat waar ik zo heftig op reageerde. Hierna kon ik hem erop aanspreken en zijn de klachten echt 90% weg!!! Ik baalde er toendertijd van dat ik zo’n dure meter aan moest schaffen of een dure bouwbioloog in moest schakelen omdat er nergens wat te huur werd aangeboden. Ik had me voorgenomen dit dan in ieder geval zelf te doen voor mensen met een wat kleiner budget omdat meten echt heel fijn kan zijn in situaties waar je zelf alle stekers er al uit hebt getrokken.. en ik echt vind dat het toegankelijk moet zijn voor iedereen!!
    Vandaar dat ik een websitje heb gemaakt waar ik de meter aanbied. Ik begrijp dat de titel wat onhandig is in dit verband. Maar je moet eens weten hoeveel tijd ik hier (naast een goed lopend eigen bedrijfje) al aan heb besteed. Toevallig was het gisteren nadat ik een half uur door Amsterdam had gereden en geen parkeerplek kon vinden in de stromende regen en dat de persoon waar ik zou gaan meten (die enkel met zijn eigen woning bezig was en niet met de discussie) dat ik dacht, ja maar ik ben toch gekke Henriëtte niet. 17,50 is zomaar een vergoeding, maar absoluut een peuleschil voor de uren dat ik al met mensen aan de telefoon heb gezeten om ze bij te staan in het omgaan met deze materie en de dingen die ze kunnen doen… Echt, ik begrijp de verwarring door de titel en een geldbedragje, maar als ik het voor het geld moest doen… dan ging ik gewoon werken (waar ik het druk genoeg mee heb) voor mijn normale uurtarief minimal 4x zoveel (als ik met die mensen van de straling al in een uur klaar zou zijn)
    Dus mijn belangrijkste boodschap: Denk aan hoogfrequente straling voordat je veel geld uit gaat geven aan pillen! (zij zijn diegene die hier geld aan verdienen 😉
    Hier een link met een interessant artikel in dit verband: http://www.milieuziektes.nl/Rapporten/Vnt2.pdf
    Ennuh niet te snel oordelen 😉 (al zou ik het zelf ook kunnen doen)

    • Conquistador zegt

     @Marloes…even duidelijk stellen dat ik hoogfrequente straling wel degelijk serieus neem. Ik bevestig dat ook in mijn reactie.
     Ik ontken ook niet dat de straling een effect kan hebben op je melatonine gehalte.
     Ik heb er geen verstand van, daarom ook geen oordeel.

     Ik heb ook niet aangegeven dat een meter weggegooid geld is, alleen deze site kwam op mij over als onecht en daarom waarschuwde ik om voorzichtig te zijn en je geen lucht te laten verkopen.
     Het was me niet duidelijk dat het om jouw eigen site ging.
     Daarvoor mijn excuses. Ik ben hier niet om mensen hier af te kraken.

     Ik gaf weer hoe de site op mij over kwam.

     Ik ben het zeker met je eens dat pillen niet de oplossing zijn, als het probleem niet eens bekend is. En zelfs dan, is een oplossing zonder pillen te verkiezen boven een met pillen.

     Dit van iemand die twee maanden geleden heeft besloten om haar 30 pillen per dag door de wc te spoelen en er niet meer aan te beginnen.

     Nogmaals, mijn excuses als je je aangevallen voelt. Zeker niet mijn bedoeling.

   • Arend- Jan van der Vos zegt

    @Conquistador

    Al sinds mijn tiende levensjaar (1960…!!!) word ik dor allerlei types…
    onheus bejegend…tot op de dag van heden toe !
    Ook ik ben soms…van het vechten tegen alle voor_oordelen…ontzettend moe !
    In 1998…ging er een wereld voor mij open !
    Middels een morsig foldertje…over ADHD bij Volwassen…!
    In de maand februari 2000 was ik, al dat geneuzel…over mijn persoon…meer dan zat !
    Op eigen verzoek…na enig aandringen van mijn kant…diagnose laten stellen…!
    Eindelijk…wist ik het zeker…ik stelde mij niet aan…
    “Hoera !…ik heb echt ADHD…! ”
    En na een lange periode…van verwerking….ben ik er…ZIELS_gelukkig mee !
    http://alledommenhebbendit.hyves.nl

 10. Dag @Conquistador e.a.
  Prima, en helemaal met je eens!
  Jeetje, 30 pillen per dag, en daarmee stoppen! Stoer hoor!
  Dat opent vast nieuwe deuren op jouw ontdekkingsreis. Ik ben benieuwd naar je verhaal.
  Ennuh, ik begrijp het 😉 Weet jij toch ook niet! Ik waardeer je waakzaamheid! Die heb ik ook!

  • Conquistador zegt

   @Marloes e.a.
   Hoe krijg je die smilies in je bericht> 🙂

   Mijn verhaal is simpel.
   Ik heb een rijtje chronische aandoeningen zoals aangeboren osteomalacie dat vroegtijdige artrose en chronische gewrichtspijn veroorzaakt, COPD-G3, Diabetes, CVS en vermoedelijk MS.
   Daarnaast een te hoog cholesterol.
   En laten we de ADD niet vergeten

   Dan krijg je pijnstilling, inhalers, insulinetabletten/-spuit, oppepper voor de CVS, maagbeschermer, cholesterolverlager en Ritalin.
   Oh ja…ik heb ook als sinds mijn geboorte slaapproblemen, dus slaaptabletten.

   Voeg daar nog antibiotica en Prednisolon bij en je hebt een wandelende apotheek.

   Goedkope generieke alternatieven maakten me steeds beroerder in plaats van beter en mijn bloedsuikers lieten zich niet meer stabiliseren.

   Je kunt voor een paar medicijnen een verklaring krijgen zodat je het origineel krijgt, maar lang niet voor alles.

   Dus twee maanden geleden de knoop doorgehakt en met alles acuut gestopt.
   Behalve de Tramadol en de slaaptabletten.

   Zijn wat barre weken geweest met ontwenningsverschijnselen, maar nu heb ik nog een pijnstiller en de slaaptabletten.

   Ik moet opnieuw mijn pijngrens verleggen, basisenergie zoeken en weer een weg vinden in een leven zonder Ritalin.

   Maar ik ga de uitdaging niet uit de weg, want zonder al die chemische troep moet ik uiteindelijk toch beter af zijn. Mijn lijf moet maar weer gaan ontdekken wat het aankan en wat niet.

   Ik wil voor het eind van het jaar ook van de pijnstilling en slaaptabletten af zijn, maar dat is me nu nog even teveel.

   Dat is mijn verhaal eigenlijk.

   Enne, Marloes…ik neem je wel degelijk serieus hoor.

 11. Ronald zegt

  Slaapproblemen ?
  ==============
  Voor de mensen…die echt niet tot rust kunnen komen,
  zal het wel degelijk een groot probleem zijn,
  dat geloof ik onmiddellijk !
  Sinds ik de ‘zes kruisjes ‘ ( 3 mei 1950 geboren ) gepasseerd ben,
  heb ik mijzelf een wat regelmatiger slaap- / waak- ritme aan geleerd.
  Mijn hele leven ben ik al voor 100 % medicijn vrij.
  Met de beperkingen in mijn doen en laten
  ( gradatie – diagnose ADHD :
  tussen de 45 en 55 % als ik mijn eigen balans in evenwicht weet te houden !)
  heb ik uiteindelijk ook op eigen (wils- )kracht leren omgaan.

 12. Thalia zegt

  Geen verstand van adhd duidelijk… Want deze tips zijn voor mensen die een actieve frontale hersenkwab hebben, die door overstimulering te hard gaat. Maar adhders hebben juist een kwab die geen reet uitvoert waardoor we klachten krijgen! Als we deze nog meer in coma helpen doen we juist HELEMAAL geen oog meer dicht! Nicotine? Caffeine? Een normaal mens gaat stuiteren maar wij slapen juist als een blok.

 13. Thalia zegt

  En een of twee pilletjes? Zo beschijf je misschien smarties maar geen medicijnen. Dan heb je het nog altijd over een dosering en die dien je te bespreken met een arts. Overigen wel de enige zinnige tip in dit artikel. Zorg alleen wel dat je gaat slapen als de werking nog optimaal is om het rebound effect te voorkomen.

 14. Boelie Winter zegt

  AD(H)D is een verzamelnaam, we, de wetenschap, zeg maar, begint zo langzamerhand behoorlijk veel verschillende vormen van deze autistiforme afwijking in kaart te brengen!
  Toch zal ieder moeten beseffen dat; hoe je ook met ad(h)d wordt geconfronteert, je er met je eigen ziel mee moet omgaan, overeenkomsten, vreemd of ander gedrag, heel veel leuke en een aantal minder leuke zaken!
  Oordeel niet, probeer te begrijpen en te voelen, waarom mensen met deze stempel anders KUNNEN
  denken en voelen dan jij! De wereld heeft deze mensen nl hard nodig! Jij ook!!

  • Birgitte zegt

   he mooi gezegd!
   hoe kom je bij de kwalificatie autistiform bij adhd?
   interessante connectie
   ik voel me zelf als adhder steeds verwant met mensen met ass, kom ook voor mijn werk veel mensen tegen met ass en adhd. denk er zelf ook over dat het mogelijk een glijdende schaal is van adhd naar add naar ass. waarbij ik niet probeer te suggereren af- glijdend tov het normale, maar eerder een toenemend meer uitgesproken neurologische set up op het vlak van sturing van aandacht en informatieve prikkels.

   overigens zijn er bv op linkedin veel heel interessante groepen mensen ( mn gerelateerd aan autisme) erg actief op het vlak van emancipatie met van/ met een andere neurologische set up. bv de groep sterk tegen stigma, autisme ten top en ook adhd positief benaderd. Ook zijn er mensen met interessante gedachten over anders begaafd zijn op het internet te vinden.
   wat zou het fijn zijn als we deze richtinggevende visies meer konden bundelen en zo bv kinderen die met hun diagnose in het onderwijs in het nauw komen op ook nog andere manieren konden steunen en inspireren dan alleen door medicatie. ik mijn werk word ik veel geconfronteerd met kinderen met door hun andere set up een partieele begaafdheid hebben met een hoog risico dat ze niet hun talenten ontwikkelen maar afglijden door overvraging op hun zwakke kanten

   • Boelie zegt

    Ook weer laat Qua reactie en sorry daarvoor!
    Ik heb veel inzicht gekregen door Age Smilde.
    Daarnaast valt het puzzeltje, studie, werk, muziekant,… en heel veel en vaak op mijn bek gaan!
    Opstaan de bloedneus afdrogen en hopen dat ik er wat van leer!
    Zoiets,.. oh ja,..altijd in liefde blijven geloven en nooit bang zijn,….
    Angst leidt tot niets!
    Groet,
    Boelie

 15. Ik heb een tip voor gratis hoge dosering melatonine.
  Ik krijg 10 mg via de regenboog apotheek.
  Google maar even hiernaar.

