ADHD en hoogbegaafdheid

adhd hoogbegaafdheidADHD en hoogbegaafdheid is een veel voorkomende combinatie. De meeste zorgverleners zien dat als twee verschillende ‘problemen’. Wij denken: je kunt het één niet los zien van het ander. Het is ondoenlijk de grens te bepalen tussen wat veroorzaakt wordt door ADHD of ADD en wat door hoogbegaafdheid.

Slimme of zelfs hoogbegaafde mensen hebben veelal een hoop trucjes ontwikkeld om het leven door te komen. Trucjes die door juffen en meesters, door werkgevers, door anderen in de nabije omgeving niet doorzien worden. Als ADHD-er of ADD-er die ook hoogbegaafd is ‘kom je er dan mee weg’, maar het kost een boel energie. Als je hier hulp bij zoekt, zorg dan dat je bij iemand terecht komt die van beide aspecten verstand heeft. Dan heb je kans echt begrepen te worden. Wat dat betreft zijn we ook niet wars van ervaringsdeskundigen. Pas alleen wel op dat je niet samen een potje gaat zitten klagen over de rest van de wereld 🙂

Veel mensen met ADHD & hoogbegaafdheid zijn eigenlijk gewoon heel blij met hoe hun hoofd werkt. Alleen is dat niet altijd conform wat de wereld van je verwacht, anderen hebben nu eenmaal moeite jouw energie & jouw gedachten bij te houden.

Wat wij je zeer kunnen aanraden is uit te zoeken hoe je kwaliteiten voor je kunnen werken. Dat helpt je meer dan kijken hoe je nog beter kunt aanpassen aan hoe het gemiddelde hoofd van anderen werkt.

Kijk hier voor een interessante wetenschappelijke blog over ADHD en hoogbegaafdheid.

Heb je tips over dit onderwerp? Laat het de redactie weten!

Reacties

 1. Karla zegt:

  Goed artikel over ADHD en hoogbegaafdheid! Ik kan iedereen ook dit artikel over ADHD en hoogbegaafdheid aanraden: https://www.zobegaafd.nl/adhd-en-hoogbegaafdheid/

 2. Steen van Been zegt:

  “Pas alleen wel op dat je niet samen een potje gaat zitten klagen over de rest van de wereld ”
  *proest*
  Hahaha Als hoogbegaafde ADD-er is dat wel erg herkenbaar. 😀

 3. Boshuizen zegt:

  Help

 4. Wat vinden jullie ervan als er is vastgesteld dat je ADHD hebt, hoogebegaafdheid echter (nog) niet maar je krijgt wel medicatie voor ADHD.

  Kan dit belemmerend zijn? Of is medicatie voor ADHD helemaal niet hetzelfde als voor hoogbegaafdheid?

  Ik word erg moe van de medicatie die ik nu heb gekregen namelijk. En denk ook hoogsensitief te zijn – vaak voorkomend bij hoogbegaafdheid- waardoor ik sowieso al snel overprikkeld en dus moe ben.

Laat wat van je horen

*