ADHD en hoogbegaafdheid

adhd hoogbegaafdheidADHD en hoogbegaafdheid is een veel voorkomende combinatie. De meeste zorgverleners zien dat als twee verschillende ‘problemen’. Wij denken: je kunt het één niet los zien van het ander. Het is ondoenlijk de grens te bepalen tussen wat veroorzaakt wordt door ADHD of ADD en wat door hoogbegaafdheid.

Slimme of zelfs hoogbegaafde mensen hebben veelal een hoop trucjes ontwikkeld om het leven door te komen. Trucjes die door juffen en meesters, door werkgevers, door anderen in de nabije omgeving niet doorzien worden. Als ADHD-er of ADD-er die ook hoogbegaafd is ‘kom je er dan mee weg’, maar het kost een boel energie. Als je hier hulp bij zoekt, zorg dan dat je bij iemand terecht komt die van beide aspecten verstand heeft. Dan heb je kans echt begrepen te worden. Wat dat betreft zijn we ook niet wars van ervaringsdeskundigen. Pas alleen wel op dat je niet samen een potje gaat zitten klagen over de rest van de wereld 🙂

Veel mensen met ADHD & hoogbegaafdheid zijn eigenlijk gewoon heel blij met hoe hun hoofd werkt. Alleen is dat niet altijd conform wat de wereld van je verwacht, anderen hebben nu eenmaal moeite jouw energie & jouw gedachten bij te houden.

Wat wij je zeer kunnen aanraden is uit te zoeken hoe je kwaliteiten voor je kunnen werken. Dat helpt je meer dan kijken hoe je nog beter kunt aanpassen aan hoe het gemiddelde hoofd van anderen werkt.

Kijk hier voor een interessante wetenschappelijke blog over ADHD en hoogbegaafdheid.

Heb je tips over dit onderwerp? Laat het de redactie weten!

Comments

 1. Goed artikel over ADHD en hoogbegaafdheid! Ik kan iedereen ook dit artikel over ADHD en hoogbegaafdheid aanraden: https://www.zobegaafd.nl/adhd-en-hoogbegaafdheid/

 2. Steen van Been zegt

  “Pas alleen wel op dat je niet samen een potje gaat zitten klagen over de rest van de wereld ”
  *proest*
  Hahaha Als hoogbegaafde ADD-er is dat wel erg herkenbaar. 😀

 3. Boshuizen zegt

  Help

 4. Wat vinden jullie ervan als er is vastgesteld dat je ADHD hebt, hoogebegaafdheid echter (nog) niet maar je krijgt wel medicatie voor ADHD.

  Kan dit belemmerend zijn? Of is medicatie voor ADHD helemaal niet hetzelfde als voor hoogbegaafdheid?

  Ik word erg moe van de medicatie die ik nu heb gekregen namelijk. En denk ook hoogsensitief te zijn – vaak voorkomend bij hoogbegaafdheid- waardoor ik sowieso al snel overprikkeld en dus moe ben.

 5. Ik heb meerdere testen gedaan qua intelligentie en scoorde ver boven het gemiddelde met MBO4 als gem. Ik heb zelf MBO gedaan en als beste leerling gehonerd geweest. Ik denk dan ook dat ik vrij intelligent ben. Ik denk letterlijk over alles dat los en vast zit na. Ik ben altijd moe en heb zware ADHD zit aan 40 mg per dag dexamphetamine. Ik kan geen baan houden na 2 maanden word ik ontslagen. Denk dat ze gek van me worden ofzo want ik word vaak best wel gestoord van mezelf. Ik heb 12 jaar in Australië gewoond waar ik een eigen freelance zaak had als fotografe. Ik was erg succesvol en heb het ook 12 jaar lang volgehouden, daarnaast had ik bijbaantjes waar ik meteen na een maand of wat weer ontslagen werd. Geef mij mijn camera en ik ben stil. 6 maanden geleden naar Nederland verhuisd vanwege familie redenen en ik kan maar heel erg moeilijk wennen aan de stress hier in Nederland. In Centraal Australia ging alles stukken relaxter en langzamer dat beter bij mijn ADHD pastte. Ik heb hier in 6 maanden tijd 3 baantjes gehad en 3x ontslagen geweest terwijl ik het mijn alles heb gegeven. Nu heb ik eindelijk de stap naar zelfacceptatie gezet 3 jaar later en besloten dat ik hulp nodig heb met een bepaald traject naar het vinden van mijn juiste baan. Het gaat me lukken. Ik ben vastberaden.

