Ik diagnosticeer mezelf met..

brainWat zijn jouw dromen? Wat ga je morgen doen? Zal ik vandaag die spijkerbroek aan doen of toch een jurkje? Heb je ook dat je 6 keer dezelfde bladzijde kan lezen maar uiteindelijk niet weet wat je hebt gelezen? Wel weet je dan dat je twee verschillende sokken aan hebt, dat je vanavond pasta gaat eten en dat die persoon naast je in de trein heel leuk is.

Als ik mezelf zou mogen diagnosticeren zou ik zeggen dat ik Internaliserende ADHD heb. Terwijl ik dit typ zit ik in het vliegtuig naar Bogotá (Colombia) ipv naar Medellin (Colombia). Over het algemeen ben ik heel geordend en soms heb ik chaos in mijn hoofd. Op dat soort momenten zegt de wereld in mijn hoofd, ERROR. Op deze momenten boek ik vluchten naar de verkeerde bestemming. Pas als ik door de douane ga besef ik me dat ik een verkeerde vlucht heb geboekt. En niet omdat ik het zelf zie, maar omdat m’n reismaatje tegen me zegt: “Djamila, je gaat naar Bogotá.”
Even baal ik van mezelf. Hoe kan ik dit nou doen? Gelukkig moeten we er al snel om lachen. We besluiten er een leuke laatste avond van te maken en ik boek morgen gewoon een nieuw ticket.

Als ik deze diagnose in de DSM zou moeten beschrijven zouden de kenmerken er als volgt uitzien.
– Persoon ziet er van buiten rustig en vredig uit maar de binnenkant van haar/zijn hoofd is een pretpark.
– Denkt na over de bladeren van de bomen tot de boodschap van het leven.
– Twijfelt over alles. Kan bijvoorbeeld in een restaurant gerust een kwartier naar de kaart staren. (Tip: maak alleen belangrijke beslissingen na een paar drankjes).
– Zit meer in haar/zijn hoofd dan in haar/zijn gevoel.
– Is zenuwachtig voor alles. Ziet te snel beren op de weg waardoor haar/zijn hoofd op hol slaat. Dit neemt een stukje van de impulsiviteit weg.

Zoals elke diagnose in de DSM heeft deze ook voordelen. Zo kan de persoon met internaliserende ADHD weloverwogen keuzes maken. Alle voor- en nadelen zijn tegen elkaar afgewogen.
Het levert soms hilarische momenten op. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet heel vrolijk was dat ik m’n verkeerde vlucht had geboekt. Ik had even de tijd nodig om het te verwerken maar achteraf heb ik (en vele andere) er hard om gelachen.

Te midden van de drukte probeer ik alle stoplichten in mijn hoofd op rood te zetten. Soms moet ik even stil staan bij het hier en het nu. Terug gaan naar mijn gevoel en m’n gedachten laten varen.

Liefs
Djamila


Andere recente blogs van Djamila

Ik ga op reis en neem mee… ADHD
Beste ADHD

Terug naar de blog van Djamila
Over Djamila Atlaoui

Hallo,
Ik ben Djamila, 24 zomertjes jong. Momenteel reis ik de wereld rond. Ik heb geen ADHD of ADD. Je zou kunnen zeggen dat ik internaliserende ADHD heb. En om al die gedachten een plekje te geven heb ik alleen pen en papier nodig. Ik hoop dat ik jullie kan vermaken met mijn woorden.

Speak Your Mind

*