 16. Zolang er ‘dope’ is er ‘hoop’…?
  Als je er echt, op dokters_voorschrift, niet zonder kunt…?
  Okay, ieder het hare en /of het zijne…en ik het mijne.
  De ‘drug’waar ik aan ‘ verslaafd ‘ ben,
  schrijven dus…daar word je geen ‘medicijn- junk ‘ van !

  • Als je Bang bent dat je niet zonder Ritalin kunt.
   Dan slik je het gewoon ff niet en kijk je wat er gebeurt!!!!
   Maar dan wel in overleg met hele goede vrienden die je allemachrig in de gaten houden, of een heeeeeele lieve vriendin die je heelemaal gelukkig maakt.
   Kun je zo Cold Turkey, zonder probleem!

   Maw, Wat is het verschil tussen lichamelijk of geestelijk afhankelijk!

   groet Boelie

   • Ritalin is een medicament dat incidenteel gebruikt zou kunnen worden in tegenstelling tot bv conserta. Oke voor sommige is het verslavend, maar ik denk niet dat je kan spreken over cold-turkey gaan. Als de Ritalin is uitgewerkt en je neemt geen vervolgdosis komen de klachten op volle sterkte weer terug, bij sommige even extra heftig.
    Ik heb nu een zoon van 11 die sinds afgelopen dec. methylfenidaat (hoofdbestanddeel van Ritalin) slikt, ik merk dat het hem help om beter te functioneren. Alleen zijn vader weigert hem medicatie te geven. Dat merk ik dan ook gelijk als hij thuiskomt van een weekend papa. Stuiter, stuiter ……. geen grip op wat hij doet. Best is dan proberen hem alsnog een dosis te geven (ben ik blij dat vader hem thuis brengt net nadat hij normaal bij mij de laatste dosis van de dag zou krijgen. Dan nog even laten doorstuiteren en zien dat ik hem dan kan bereiken en doorgaan met het standaard programma.
    Wat betreft het slaapprobleem: Wat bij mijn zoon prima helpt (in combinatie met 5mg melatonine, volgens de arts moet ik hem er 10 mg van geven) is dat hij voordat hij gaat douche nog even een sapje drinkt en een snoepje eet. Priklimonades vermijd hij uit zichzelf.

 17. In tegenstelling tot iedereen die wakker ligt, slaap ik al mijn hele leven te goed en te vast. Mijn melatonine gehalte is onlangs getest, niks mee aan de hand. Logische verklaring is nu dat ik het tegenovergestelde van piekeren en wakker liggen doe: alles verwerken in mijn slaap. Ik blijf daardoor uren langer in mijn diepe slaap zitten dan de 4 à 5 uur die iemand van mijn leeftijd (31) ongeveer nodig heeft, waardoor ik ’s morgens nergens van wakker wordt. Met als resultaat uren te laat op werk, verstoord ritme en een verprutste dag. Ik heb sinds 3 jaar de diagnose ADD en neem dagelijks Concerta. (Waar ik overigens heel veel baat bij heb, anders komt er echt niks uit handen.) Ik verbaas me dus soms echt dat bijna niemand mijn probleem herkent. Het is wellicht niet écht een AD(H)D gerelateerd iets, maar mijn baan (en dus enige vorm van structuur in mijn leven momenteel) staat inmiddels hierdoor wel op het spel. 🙁

 18. Ik (her) ken deze “Slaapstand”Je : je doet niet wat je voelt wat je moet doen, maar gaat mee in het ritme van de “Massa”of je omgeving
  Weet je eigenlijk wel waar je goed in bent??
  NOU!!!! DOE dat dan, in plaats van wat je nu doet

 19. En een HEEEEELE Dikke schop onder de Kont!!!

  DOE WAT JE VOELT EN DUS WAAR JE GOED IN BENT, EN ALS JE NIET WEET HOE, OF WAT???
  DAN KOM JE MAAR LANGS!!,……. ALS JE DURFT!!

  Dat geldt voor elke AD(h) D -er!

  ANGST en HAAT leidt tot niets,…. Liefde, betrokkenheid en passie tot ALLES!!!

 20. Ik ben sinds deze week gediagnosticeerd. Ik heb periodes van goede slaap 9 uur en periodes van 3 -4 uur slaap. Ik merk dat als ik teveel prikkels op een dag heb ik dit krijg. Ook op momenten dat ik teleurgesteld ben over mijn, niet normaal functioneren. Het niet goede slapen eist zijn tol meestal naar 3 – 4 dagen dan stort ik mentaal in en moet ik echt aan de slaappillen. Ik heb er in de wintermaanden meer last van dan in de zomermaanden. ( bij een normale temperatuur) . Ik heb mij zelf aangeleerd om mij gedachten uit te zetten. Dit lukt alleen niet als ik te veel heb. Wat mij heeft geholpen is het woordje stop! Als er een gedachten komt. Hier wordt je in het begin gek van en heeft oefening nodig.

 21. Na het verwijderen of reduceren van hoogfrequente stralingsbronnen zegt 8 op de 10 personen, geen last meer te hebben van slaapproblemen door onrust! Dit is echt erg belsngrijke informatie die tot oo heden door de media en de overheid wordt verzwijgd door miljardennbelangen in de telecomindustrie. Zoek maar eens wat filmpjes op you-tube of kijk op http://www.stopumts.nl

  Volgorde schadelijkheid: Dect, Gsm, Wifi, Umts afhankelijk van afstand.

  Er zijn alternatieven…

  • Oh, en m.n. omdat hoogfrequente straling zorgt voor een enorme afname van Melatonine (bij ratten tot 80%!!).
   Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die naast hun Dect telefoon wél goed slapen! Oplossing is dus niet het slikken van Melatonine of wat dan ook, maar verwijderen van stralingsbronnen, zodat je lichaam weer Melatonine aan gaat maken..! De slaap volgt vanzelf!! succes! Hartelijke groet,

 22. Dank zij…mijn ‘gebrek’…(lees hier…si vous plat…: tekort…) aan…Dopamine…
  lopen mijn lichaam en geest…al sinds mijn geboorte…als of het was…op Kerosine !

  A.J. , Mokum.

 23. Mooi gedicht,(by the way) !!

  Als hier voor jouw en je omgeving niets aan schort,
  mooi zo laten, doe je niemand iets te kort!
  Zolang JIJ,….. kunt zijn wie je bent,
  Is A.D.(H).D.
  een ander woord voor TALENT!!!

  Boelie

 24. A…ltijd
  D…oor
  H…elder
  D…enken…

  anderen op weg willen helpen, daar is toch weinig ‘mis’mee…?

  “Beter Goed Gejat…Dan Zelf Slecht…Bedacht…! ”

  Het is geen ‘gedicht’, Boelie, maar een RHYME…een stukje ‘verbouwde tekst’ uit…
  een Mokumse Hard-Core RAP…( = Rhyme And Poëtry )…van dé grootvaders…
  van de Nederlandse Hip-Hop-scene…de O.P….! (Osdorp Posse…!)
  Mijn vorm van ADHD…? Een milde vorm…een pakket…unieke talenten…
  waar ik mijzelf mee heb leren omgaan !
  Amen !

  A.J. , MokumRepublic, Royal Kingdom of the Netherlands, Europe.

  • Tssssss,, mijn doel is duidelijk!
   Ik stop niet eerder dan dat ik er hartstikke dood bij neer val!!

   En dan het liefst ” On Stage”!!

   Boelie

 25. vanmorgen diagnose gesteld bij Psyq en jawel hoor ADD in de klasieke vorm, Jipppie!!!!!
  nu wil ik zo snel mogelijk behandeld worden,maar helaas,kerst en nieuw jaar enz iedereen vrij pffff.
  krijg binnen 2 weken een uitnodiging om naar een deskundig arts te gaan waar een behandel schema zal worden opgesteld.
  eindelijk heeft mijn gekkigheid een naam!!!
  dat is wat telt op dit moment(alleen 30 jaar te laat)
  heb mensen in mijn omgeving heel veel pijn gedaan in de afgelopen jaren.
  dat kan ik niet meer goed maken,is teveel gebeurd.
  maar ik weet wat,maakt mij blij,hoe raar het ook klinkt?

  • Beste Aad,

   Geen idee waar je woont ik woon in de “Pukkel aan de Kont van Friesland”!
   Dat stukje Friesland waar ze Geen Fries spreken maar “Stellingwerfs”.
   Zeg maar tussen Heerenveen en Steenwijk!

   Ik heb de mazzel gehad met 2 zeer bekwame specialisten, op het gebied van A.D.D.!
   Age Smilde, Praktijk in , de Joure, en zijn toenmalige rechterhand Arjen Meinsma nu werkzaam bij
   Dimence te Steenwik!!
   Met het volgende “MOTTO”, kom je misschien verder!!
   A.D.D. is geen afwijking maar een “verzamelnaam”voor TALENT!!!

   Liefs, suxces en sterkte,

   Boelie

 26. Ik slaap inmiddels weer wat beter. Ik heb mijzelf een truc aangeleerd. Ik zeg tegen de gedachtes die mij uit mijn slaap houden stop (injectie hoofd) . Dit moet je vaak oefenen en in het begin wordt je gek van het woordje stop. Uiteindelijk leer je het brein om leeg te zijn naar het te hebben gezegd.