  • Hoi Joyce, hoe gaat het nu? Heb je zelfaanvaarding gevonden en hulp? Ben benieuwd hoe jij ermee omgaat. Ik kan mijzelf helaas te goed aanpassen. Heb altijd gedacht dat ik dom was, vandaar.. ging erg overcompenseren voor al mijn zichtbare ‘gebreken’, maar nu ik meds heb, gaat t beter. Heb de mavo niet kunnen afmaken. Heb sinds kort n managers functie hbo/wp. Maar doe mij maar t ondernemen. Ben benieuwd naar jouw reizen en how t gaat. Gr Laura

 6. Joyce van Dijk zegt

  ik krijg maandag een second opinion. eeerste psych wilde mij geen medicatie geven huosarts kent de meds niet. ik ben nu 6 weken van de amfexa af omdat de bijwerkingen zo extreem waren. ze zeggen dat ik borderline heb en 9/9 add en 9/9 adhd ik deed die testen alleen om medicatie te krijgen psych duwde me nasr buiten krijg geen meds. maandag second opinion en iq test hopelijk.

  • Ben al ruim 15 jaar op zoek naar psychiater met kennis over A.D.H.D..
   Ooit eentje gehad tijdens opname ; Advies hoge dosis Melatonine .
   En hoge dosis ( opbouw ) EPA Zuivere vis olie capsules.
   Te bestellen via internet Merk Flinndal .
   Psychiater is verhuisd en andere werkplek ,
   Medicatie als Ritalin , kamde lang werkende vorm hiervan ; Concerta .
   Gaven geen resultaat. Ook geen eetlust meer .
   Hogere dosering zorgde voor slecht slapen .
   Ook Dex-amfetamine (!!!!!) gekregen.
   Gevolg braken , braken , braken .
   Beste ervaring bij mij ; EPA visolie capsules ( merk Flinndal ) internet.
   Hoge dosering Melatonine om goed te slapen .
   Heb internet opnieuw deze week afgeplozen ;
   Wordt ook geadviseerd ; Amitryptiline .
   Moet ik nog uit proberen .
   Aldus internet tevredenheid onderzoek 59% .
   Kreeg zelf van medisch specialist Geestelijke gezondheidszorg Oost Achterhoek. GGNET; Escitalopram; Van oorsprong Antidepressiva; Escitalopram.
   Seropositief het opname middel .

   Maar heeft als bijwerking Tegen A.D.H.D. en zenuwpijn.
   Ben namelijk hard gevallen en heb nu ook zenuwpijn.
   Hoop dat jullie er ook wat aan hebben .
   Succes mede A.D.H.D. etc.,,,
   Marion .
   Oost Achterhoek.

   • Goh, als ik deze verhalen lees, had het fijn geweest als ik niet zo verdomd eigenwijs was (geweest). Mijn (binnenkort ex-) vrouw heeft jarenlang gezegd dat er ‘iets’ met mij was. Twee jaar geleden hebben wij onze zoon laten testen omdat hij tegen barrieres op liep. Hieruit bleek dat hij ADD heeft. Daarnaast een groot verschil in ‘verbale’ IQ en ‘performale’ IQ. Waarbij de verale op 130 zit en de perfomale op 85. Dit geeft een kloof aan welke niet of nauwelijks te overbruggen is tussen zaken snappen en vervolgens uitvoeren. Hierdoor worden heel veel mensen op het verkeerde been gezet. De symptomen kon ik toen eigenlijk 1 op 1 over mij heen leggen echter de GGZ bood geen uitkomst. Dit probleem is door hen niet erkend alszodanig. Dus doormodderen.

    Sinds vorig jaar februari op advies van huisarts met Citalopram (antidepressiva), tegen de stemmingswisselingen. Het eerste half jaar beviel mij dit prima. Ik werd er rustiger van en vlakte eigenlijk een beetje af. Ook op sexueel gebied zijn deze medicijnen zeker niet zaligmakend. De wil en de lust is er wel maar afmaken, ho maar. Dit brengt in mijn geval zeer veel frustraties met zich mee. Voor vrouwen daarentegen was dit iets wat voor hen een welkome afwisseling was, want uithoudingsvermogen (gewoon niet kunnen klaarkomen) is in de meeste relaties ver te zoeken begijp ik ondertussen. Later vermoedde ik dat mij dit is gaan opbreken door dingen te doen waarvan ik wist dat het niet handig was maar toch gewoon doorgaan totdat ik tegen de lamp liep. Je kan het vergelijken met iemand die op een onbewaakte spoorwegovergang afkomst terwijl er een trein aankomt en toch denkt dat haal ik nog wel. Gedurende mijn hele leven is dat min of meer altijd goed gegaan of goed gekomen. Tot voor kort.

    Binnenkort een afspraak met huisarts om alles door te nemen en mijn vermoedens te uiten richting AD(H)D want alle informatie hierover lezende kan het bijna niets anders zijn dan dat.

    Wat mij te wachten staat qua behandeling of medicatie weet ik niet maar accepatie is al een goed begin lijkt mij maar ook dat is niet vanzelfsprekend.

    Jullie verhalen heeft mij echter enorm geholpen in het acceptatieproces, dank daarvoor!

    Wordt vervolgd.

Speak Your Mind

*