  • @Martin

   ‘Als het beestje maar een naam heeft…’ en het werkt voor jou prima…? Goed van jou, man !
   Maar eh , 27 jaren geleden…heb ik in een boek van de Bhagwan…het zelfde gelezen,
   als wat jij hier beschrijft ! In 1985 dus !
   En ja, het werkt…ook voor mensen zonder welke diagnose dan ook !
   Pas in 1998 hoorde ik van het bestaan van
   A(ltijd)
   D(oor)
   H(elder)
   D(enken)…anderen op weg willen helpen !
   Reiki,Yoga,ThaChi, Judo, Karate, Jijitsoe…( een Oosterse sport…of leer…dus) …
   vind ik ook een veel beter ‘medicijn’ dan ALLE farmaceutische troep…uit de westerse wereld…(!!!)
   Volgend jaar, in de maand mei, word ik 63 jaren jong.
   Dan hoop ik, dat ik eindelijk, vijf jaren nadat ik voor het eerst op het idee kwam,
   aan KENDO (klassiek Japans Zwaardvechten) te gaan beginnen !

   A. J.

  • Injectie hoof moet natuurlijk in mijn hoofd zijn haha.

 27. @Martin

  Dat zou ik echt niet meer weten, beste kerel !
  De enige ‘beperking’ welke ik…
  al sinds mijn vroegste jeugdjaren…als een ‘beperking’ ervaar,
  is mijn langzame lees_snelheid !
  Boeken genoeg…heb ik in de loop der jaren verzameld !
  Leuk voor…na 3 mei 2015, als ik 65 word, hahaha ! 😉
  Omdat ik erg audio-visueel ben ingesteld, is het lezen van dikke pillen van boeken,
  nu niet bepaald aan mij besteed ! Bovendien geloof ik meer in de psychische veerkracht van de menselijke geest ! Herstellen? Dat moet iedereen uiteindelijk toch zelf doen !
  Met vriendelijke groet,

  A. J.

 28. Velen schrijven ritalin verslavend, dan (kwam helaas wat laat) bij mij 45 jaar, maar mijn dochter slikt het al jaren, wij stoppen zonder enig probleem bv weekenden en vakanties, niks raars of vreemd of afkicken. Beiden niet de neiging van we moeten hoger, vind dit vreemd, we worden drukker en chaotischer, maar wij vinden het helemaal niet verslavend, stoppen zo in 1 keer als de grote vakantie begint, erna starten we weer, lees veel van willen steeds hoger, maar een goede arts laat je af en toe stoppen, lezen we ook nergens, wel had ik liever toen dit willen slikken, mijn dochters cijfers zonder ritalin op 30%, met ritalin op 80%, ik nu ook alles relaxt. Hier totaal geen verslaving, bij beiden niet, we vervallen na stoppen in superdruk. Niet geconcentreerd en zien geen gevaar en is gelijk een rotzooi

 29. Volgens de ‘poupulair’ medisch, wetenschappelijke berichten, zijn personen met de diagnose ADHD,
  gevoeliger voor de KANS…om verslaafd te geraken !
  Eens in de zoveel weken….op stap gaan, en gezellig een borrel drinken,
  daar gaat iemand ook niet dood aan !
  Maar elke dag…zonder alcohol…niet kunnen functioneren, uiteindelijk wel !
  Iedere dag …liters koffie drinken ? Dan heeft iemand…die biologisch gezien, geen goed functionerende spijsvertering heeft een grotere kans op een maagzweer (bijvoorbeeld, ik ben geen medicus ! ) dan een persoon die dat wel heeft !
  Ieder mens zit nu eenmaal fysiek anders in elkaar !
  Dus…als ik mij er goed bij voel, om eens in de zes weken, relaxed, in een café, van 2 of 3 glazen goede whiskey te genieten, en iemand anders slikt liever een pil, moet die persoon dat zelf weten !

  • Even voor alle duidelijkheid, we slikken liever niet, maar dan ontstaat er een chaos, en beiden dan lie er om de paar weken een paar drankjes, helaas werkt dat niet bij adhd en adhd-pddnos, dan hebben we gelukkig geen aanleg voor verslaving, maar een drankje op zijn tijd vinden we heerlijk, koffie van oudsher over de hele wereld bekend, lusten we toevallig beiden niet, maar we begrijpen uit u verhaal, zijn we goddank niet verslavings gevoelig en beiden steeds onder controle met netjes bloedprikken, maar gut zonder een feest bij ons, we zien het bos niet van de bomen, baal vreselijk dat ik als kind nooit stopte, slapen wat was dat, dochterlief zelfde, wou dat ze het bij mij toen wisten, helaas pas op late leefdtijd, kom helemaal tot rust, en u heeft gelijk, suiker is ook verslavend, raar dat stopt nooit, zit overal in, wij blij dat we zo 8 weken en weekenden plus alle vakanties niet slikken, maar kijken elkaar aan, suiker, drank maakt meer kapot dan je lief is, ritalin is voor ons een medicijn die werkt en niks kapot maakt hier, integendeel, een fantastisch geholpen gezin

   • Beste Bianca,

    Uit jouw verhaal begrijp ik inmiddels, dat er meer aan de hand is, dan alleen een diagnose ADHD.
    Zelf heb ik er dus wel tegen moeten vechten, om niet in de Jellinek – kliniek te belanden.
    Maar die strijd is gestreden en die heb ik gewonnen.
    Voor een vrijgezel…zal het misschien minder ‘moeilijk ‘ zijn,
    dan binnen een gezin met meerdere personen !
    Veel sterkte én geluk toegewenst voor 2013 !

    A. J. van der Vos , Amsterdam.

 30. Ik ben ondanks m’n add en volle hoofd altijd moe of onderweg. Slaap sinds paar jaar vaker goed dan slecht door stabiele relatie. heb ritalin,drink elke dag n glas wijn. Na jaren slapeloze nachten ben ik blij met mijn slaap.

 31. Mijn man heeft adhd en is altijd moe, hij slaapt meestal overdag en leeft in de nacht, ik heb gelezen dat dat ook een adhd trekje kan zijn.dus wij wisselen elkaar af ik sta om 7 uur op en hij gaat dan naar bed.

 32. Dat lijkt me helemaal niet fijn. Hoe is jullie gezinsleven dan? Geen wonder dat je man altijd moe is, hij draait z’n dag en nachtritme helemaal om. Bij mij werkt structuur tegen alle stress en t maakt me ook minder moe. Heb nog altijd minder energie dan gemiddeld, maar alles staat en valt bij een goede structuur. Bij ieder mens is structuur goed, maar voor ad/HD ers is t bijna van levensbelang.

 33. Ik probeer wel wat te sturen en we hebben meestal rond 15:00 in de middag weer een beetje dat we op de zelfde lijn zitten.
  hij is ook eigenwijs en wilt zijn ritme niet om draaien.
  Ik heb ook mijn ritme hard nodig anders heb ik zelf geen energie.
  Tegen woordig hebben we soms 3 dagen in de week dat we een beetje op de zelfde tijd gaan slapen. En dingen samen doen.
  Alleen slaapt hij altujd tot 12 uur of zelfs 3 uur .

  Hij weigert ook eerder op te staan.

  Dat is best jammer.
  Ik vrees ook dat we beter geen kinderen kunnen nemen,die wilt hij ook niet.

 34. Kinderen lijkt me ook niet handig om erbij te hebben, die hebben ook structuur en regelmaat nodig. Tis wel handig als t nog n baby’tje is, je man is ’s nachts dan toch al wakker om voeding te geven. Kan jij blijven liggen haha. Maar ja, anyway, als jullie zo op deze manier goed samenleven en iedereen is er gelukkig mee, dan is t toch oké zo? als je t anders wilt moet je verandering aanbrengen of afdwingen. Hebben jullie allebei geen werk of hoe brengen jullie je dagen dan door? Of heb jij wisselende diensten in de zorg ofzo? Is je man kunstenaar ofzo? Ben benieuwd naar je antwoord.

 35. Ik ben helaas een half jaar geleden net 2 weken voor ik zou gaan trouwen mijn baan kwijt geraakt en nuhard op zoek naar werk.
  mijn man werkt zich zelf als webprogrameur.
  Dus we zitten nu wel veel op elkaars lip.
  Maar ik heb overdag wel mijn ritme en ben ook veel weg als brij williger.
  En rond 3 uur geef ik het ritme aan en zorg ik even voor rust koffie of thee en savonds voor het eten.
  Nu gaat het goed en hebben we het leuk zo,maar we moeten geen kinderen nemen. Dat vind ik best jammer want ik ben heel gek op kinderen.
  Maar aangezien we alle bei niet zo een goede gezondheid hebben is de kans groot dat ons kindje ook geen goede gezondheid zou hebben.
  En in onze familie heerst depresiefiteit.

  Er heerst toch wel depressiefiiteit tegenwoordig.
  Dat zou ik mijn kind niet willen aan doen.

  Groetjes madelief

 36. Je hebt groot gelijk. Depressie is n rotziekte die je niemand gunt en zeker niet je kind.
  Zo jammer dat je je baan kwijt bent en ook nog vlak voor je trouwerij! Wat n pech! Als je het zo voor jezelf oplost, dat met jullie ritmeverschil, dan is dat toch prima zolang je er niet al te veel last van hebt.
  Groetjes miranda

 37. Hallo allemaal,

  ik ben sinds kort gediagnostiseerd met ADHD gecombineerd met ADD en ben pas gestart met Ritalin 3x dgs 10 mg.
  Het grootste struikelblok waar ik tot nu toe tegenaan loop is het dramatische inslapen/doorslapen. Doorgaans ga ik meestal rond 22.00/22.30u op bed, nu vaak 23.00 alleen ik slaap om 02.00 nog niet. Ik doe niks anders dan draaien,malen,piekeren,van alles en nog wat bedenken en onophoudelijk friemelen met mijn voeten. Je zou ze bijna vastbinden. Zijn er meer mensen die hier ervaring mee hebben en waar het misschien later wat is afgezakt? Ik gebruik het nu ook nog maar 4 dagen dus misschien is het nog wat te vroeg maar niet geschoten is altijd mis 🙂

  Dank je wel.

  Groetjes Femke

  • De slaapproblemen zijn een bijwerking van de medicijnen.
   Onze zoon heeft 2x perdag ritalin en krijgt een 1/2 uur voor het slapen 3 mg melatomine (voorgeschreven door kinderarts). Dat helpt voor hem enorm.
   Eerst kreeg hij 2,5 (moesten teblet van 5 doorbreken), dat was net te weinig.
   Als hij erg moe is na een uurtje voetbal training in de avond heeft hij soms niets nodig, maar meestal al wel.
   Wij krijgen de melatomine vergoed via de verzekering als wij bij E-farma bestellen met het recept van de arts.

  • Het moeilijk inslapen komt doordat de medicatie is uitgewerkt. Nu je deze neemt wordt je daar extra gevoelig voor. Het kan helpen om een uurtje voor het slapen gaan toch nog iets te nemen. Zo voorkom je de “rebound” net op het ogenblik dat je wil gaan slapen.

   • Mijn zoon had ook zoveel moeite met inslapen en de melatonine leek niet te helpen. Sinds kort geef ik hem de laatste dosis methylfenidaat zo laat mogelijk of ik geef hem een half pilletje extra tussendoor, zodat de volle dosis echt rond half 6 gegeven kan worden. Deze is dan nog niet uitgewerkt als hij gaat slapen en slaapt hij doorgaans uitstekend. Ook na zijn voetbaltraining slaapt hij al wat makkelijker. Zal daarom ook blij zijn als het weer echt beter gaat worden en wat langer licht, kan hij mooi na het avondeten nog een tijdje buiten spelen.

 38. Waarom willen jullie slapen van uur 20:00 ?? ik heb geen iedee waarom. isdat zo jullie ouder willen na uur 20:00 wijn drinken of drug nemen en moet jullie op zijn bed. zo gaat helmaal niet goed , Het leven mooi is als slaap jij/zij nast elkaar kus en sex zo moet de kinderen leren en niet slapen met de methylfenidat, omdat jullie ouders willen, dom ouders zich toch.

  • wat je daar zegt slaat nergens op (god).
   jij kunt niet in onze situatie kijken en oordeel daar dan ook niet naar.
   ik vind je reactie dan ook heel erg ongepast!

  • Arend_ Jan van der Vos zegt

   Hoewel ik dus pertinent NIET gelovig ben opgevoedt, is mij door wijlen mijn ouders dus wel RESPECT bij gebracht, voor een ieders overtuiging, mening en afkomst.

   Dus…een duif is geen mus…:
   Deze algemene boodschap is dus voor alle overige forum leden bestemd, en niet voor dat domme figuur die zich ‘god’ durft te noemen !
   Opbouwende kritiek ontvang ik graag, denk ik vaak, soms heel lang over na, maar deze persoon zou ik mij, in jullie plaats, dus helemaal niet aan storen !
   GA eerst eens op een cursus Nederlands, man (???) vordat jij deze blasefemie…op dit forum zet !

   Spreek vrijmoedig over GOD, maar misbruik zijn naam niet ! Amen !

   A. J.

 39. Miranda zegt

  Vindt ik ook, Marian! Denkt zeker dat ie God is…

 40. Hallo.
  Wat de meeste mensen met ADHD ervaren dat ze moeite hebben met slapen, kan ik dus niet beamen.
  Ik heb ADD, maar ik kan juist slapen als een roosje. Nu dat ik op het moment wel niet zo veel werk als voorheen, ga ik wel beduidend later naar bed. En heb ik mijn wekker op de dagen dat ik vrij ben op 9u staan. Het is alleen niet zo dat ik in de woonkamer blijf zitten totdat ik ga slapen. Meestal kijk ik nog even tv als ik op bed ga liggen en val ik met tv aan in slaap ( handig zo’n sleeptimer of je partner die de tv voor je uit zet). Maar hoe verklaar je dat dan dat ik juist wél kan slapen?

  • birgitte zegt

   dat is niet zo raar. je hebt geen last van hyperactiviteit. slapen en heel veel energie is een andere combi met andere effecten dan slapen en gewoon energie. door de hoeveelheid ‘actviteit’ is de overgang naar slapen groter. wat ik weet vanuit mijn werk als hulpverlener is dat ADD bv vaker met zich meebrengt dat mensen in de ohctend niet goed wakker worden.

 41. Ik kan al maandenlang niet meer slapen. Heb thans de derde soort slaaptabletten.
  Deze laatste: hemitartarato de zolpidem, gebruik ik al 14 dagen lang. Resultaat: 1 1/2 tot 2 uur slaap en verder niets meer.
  Zou een kunstmatige coma een oplossing kunnen bieden?

 42. Ik kan al maandenlang niet meer slapen. Heb thans de derde soort slaaptabletten.
  Deze laatste: hemitartarato de zolpidem, gebruik ik al 14 dagen lang. Resultaat: 1 1/2 tot 2 uur slaap en verder niets meer.
  Zou een kunstmatige coma een oplossing kunnen bieden?

  Wat voor een abnormale reactie lees ik daar. Nog nooit heb ik hier gereageerd.

 43. dat niet slapen vind ik nog niet zo erg ik stord wel even op de bank als niet meer gaat. maar wat ik heel erg vind is dat opstaan zo een probleem is als mam wil ik ook wel optijd eruit me haren doen uitgebreid ondbeiten i.p.v snel snel ongewassen mijn kind wegbrengen wie heeft oplossing of tip ik slik ritalin maar niet voor het slapen..alfast bedankt

  • Boelie Winter zegt

   Ik heb me een tijdje stil gehouden, niet zo makkelijk maar toch aardig gelukt!
   En,… ik heb nog een tip voor alle ad (h) d _ ers, oftewel mijn allerliefste, getalenteerde lotgenoten!
   Ik heb een drumtherapie ontwikkeld, en die schijnt ( pardon moi francaize) allerjezust goed te werken!
   Niet alleen bij mij!
   Div. Leerlingen gehad, ook overleg, met beroepsdeskundigen, zowel in de psychiatrie als concervatorium! Als ik iemand kan helpen, …. graag!
   En het is nog hardstikke leuk om te doen ook,…. En je kan er lekker van slapen!
   Groet,
   Boelie
   Ps. Ik ben geen reclame aan het maken voor mezelf of zo, het is gewoon een tip!, lekker drummen

   • Waar kan ik me inschrijven?! 🙂

   • Amsterdam, 6 juni 2014.

    ter attentie van : Boelie Winter

    Beste Boelie,

    In de jaren ’50 en ’60 kreeg ik het etiket ZMOK (Zeer Moeilijk Opvoedbaar Kind) ‘opgeplakt’.
    Tijdens mijn twaalfde levensjaar mocht ik, van wijlen mijn ouders, op drumles.
    Twee weken gevolgd, totdat de jaloerse ‘kip’ van mijn vier jaar jongere zusje het ook mocht gaan doen !

    In de jaren ’80, in een grachtenpand (waarschijnlijk in de kelder, hahaha !) was er een man, die daar les gaf op klassieke Afrikaanse drums.

    Top dus, dat jij dat, anno 2014 ook doet !
    Voor man of vrouw, ( maakt helemaal niets uit !) roept dat dus het OER gevoel los ‘ergens’ bij te horen ! Mijn complimenten, en ga vooral zo door !

    A. J. , Mokum.

 44. mascha zegt

  ik heb sinds me 8ste adhd maar ik rook wiet voor slapen gaan althans 1 / 2 hijsjes en dan slaap ik ook uit.
  En heb het geluk dat ik er niet verslaafd aan raak. maar werkt perfect

 45. Boelie zegt

  Daarnaast, ook gewoon hardstikke lekker, net als zwemmen, hardlopen, dansen, drummen en vrijen!
  Maar,…Mediteren, als A.D.D.-er dat is een vette Kick!
  GEWELDIG!
  Adem/ Hart coherentie! WoW!
  Liefs,
  Boelie

 46. Boelie zegt

  Als je je best doet,… en meestal voor een ander!
  En de deksel zo vaak op je bek hebt gehad, dat je niet eens meer weet wat eigenwaarde is,….
  Is het erg fijn te zien dat er ook vrienden zijn ddie je niet laten barsten,.. je zien en accepteren zoals je bent,.. met al je onzekerheden!
  En als ze je kunnen laten zien,.. hoe’n mooi mens je eigenlijk bent!
  PFFFFFFHHHHHH!
  “I must be lovin” Angels!

  • precies

   • Joanne ik las net je bericht. Ik kan me heel goed indenken dat jij je afgewezen voelt zo ook ik was daar de dupe van, nu tig jaren verder, heb ik toch weer de deur genomen om toch er weer na toe te gaan.
    Je bent gehoord door iemand van het ggz, die niet verder kijkt dan haar neus gehoorden, maar die staat onder een hoofdbehandelaar. Als je weet of achter kan komen, via de telefoonnisten, zou ik daar een gesprek mee aan vragen. En ook gelijk een aangetekende brief, en daar in zetten dat je voor jouw gevoel niet gehoord werd. En vertel daar in wat het met je deed. Schrijf altijd in de ik boodschap niet met de vinger wijzen. De Methylfenidaat heeft mij geholpen eerst 10mg toen 15mg en na 2 jaar 30mg. Dit 3× daags. weekends 4× daags. Waneer ik ga slapen 45min geen tv laptop ipad enz. Pak ik wat te tekenen hoeft niet mooi maar kan alles van mij afzetten als dan ga slapen pak ik de ipad laptop en ga naar you tube zoek ik onder ontspannings muziek, die ik van tevoren hebt uitgezochten zet die aan zoek muziek wat bij je past maar geen metal of dergelijk gitaar piano, panfluut, Je hebt meer dingen in je mars.

    Even nog terug komende op de hersenen, helaas werken deze allemaal het zelfde. Wij reageren wel allemaal verschillend. Verklaring, bij geboorten worden de neuronebanen aangelegd in je 2de jaar heb je nog tien procent over iemand in een trauma gezin heeft andere banen dan iemand die liefde vol is opgevoed. Dan hebben we de amigtela die zit in de hersenen deze hebben de apen ook. In deze amigtela zit onze automatiche oerinstink, reactie vermogen. Vechten vriezen of vluchten. Deze neuro banen en amigtela werken samen. Voorbeeld: trauma van iemand uit oorlogs gebied zorg er voor dat hij bij een knal van een uitlaat, gelijk in vecht modus komt. Maar iemand uit trauma gezin komt waar moeder geslagen werd en kind nog in de buik zit word met hoge stress nivo geboren. Mocht dit kind vaak te horen krijgen je bent niks waard, kan dan een bevries of vlucht reactie maar ook een vechtmodus krijgen. Dit zijn voorbeelden. In dit opzicht is dit voor iedereen gelijk in de hersenen reageren is een ander verhaal

 47. Goed te zien dat er hier aandacht is voor slaap en ADHD. Wij hebben hier recentelijk ook een achtergrond artikel over geplaatst op onze website op http://www.brainclinics.com/adhd-slaap-tablets-een-ander-licht-op-adhd

  Hierin wordt verder ingegaan op de rol van slaap, zonlicht en gebruik van moderne media en ADHD, op basis van recent onderzoek.

  Martijn Arns

 48. Voor mij werkt melatonine ook super goed, ik neem het niet iedere dag maar alleen op dagen dat ik niet in slaap kan komen

  • Wat ook helpt om te doen is minimaal half uur voor je naar bed gaat geen pc tv en dat soort dingen te doen. Je heb van die dag lampen op tijd dan als het bijna tijd is gaat ze branden dat maakt natuurlijke melotanine aan. Een kleine wandeling en warme doche. Helaas werkt dit niet bij mij een slaap probleem kannook te maken hebben met traume en is daarom van slag

 49. wel melatonine helpt bij mij niks , eigenlijk helemaal niet en ik denk ja idd door mijn trauma
  maar wat moet ik dan ermee?grt

  • Door met een psyg er over te hebben en vandaar uit een emdr therapie te doen heb zo 6 / 7 ptss trauma,s verwerkt daarna ook nog een intensieve behandelng omtrend verslavings ziekte

  • Alida van Oyen zegt

   Mijn jongste zoon gebruikt ADHD medicatie en melatonine. Als de medicatie ADHD is uitgewerkt kan hij niet in slaap komen vaak, melatonine helpt hem dan niet. De melatonine helpt hem wel als zijn medicatie net niet is uitgewerkt. Meestal zorg ik er dus voor dat de medicatie nog ongeveer een uur werkzaam zou moeten zijn als hij naar bed gaat. Sindsdien slaapt hij uitstekend en ook doorslapen gaat goed.

 50. Na zelf onderzoek na meletinfynidat en medicanet merkte ik al verschillende werking medikanet werkt voor mij bij mijn dochter werkt de fenidaat beter nu komt het volgende je kan het om de 4 uur in nemen maar als er iets spannends staat te gebeuren werkt de medicatie korter zijn er geen prikkels kan je het rekken naar 5 uur. de melotanine is een stof die de hersens normaal aanmaakt ik zorg er vaak voor dat mijn dochter even wat gaat tekenen of muziek luisteren zo heeft de melotanine betere kans om in te zakken ze heeft nu nog maar 5 pilletjes van 0,10 mg

 51. Ik heb zelf ook ADHD ik ben 26 en loop vanaf me 15e bij psychologen psychiaters psy q mental coach enz. Allemaal zonder succes. Sinds een aantal maanden zit ik bij ADHD centraal. En EINDELIJK gaat het een stuk beter met me. Er wordt naar jou als persoon gekeken en niet als een nummer. Hun hebben als enigste samen met een kinderarts in Limburg een computer test voor ADHD. Voordat ik er aan begon geloofde ik er niet in want dacht dat zoiets niet kon. Ik heb de test eerst zonder medicatie gedaan en daarna met medicatie. Heel bizar om zo duidelijk op papier te zien wat ADHD met je doet en wat voor effect de medicatie heeft. Op deze manier kan je mensen om je Heen ook beter uitleggen wat ADHD met je doet door het verschil op papier te laten zien. Het heeft mij en me vriend erg veel geholpen doordat het voor hem ook duidelijker is. Ik wou dit even met jullie delen omdat weinig mensen weten dat deze test bestaat.

  Ook ik heb nog steeds slaap problemen al vanaf dat ik baby was. Ik neem op de dag dexamfetamine. En voor het slapen melatonine. Ook heb ik citolapram (slaap pil) genomen maat ben daar mee gestopt omdat ik bang ben dat ik anders niet meer zonder kan. Melatonine werkt helaas niet altijd bij mij. Maar ik heb nu iets anders gevonden. Mijn vriend is bodybuilder en heeft een Amerikaanse opleiding gedaan voor personal training waarbij het veel om voeding draait. Hij kwam met GABBA pillen. Dit is een homeopatische voedings supplement. Dit supplement helpt je om in slaap te komen. Deze werken voor mij PERFECT!! Ik slaap heerlijk!!! Elke avond neem ik 3 capsules en het werkt voor mij beter als melatonine. Ik bestel ze zelf altijd bij de body en fit shop via internet. Ze zullen vast ook ergens anders te krijgen zijn.

  Ik hoop dat jullie er wat aan hebben

 52. En voor degene bij wie de melatonine niet wordt vergoed. Ik bestel ze op http://www.melatonine.nl
  Dit scheelt gigantisch veel met de prijs van de apotheek. Deze site kreeg ik van me psychiater. Dit bedrijf levert ook aan apotheken. En zijn dus ook betrouwbaar.

 53. Goeie morhen citolapram is geen slaappillen dat is een anti depressivum

 54. Ik neem ritaline voor ADHD. Effexor zou ook ok zijn ???? Voor ADHD. Maar ik zit met een angstprobleem en daarvoor weet ik niet wat er goed is van medicatie ? Ik ben zeer gevoelig er aan dus kan bijne niks verdragen van medicatie zoals Sipralexa Citaprolam. Seroxat enz ,,,,,?

  • Alida van Oyen zegt

   Beste Nadine, een paar van mij kennissen hebben Effexor gebruikt of gebruiken dat nog. Zij hebben het voorgeschreven gekregen door een psychiater omdat zijn een ernstige psychiatrische stoornis hebben die veel problemen geeft met emoties en angsten. De ene is gestopt omdat hij er werkelijk heel paranoia van werd en de andere is zo verslaafd dat als hij ze een dag vergeet, al afkick verschijnselen heeft die vergelijkbaar zijn met het afkicken van harddrugs. Persoonlijk zou ik het dus niet aanraden, maar overleg goed de voor en nadelen die het voor jou zou kunnen hebben met je arts. er zullen vast mensen zijn die er goede ervaringen mee hebben.

   • nadine zegt

    ja idd ik heb zeer goed nagedacht erover maar ik heb een angststoornis en mmoet het nu doen met ritaline voor concentratie en een angstmiddel voor angsten dus ik denk dat dit een beter combinatie is voor mij 🙂

 55. Omg maar dat heb ik niet hoor ik heb gewoon last van overprikkeling en stress van buitenaf

  • Hoi nadine

   Ik zelf heb ook ritalin gebruikt en vond dit niet zeer prettig daar ik ook last had van angst gevoelens en depr. Ik ben overgestapt naar medikanet 20 mg tabletten neem 4x 30 mg per dag soms 5x dit hangt af van wat er die dag gebeurt. Het is en blijft een zoek tocht. Weet wel dat je soms moet wisselen van medicatie om het gewenste resultaat te behouden. Je lichaams gewicht heeft ook te maken met hoeveel je in neemt. Hier kan je ook veel info weg halen. https://www.mijnmedicijn.nl/adhd-psychostimulantia/ritalin.

   Gr ruud

 56. Quillian zegt

  Hallo, sinds October neem ik Ritalin voor ADD.
  Ik kan zeggen dat ik sinds de eerste keer in mijn leven eigenlijk leef.
  Ik verstop niet meer, ik ben minder angstig, mijn hoofd kan focusen op realiteit en dingen dat ik doe.
  Nog steeds komt wel voor dat ik dingen zie, maar dat is ook afgenomen.
  Insomia heb ik wel, maar het is beter in controle te houden. Dat is echt fijn!
  Ook voel ik me beter in mijn vel. Bijwerking van eetlust heb ik wel behoorlijk gemerkt.
  Ik ben dus ook in die 3 maanden 11kg kwijt. Maar dat zit mij niet in de weg, ik vind het juist fijner.
  Enigste side-effect wat voor mij soms moeilijk is, is als het begint te uitwerken.
  Soms word ik daar paniekerig van of angstig, komen vreselijke dingen in mijn hoofd (uit gedachtte) of weer piekeren en miljoen dingen aan mijn hoofd waar ik van A tot Z ga, rusteloosheid.
  Na een uur of twee is het weer over maar dit is ook niet elke dag. Het komt weleens voor. Soms vaker dan andere dagen.

  Groetjes, Quillian.

 57. Hmmmm ik en rilatine gaat ni samen allee ja na het uitgewerkt is , verschrikkelijk. Nu effexor men kan zeggen pas op met het medicijn maar pijnstillers en andere zijn ook ni gezond misschien toch eens proberen met effexor , Want ben het kotsbeu dat mijn hoofd geen rust heeft maar ook mijn lichaam niet , logisch als het hoofd ni rustig is , dan ook ni te rest en onstaat Er ook slaapproblrmen

 58. Alida als je echt ziek bent in het hoofd cru gezegd dan word er andere medicijnen voorgeschreven , Effexor is een anti depressivum. Anti psygoticums in hoge dosis dat is al iets anders , lage dosis word soms gegeven voor slaap en neurose ( hevige angsten dus ). In laat me nu ni bang maken over effexor

  • Alida van Oyen zegt

   Persoonlijk heb ik er ook geen ervaring mee. Kan daarom alleen afgaan op wat ik van anderen heb gehoord. Dat zette ik er ook bij. Wat een hoge of lage dosering is weet ik niet. Degene die er echt mee is gestopt en nu een 2 jaar later nog naklachten ervan heeft, had wel een lage dosis volgens zijn zeggen. Hopelijk is het een medicament dat bij past.

 59. Lachende Laatkomer zegt

  Hallo allemaal, hier mijn eerste reactie op een erg ondersteunende website. Fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die mijn zwakke en sterke kanten delen :)!

  Eerst kort mijn bullet point:

  ==> Vraag je psychiater bij (door)slaapproblemen eens naar Mirtazapine.
  Werkt bij mij supergoed, is niet verslavend

  Nu een langer verhaaltje:

  Even kort over de slaapproblemen: ik heb hier ook jaren last van gehad. Vooral in gehorige (studenten)huizen was het slapen (inslapen én blijven slapen) een drama: inslapen ging moeilijk, ik werd van ieder geluid wakker, rond 4:00-5:00 ’s nachts was ik ook altijd klaarwakker en juist net voor m’n alarm ging kwam ik in een comaslaap.

  Hoewel ik al mijn hele leven rondliep met een vermoeden op AD(H)D is het pas recent bij me vastgesteld (eerder ook aangekaart maar dan werd ’t afgedaan als ‘aanstelleritus’, naar om te horen!). Ik heb wel een aantal consults gehad over medicijngebruik, de psycho-educatie heb ik niet kunnen volgen omdat die groep werd opgeheven (wel jammer, wil wel meer horen hierover)!

  Nadat ik (vooral met zelfmedicatie) een werkzame dosis Methylfenidaat HCl heb vastgesteld (15 mg, 2 uur werkzaam) werd mij ook aangeraden om 5 mg Mirtazapine te slikken. Dit is een specifiek type antidepressiva (er zijn er veel!!) die op heel specifieke plekken in je hersenen de stoffen remt (‘neurotransmitters’). Die ‘neurotransmitters’ zorgen er normaal voor dat je wakker word/wakker blijft, Mirtazapine verminderd de werking die ‘wakkerneurotransmitters’ en zorgt ervoor dat je beter doorslaapt. Het is géén slaapmiddel, het bevorderd alleen het doorslapen. Sinds ik dit slik slaap ik als een baby. Het wakker worden gaat nog net zo moeilijk als vroeger maar ik wordt nooit meer wakker midden in de nacht, ideaal!

  Let wel, slik dit middel alleen na advies van/gesprek met je psychiater! Je hebt sowieso een medicatiebriefje nodig van hem/haar, maar hij weet beter of het bij jou kan werken of niet!

  Bedankt voor het lezen, hasta la pasta!

  • Lachende Laatkomer zegt

   Misschien nog een klein voordeel: dit middel wordt ook vergoed vanuit een basiszorgverzekering. Als iemand meer info heeft over Mirtazapine hoor ik het graag!

 60. Massietje zegt

  Eens in de zoveel tijd lees ik weer eens alle reacties hier. Ik ben 41 en 2 jaar geleden heb ik de diagnose ADHD gekregen toen ik semi klinisch in een pijnpoli zat. In dat revalidatiecentrum hadden ze het idee dat ik wel heel erg druk/alerts was en ook kon ik niets met de mindfullness oefeningen die we moesten doen. Meteen naar psychiater gestuurd en ja hoor. Het vermoeden was er natuurlijk al wel maar nu dus officieel. Als kind weinig last gehad omdat ik extreem sportief was en daar waarschijnlijk mn energie in kwijt kon. En mijn H zit hem gelukkig in vrij kleine bewegingen waardoor het lang niet altijd opvalt. Helaas heb ik een aantal jaren geleden steeds meer pijnklachten gekregen waardoor ik moets stoppen met sporten. Daarna ook nog stevige Pfeiffer gekregen en daarna was het helemaal mis. Ik blijk nu dus fibromyalgie te hebben. Vandaar de pijnklachten. En door de Pfeiffer heb ik waarschijnlijk ook CVS opgelopen. Je snapt dat alles toen helemaal fout ging in mijn lijf. Een hoofd dat honderdduizend dingen wil doen en allerlei plannen maakt….maar een lichaam dat eigenlijke vrijwel niets meer kan. Anderhalf uur per dag kan ik “iets” doen. Daarna is de pijp leeg. Na onderzoek in een slaapkliniek bleek dat ik op zich redelijk wat slaap kreeg (5 a 6 uur) maar dat de kwaliteit van slapen zo slecht was dat ik nooit uitgerus wakker kon worden. Ik word namelijk gemiddeld 25 x wakker in die 5 uur slaap!!! In overleg met de huisarts nu nog een laatste poging om iets te verbeteren. Een soort combibehandeling met verschillende therapeuten die samenwerken. Loop nu weer bij psychiater om tabletten uit te proberen (niets werkt bij mij, geen ritalin,slaaptabletten, melatonine, antidepressiva, noem maar op). Psycholoog voor eventuele gedragsveranderingen. Psycho motorische therapie om te kijken of het energielevel weer wat omhoog kan en fysiotherapie om de constant terugkerende migraine vanuit de nek onder controle te krijgen.Ik hoop dat het wat oplevert want momenteel is het leven behoorlijk saai door al die beperkingen.

  • michiel zegt

   Ik wil mijn ervaring met gebruik van methylfenidaat met anderen delen. Vind het ook interessant om jullie ervaringen te lezen.
   ben 34 jaar oud, 30 jaar geleden was de voorloper van adhd (de term bestond nog niet), ‘minimal brain damage’ vastgesteld.
   Vooral de combinatie met een vrij hoog iq (diverse keren getest door oa riagg ggz en school) tussen de 128 en 134…
   anyway, ben oa van peuterspeelzaal gestuurd, groep 3 basisschool 1, groep 7 bijna basisschool 2, met gymnasiumadvies naar havo/vwo gegaan en na 3e jaar mocht ik alleen blijven door cijfers (9 gemiddeld). Beide ouders in het basisonderwijs dus ongeevenaarde hulp en doorzettingsvermogen en tolerantie, alsmede een stabiele thuissituatie.

   Op mijn 12e een paar weken ritalin geprobeerd. Ik werd niet gedwongen en er werd dan ook niet gepushed om door te gaan toen ik het niet wilde omdat ik mij ‘te anders’ voelde. Ik sportte vanaf mijn 6e jaar al minstens 3 x per week; dat werd 8 keer per week rond 10e jaar en op 3 verschillende sporten.

   Ik leefde mijn erg instabiele leven zoals ik dat deed… slechte administratie, veel drinken en roken, vaak grensoverschreidende acties etc etc… ik was erg goed geworden in een sport en beoefende deze op landelijk en europees niveau. Ik had een goede kantoorbaan die ik kon doen (zeker niet onder de radar en met alle gebruikelijke waarschuwingen) naar mijn idee. Ik trainde minimaal 12 uur per week en vaak langer; verbleef waarschijnlijk nooit minder dan 24 uur per week op de sportschool.
   Vriendin ook daar… goed….
   ik werd 24 en ontslagen door vaak te laat of afwezigheid. Ik had meteen een nieuwe baan maar raakte erg geblesseerd en na 7 operaties moest ik stoppen met sporten. Dus sport weg en ja natuurlijk vriendin weg en werk weg.
   Toen begonnen met ritalin. 4 x 10 mg en kon hier mee maar moeilijk de dag doorkomen. Ggz etc etc… 80 mg per dag. Ging veel beter…
   ik woog en weeg tussen de 90 / 95 kilo en daarvan is niet het meeste vet…
   gebruik nu 10 jaar ritalin en ik zit op een gemiddelde van 8/10 pd dus 80 tot 100 mg . 4 of 5 x 2 tabletten.
   ik slaap 14 uur per dag als ik het niet gebruik. Nu 7 /8 . Ik heb geen rem op eten als ik niet gebruik en nu wel. Ik weeg nog steeds 92 kilo (ben 1.80m en heb ongeveer 12% vet.
   Ik heb al meer dan 8 jaar dezelfde, vaste baan. Wel werk met meer lichamelijke arbeid, omdat ik niet meer sporten kan beoefenen die ik leuk vind. Ik woon al 7 jaar samen met dezelfde vriendin in een koophuis…
   ik bedoel ermee, dat ik met zo’n dosering en dus zo’n zware vorm van adhd, een leven kan leiden zoals ik het mij nooit heb durven voorstellen.

   groeten michiel

  • Marianne zegt

   Wat rust in je hoofd kan geven is wietolie.
   THC en CBD
   Is een puur natuurlijk product.
   Kijk maar eens op google naar adhd en wietolie.
   Is beter dan al die chemische troep.
   mvg Marianne

 61. michiel zegt

  Ik wil mijn ervaring met gebruik van methylfenidaat met anderen delen. Vind het ook interessant om jullie ervaringen te lezen.
  ben 34 jaar oud, 30 jaar geleden was de voorloper van adhd (de term bestond nog niet), ‘minimal brain damage’ vastgesteld.
  Vooral de combinatie met een vrij hoog iq (diverse keren getest door oa riagg ggz en school) tussen de 128 en 134…
  anyway, ben oa van peuterspeelzaal gestuurd, groep 3 basisschool 1, groep 7 bijna basisschool 2, met gymnasiumadvies naar havo/vwo gegaan en na 3e jaar mocht ik alleen blijven door cijfers (9 gemiddeld). Beide ouders in het basisonderwijs dus ongeevenaarde hulp en doorzettingsvermogen en tolerantie, alsmede een stabiele thuissituatie.

  Op mijn 12e een paar weken ritalin geprobeerd. Ik werd niet gedwongen en er werd dan ook niet gepushed om door te gaan toen ik het niet wilde omdat ik mij ‘te anders’ voelde. Ik sportte vanaf mijn 6e jaar al minstens 3 x per week; dat werd 8 keer per week rond 10e jaar en op 3 verschillende sporten.

  Ik leefde mijn erg instabiele leven zoals ik dat deed… slechte administratie, veel drinken en roken, vaak grensoverschreidende acties etc etc… ik was erg goed geworden in een sport en beoefende deze op landelijk en europees niveau. Ik had een goede kantoorbaan die ik kon doen (zeker niet onder de radar en met alle gebruikelijke waarschuwingen) naar mijn idee. Ik trainde minimaal 12 uur per week en vaak langer; verbleef waarschijnlijk nooit minder dan 24 uur per week op de sportschool.
  Vriendin ook daar… goed….
  ik werd 24 en ontslagen door vaak te laat of afwezigheid. Ik had meteen een nieuwe baan maar raakte erg geblesseerd en na 7 operaties moest ik stoppen met sporten. Dus sport weg en ja natuurlijk vriendin weg en werk weg.
  Toen begonnen met ritalin. 4 x 10 mg en kon hier mee maar moeilijk de dag doorkomen. Ggz etc etc… 80 mg per dag. Ging veel beter…
  ik woog en weeg tussen de 90 / 95 kilo en daarvan is niet het meeste vet…
  gebruik nu 10 jaar ritalin en ik zit op een gemiddelde van 8/10 pd dus 80 tot 100 mg . 4 of 5 x 2 tabletten.
  ik slaap 14 uur per dag als ik het niet gebruik. Nu 7 /8 . Ik heb geen rem op eten als ik niet gebruik en nu wel. Ik weeg nog steeds 92 kilo (ben 1.80m en heb ongeveer 12% vet.
  Ik heb al meer dan 8 jaar dezelfde, vaste baan. Wel werk met meer lichamelijke arbeid, omdat ik niet meer sporten kan beoefenen die ik leuk vind. Ik woon al 7 jaar samen met dezelfde vriendin in een koophuis…
  ik bedoel ermee, dat ik met zo’n dosering en dus zo’n zware vorm van adhd, een leven kan leiden zoals ik het mij nooit heb durven voorstellen.

  groeten michiel

 62. Met de Natuur aan onze zijde!
  Natuurkundige werkzaam bij Stringenergy zijn we er in geslaagd om middels trillingen verschillende lichamelijk problemen zodanig te beïnvloeden dat de patiënt gelijk de eerste dag geen last meer heeft van zijn klachten. De eerste uitslagen van testen bij zowel ouderen als bij jonge mensen heeft aangetoond dat trillingen hoopvolle resultaten geven bij ADHD klachten.

 63. Tarataraaa zegt

  Sinds een paar maanden aan de Ritalin, 3 maal daags 5 mg, enigszins effect. Eerst na een week nog verhoogd naar 3 maal 10 mg maar daarvan werd ik juist heel onrustig, dus een week later terug naar 3×5 en dat een maand genomen. Na overleg met psychiater besloten dextro amfetaminen (als ik t goed schrijf) te proberen omdat wat meer effect gewenst is, maar pas na haar vakantie te starten -1 sept a.s..
  Ondertussen de ritalin blijven slikken en nu steeds meer slaapproblemen: veel moeite met inslapen (zo een half uur/uur wakker zo niet langer!) en doorslapen gaat ook vaak niet.

  Ik heb al sinds mijn tienerjaren, vanaf t moment dat ik mijn slaaptijden zelf kon bepalen, ontzettend moeite met op tijd naar bed gaan zodat ik genoeg slaap kan pakken, en ben daardoor chronisch oververmoeid. Met als gevolg dat ik daardoor al eens zes weken vd huisarts moest thuisblijven -zó oververmoeid was ik- veel lichamelijke klachten, en mijn adhd-kenmerken en stress worden veel erger.

  Ik heb nu voor de fysieke klachten op aanraden van de huisarts bij een psychosomatische fysiotherapeut gelopen, en dat heeft mij heel veel goed gedaan!!
  Die kijkt naar je fysieke klachten èn naar je psyche en helpt je om mentaal betere omgang met en beter begrip/gevoel te hebben voor je lijf, echt tòp!

  En nog een hele goede tip van hem die ik en mijn partner -zonder ad(h)d maar die vanwege slaapproblemen door piekeren ook naar hem gestuurd was- met veel succes toepassen om onze nachtrust te verbeteren is
  EEN UUR voor je naar bed gaat t.v. en computer uit,
  de iphone -met de wekker alvast ingesteld- op vliegtuigstand èn zo ver mogelijk van ons bed af neergelegd voor de nacht,
  we zorgen dat we geen ‘zware’ gesprekken meer voeren,
  en (aangezien we ons huis zelf bouwen en dus altijd allerlei klussen doen) ook niet meer over werk of klussen te doen praten.
  Het is even wennen maar dan:
  – merk je dat je in bed minder ligt te verwerken van de dag want dat heb je daarvoor al kunnen doen
  – heb je ineens ontspannen gezellige gesprekjes met elkaar
  – heb je tijd om wat te lezen (ook bewezen zeer ontspannend -afhankelijk v het onderwerp hè ;-))
  – doen we leuke spelletjes
  – of we schrijven wat van ons af
  – en we ontspannen heerlijk
  – en slapen veel beter! (totdat de ritalin bij mij steeds meer bijwerking ging geven…. Maar dat ga ik veranderen!)

  Probeer het, ik weet zeker dat je er wat aan kunt hebben!

  Groetjes,

  Tara

 64. Wel hier idem. Maar met de rilatine voel jij. Je niet moe ??? Of als het uitgewerkt is ?

 65. Grappig.
  Heb net een reactie geplaatst om 22.59 op deze website.
  Althans, dat zegt de website.
  Maar in werkelijkheid is het 04:10 uur.
  Nou, welterusten!

 66. Hugo Hollé zegt

  Naar verluidt zou voor AD(H)D’ers MELATONINE goed werkzaam zijn. Als smelttablet te koop bij de apotheker.

 67. Ik heb sinds ik weer vrijgezel ben ook veel moeite gehad om in slaap te vallen. Hoe moe ik ook ben, het wil maar niet lukken. Zodra ik in bed lig, lijken mijn hoofd en lichaam me te vertellen dat slapen echt geen optie is. De laatste nachten pas ik de volgende ‘trucjes’ toe en die lijken te werken:

  Lichaam: Heel bewust alle spieren ontspannen. Je hebt in eerste instantie niet in de gaten dat er spieren aangespannen zijn. Maar als je in bed ligt en echt je best doet om alle spieren het signaal te geven te ontspannen, merk je hoeveel spanning er ongemerkt op staat. (Let eens op spieren in je gezicht(!!!), schouders, borst, vingers enz.
  Hoofd: Mijn hersenen lijken wel in de hoogste versnelling te schieten op het moment dat mijn hoofd mijn kussen raakt. Wat de laatste tijd lijkt te werken is het volgende. Iedere gedachte die door mijn hoofd schiet actief in mijn hoofd benoemen. Het gaat echt alle kanten op. Gedachten variëren bij mij tussen beelden, zinnen, geluiden, overdenkingen (die zijn dan niet concreet in woorden, maar in gevoel). Het lijkt wel of al deze gedachten passief zijn. Op het moment dat ik ze actief benoem in mijn hoofd, merk ik dat dat me rust geeft. Alsof ik me bewust word van wat er allemaal in mijn hoofd omgaat. Wat ik benoemd heb, komt meestal ook niet meer terug. Ik merk ook dat mijn hoofd veel langzamer denkt als ik de (flarden van) zinnen die voorbij komen actief herhaal. Het lijkt tegenstrijdig, maar het denken over wat ik aan het denken ben, geeft me zo veel rust dat ik vrij snel in slaap val. Alsof ik mijn hoofd geen ruimte meer geef om alle kanten op te schieten.

  Ik ben heel benieuwd of er meer mensen zijn die baat hebben (gehad) bij deze trucjes.

  Groet,

  Stefan

 68. Hallo, ik ben een 32jarige vrouw die in het verleden zwaar verslaafd is geweest. Mijn psychiater zette me daarom op 80mg rilatine per dag. Ik was reeds clean toen ze dit deed nu ben ik weer verslaafd aan rilatine. De uitleg volgens haar is dat ex junkies beter in toom te houden zijn op rilatine en meer slaagkansen maken. Ik voel me voor 3 uur energiek dan val ik volledig in de put. Ik wil hiermee stoppen. Ik heb ook een kinderwens en daarom wil ik dit ook stoppen. Ik vraag me nu af ga ik voor de korte maar harde lijdensweg en stop ik gewoon? Iemand informatie?

 69. Brigitte vd Broek zegt

  Ik heb geen ad(h)d maar ik ben hsp ook wel hooggevoelig genaamd. Hsp en ad(h)d zijn aan elkaar verwant. Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap maar ad(h)d heeft het stempel ziekte gekregen. Beiden hebben met elkaar gemeen dat er een probleem is met prikkelverwerking en daardoor slaapproblemen. Bij beiden is in de meeste gevallen de rechterhersenhelft dominant en zal men meestal in beelden denken ipv taal. Door de vele beelden in het hoofd kan men zich moeilijk concentreren tenzij het iets is wat je erg interesseert dan krijg je weer hyperfocus. Beelden gaan veel sneller dan taal. Het is bij ons nogal druk in het hoofd. In deze maatschappij worden we elke dag gebombardeerd met veel te veel prikkels. Tegen de tijd dat we naar bed gaan staat er een wachtrij prikkels klaar die nog verwerkt moeten worden. Je lichaam is moe maar je hoofd werkt nog op volle toeren. Ik heb het roer omgegooit en de hoeveelheid prikkels sterk verminderd. Ik pas me niet meer aan. Ik ga mijn lichaam niet volgooien met vanalles zodat ik voldoe aan de normen van de maatschappij. Ik ben anders bedraad en daardoor functioneer ik anders. Er is niks mis met mij. De maatschappij die mensen die anders functioneren niet kan accepteren heeft een probleem niet ik. Ik ben wie ik ben en zo wil ik zijn.

 70. Patricia zegt

  Ik lees hier allerlei reacties over melatonine bij ADHD gebruik. Zelf gebruik ik al jaren 3 mg melatonine van het merk Eazzysleep. Hierdoor slaap ik nu goed.
  Ik bestel het via http://www.melatonine.nl. Stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Lucovitaal of Sleepzz.

 71. Ik bestel melatonine bij http://dagennachtrust.nl/
  die werken voor mij ook erg goed. Ik heb ook gelezen over CBD olie.
  Wie weet is dat iets voor mensen bij wie melatonine niet helpt.

 72. Flower Hippie zegt

  Bij toeval stuitte ik op dit artikel en ik ben 1 van “die adhd’ers” die héérlijk slaapt ritalin. Jaren lang had ik vreselijk veel moeite met in slaap komen omdat mijn gedachtes werkelijk álle kanten opgingen, behalve de goede. Ik slik om 22.00u mijn laatste ritalin en om 22.30u ga ik lkkr naar bed waar ik ga lezen en zo in slaap val. Héérlijk!

 73. Hai allemaal
  Als eerste , ik ben 72 jaar. Ik ben nadat ik de diagnose ADHD/ADD gecombineerd heb gekregen meteen met medicijnen gestart. Eerst methylfenidaat, ging niet goed. Dus gestart met dexamfetamine. Voor mijn gevoel had ik minder cahaos en kon me beter concentreren. Het was of ik de wereld en het leven weer herkende. Of het de vader ven de wes van de gedachte was weet ik niet, ik wou gewoon dat het goed ging.
  Ik heb opgebouwd tot 3 X 5 van 21/5 mg per dag. Dacht dat het goed ging, had wel erge last van transpriren e.d.
  Ik wou graag weten of ik wel medicatie nodig had, ik realiseerde me dat ik gelijk met de diagnose ook medicatie ben gaan gebruiken. ( ik kwam uit een depressie van 30 jaar, dus mijn besef van leven kwam ook terug )
  Heb in overleg afgebouwd, maar na 3 dagen ben ik weer opnieuw gestart. Inmiddels zit ik weer op 3 X 5 tabletten van 21/5 mg. Maar zo anders dan de eerste keer, ik merk bijna niks. Ik heb de apotheek al gevraagd of ik placebo’s slikt wat natuurlijk niet het geval was.
  Transprireer zo erg bij alles wat ik doe en bij alle onrust die ik weer ervaar. Ben heel apatisch, lusteloos, nergens zin in. Spierpijn, hoofdpijn en alles is mij teveel. Maar ben ik in gesprek of wel ergens mee bezig sla ik door en word ik zo druk, wat vervelend voor een ander is, maar waar ik zelf ook veel last van heb.
  Het ergste is nu, ik moet voor maandag weten wat ik wil.
  Wel of geen medicatie???????
  En wat ik ook beslis, daar mag ik voorlopig ook geen verandering in aanbrengen.

  EEN GROOT KRUISPUNT VOOR MIJ. WELKE WEG SLA IK IN?????

  Is er iemand die dit herkend of ervaring mee heeft gehad?
  Alsjeblieft reageer, want ik weet het niet. ( heeft waarschijnlijk ook te maken met die 30 jaar depressie, waar ik 14 soorten antidpessiva heb geprobeerd , wat niet hielp )

  Ik wilde dit zo graag delen in de hoop dat iemand iets weet hier over. Ik weet het niet meer. Ik weet dat ik het uiteindelijk allemaal zelf moet doen, maar toch……………

  lieve groetjes Ineke

  • Angeliek de Vries zegt

   hallo Ineke, Ik neem zelf geen medicijnen meer. Ze beïnvloeden je emoties en je emoties zijn je belangrijkste wegwijzers. Je bent wie je bent en jouw pakketje, de dingen waarmee je bent geboren ben jij. Je hoeft niets te veranderen. Na 30 jaar medicatie kun je ook zeggen dat het genoeg is geweest. Maar leer je emoties kennen en mediteer elke dag en doe andere dingen om jezelf te leren kennen met alles wat bij je hoort. Dat is wat ik koos. Succes !

   • Hai Angeliek.
    Dankjewel voor je reactie. Inmiddels heb ik besloten om de medicatie te gaan afbouwen, net zover tot ik me er goed bij voel. Maar ik had last van de bijwerkingen, al sinds dat ik opnieuw gestart ben. Sinds afgelopen maandag is het net of de bijwerking bloeddruk en hartkloppingen te overheersen en ben ik gaan meten. Bloeddruk te hoog, het hart op hol. Tot vanmiddag, toen ben ik naar de huisarts gegaan, het voelde zo akelig. Zij kwam op dezelfde metingen als ik uit. Mijn hart ging als
    een bezetene tekeer en sloeg alle kanten op, was niet te meten. Huisarts vond meteen stoppen ben
    ik mee eens. Maar kun je met dexamfetamine in één keer stoppen? Huisarts wist dat niet precies.
    Dus ik zou de psychiater bellen, maar ze was er niet, zul je altijd zien. Mijn begeleidster gebeld, zij
    mag niet beslissen over medicijnen, ik moest morgen maar de psychiater meteen bellen.Eerst ben ik nog naar de apotheek geweest met de vraag of ik zo maar kan stoppen. Kon wel werd er gezegd. Mooi, dus die van vanmiddag niet meer ingenomen. De psychiater heeft al eens gezegd dat
    ze niet zoveel afweet van ADHD/ADD volwassenen, dus heb ik weinig vertrouwen in. Kun je je wel voorstellen denk ik he? Morgenvroeg wil haar voorstellen om te stoppen , in ieder geval tot na het
    weekend. De huisarts wil n.l. graag weten of ik dan last van mijn bloeddruk en mijn hart blijf
    houden. Blijf ik last houden moet ik naar cardioloog en bij geen last , dan ligt het aan de
    dexamfetamine. En dat laatste hoop ik eigenlijk. Een goede reden om niet meer verder te gaan met medicatie. En ook geen ander medicijn meer. Net wat jij zegt, al die jaren heb ik geslikt , 14 soorten
    antidepressiva geprobeerd zonder echt effect. En ik ben ongeveer 3 jaar geleden daar ook al mee gestopt. Ik zou nu wel graag mijn therapie willen doen zonder medicatie , in ieder geval proberen. Wie weet lukt me dat. Misschien moeilijk maar niet onmogelijk, toch? Komt wel goed, ik doe mijn
    best en ga er voor. Moet gewoon lukken, ik heb er wel vertrouwen in. Als de psychiater meewerkt, mijn begeleidster zal er hoop ik wel achterstaan. Trouwens , ik ben ook nog zelf baas, al laat ik me
    gauw ompraten. We zien wel. Hopelijk komt het door de dexamfetamine, wat ik vermoed.
    Slapen gaat goed, slik ik medicijnen voor, ik heb slaapaneu, daar apparaat voor, geen probleem.Alleen nu nog dag/nachtritme krijgen, structuur in mijn leven en leren ordenen en noem maar op. Ik heb het zo onderschat allemaal, ik had gedacht depressie contact weg en ik ga door, maar zo werkt het echt niet.
    Hoe doe jij dat allemaal buiten het slapen om, Heb jjij ook overal zo’ n moeite mee? En loop jij ook zo tegen muren van onbegrip aan? Daar heb ik moeite mee, maar dat hoort er ook bij he?
    Hard werken aan onszelf, kleine stapjes zeggen ze, ik wil graag grote stappen gauw thuis, zo ben ik. Maar helaas werkt dat niet zo. En het is fijn om te weten dat ik niet de enige ben die hier tegen/mee moeten werken, maar ik gun het niemand.
    Nogmaals dankjewel voor de reactie, het sterk mij dat ik goed bezig ben.
    Lieve groetjes Ineke

    • Hier ben ik nog even. Sorry, dat het zo’n lang bericht is geworden.
     Gebeurde gewoon, mijn excuus.
     Ineke

    • Google op ADZhD en Cannabis.
     HET medicijn .
     Kan via huisarts in samenwerking met spotter op recept voorgeschreven worden maar deze moeten wel mee willen werken .
     Er bestaat ook cannabis olie ( druppels . Te gebruiken samen met CPD olie ( druppels .
     Heb zelf ADHD en veel medicatie uitgeprobeerd.
     Werd er alleen inderdaad ziek van , opgejaagd , hartkloppingen, overgeven , slecht slapen .
     Heb ook cursus ADHD via GGNet gevolgd .
     Tip : structuur in de dag , op tijd uit de trakteren .
     ( veel geluiden , te veel prikkels )
     Herken je verhaal volledig .
     Ben 61 jaar .
     ADHD is een concentratie stoornis . Je filter werkt niet .
     Alle geluiden prikkels gedachten zijn niet/ moeilijk te stoppen .
     Ook het onbegrip is ondermijnend voor je zelfvertrouwen.
     Zoek naar rustige omgeving, in gesprek zoveel mogelijk streven naar 1 op 1 gesprekken .
     Zo weinig mogelijk in grotere drukke groepen .
     ALLES komt binnen TEGELIJK , omgevingsgeluiden , sfeer , bewegende dingen , klokgetik tel. geluiden etc ,alle gesprekken om je heen .
     Het lukt je gewoon niet om je te focussen op datgene wat je wilt horen , volgen .
     Meditatie helpt goed ( zie You Tube , om je hoofd tot rust te brengen .
     Ook Flinndal Visolie ( is puur ) en hoge dosis melatonine helpen je hersenen met filteren en beter slapen .
     Heb contact gehad met een psychiater gespecialiseerd in ADHD .
     Hoop dat je wat hebt aan mijn ervaringen .
     Succes Marion
     Je hoofd raakt overprikkeld.

     En dan ook je gedachten die maar doorhollen .

 74. Vaak wordt ADHD verward met simpel een chronisch slaaptekort, zie https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/adhd-het-kan-ook-slaaptekort-zijn~b5e92c0e/
  Punt 12.: Ritalin zorgt er juist voor dat je NIET in slaap komt!
  Punt 14.: Elektrosmog! Ha ha, dat bestaat helemaal niet. Mensen/dieren/planten zijn niet gevoelig voor EM velden, die gaan dwars door je heen en doen niets. Overigens licht is ook een elektromagnetische golf, met een iets hogere frequentie.
  Toen ik punt 14 las ging de geloofwaardigheid van de andere punten een factor 10 naar beneden.
  Groetjes,
  Simon

 75. Non-specific Message About this outcome
  levitra: https://levitrahill.com/# vardenafil

 76. Inderdaad

Trackbacks

 1. […] ADHD en slaapproblemen – adhd – Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van mensen met adhd en add behoorlijke slaapproblemen ondervinden. Het in- en doorslapen is verloopt moeizaaam door … […]

Speak Your Mind

*