Ik ben toch niet debiel? Hoogbegaafd in de GGZ

download
Geregeld ontvangen wij mensen die vastgelopen zijn in de GGZ. Ze zijn niet vastgelopen omdat ze niet te helpen zijn. Ze zijn vastgelopen omdat ze door de begeleiding ernstig het gevoel krijgen voor debiel versleten te worden. Excuus voor het eigenlijk verkeerd gebruik maken van het woord debiel, maar dit is toch wel wat mensen letterlijk dan zeggen: ik heb ADHD maar ik ben toch niet debiel?!

Allereerst: mensen met ADHD hebben volgens de overlevering er last van dat ze moeilijk kunnen plannen, moeilijk structuur houden en niet zo goed zijn in dingen afmaken. Hoe treurig is het dan als een van de eerste adviezen is dat je beter moet leren plannen, dat je gewoon moet zorgen dat je echt afmaakt waar je aan begint en een goede structuur en weekplanning moet aanbrengen en je er dan ook aan houden!!

Misschien zijn tips van deze aard voor sommige mensen eye-openers hoor! Maar op het moment dat je succesvol een universitaire studie hebt afgemaakt, schieten dit soort adviezen misschien een beetje hun doel voorbij. Overigens als je die studie niet hebt afgemaakt volgens mij ook hoor! Alsof je zelf nog niet verzonnen had eerder je wekker te zetten, niet alleen met de afwas te beginnen maar hem ook af te maken en geen dubbele afspraken te maken. Ik noem maar eens wat. Dat kun je zelf ook wel verzinnen! Bij dit soort adviezen gaan cliƫnten zich vervelen en voelen zich niet serieus genomen en worden zelfs wat opstandig. Met als effect dat ze niet gemotiveerd zijn voor de begeleiding. En wat doen mensen als ze niet echt gemotiveerd zijn? Dan laten ze versloffen, komen te laat of helemaal niet meer en hoera, de therapeut kan dat natuurlijk weer fijn op de ADHD gooien! En als je ontevreden bent over je therapie en iets anders gaat zoeken. krijg je te horen dat het onderbreken van therapie typisch ADHD is en dus onverstandig. Als ADHD-er zit je mooi klem in deze wereld van gebrek aan klantvriendelijkheid en klachtgerichtheid denk ik dan. Zodra je niet tevreden en dus afhaakt of overstapt komt dat niet door de kwaliteit van de therapie maar door je ADHD.

Zo was er eens een intelligente zelfstandige man met een goede baan en met de diagnose ADHD die tweewekelijks in een potje moest plassen zodat men kon testen of hij zijn slaappillen wel slikte. Want als hij die niet slikte mocht hij niet verder met de therapie. Ik word een beetje niet goed!

U weet dat ik altijd probeer om mijn collega’s ‘van het andere instituut’ in te sluiten. En soms word ik gewoon verdrietig, moedeloos en oprecht gefrustreerd als ik zie welke adviezen gegeven worden. Heb je voor de grap eens gegoogeld op “ADHD + studeren”? Als je ziet wat je dan voor adviezen krijgt….

Of de arts die tegen een client van me had gezegd: mijnheer als u nu eens begint met iets langzamer te praten. I rest my case!

Reageren kan altijd! Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Cathelijne


Andere recente blogs van Cathelijne

Gras
Google
Druk
Vlinders
Hoofd-schouders-knie…

Terug naar de blog van Cathelijne
Over Redacteur12

Cathelijne is de motor achter ADHD-centrum Nederland en schrijver van oa het boek ADHD: hoe haal je het uit je hoofd. Ook voor ons blogt ze geregeld over wat ze in haar werk en prive meemaakt. Cathelijne is geheel niet onbekend met het fenomeen, Snel Overprikkeld Brein. Aangezien ook het Snel Verveelde Brein haar goed omschrijft, zijn haar belevenissen om daar balans in te houden altijd interessant!

Comments

 1. Wow zooo herkenbaar! Hoe vaak ik ook al niet heb moeten zeggen dat ik geen debiel ben. Zogenaamde goede adviezen. B.v. ga eens een planning maken alleen al door dat te zeggen blijkt dat die persoon totaal geen benul heeft wat ADHD is en waar je tegen aanloopt. Dan roep ik ook gelijk ben geen debiel, kan ik zelf bedenken en een planning maken kan ik ook heel goed. Feit is dat juist door van alles te plannen je hoofd vol zit met wat je allemaal moet, terwijl juist tegenovergestelde advies beter werkt, door proberen niet te veel tegelijk te willen en te ver vooruit te denken (geeft alleen maar onrust), maar in stapjes te gaan denken en dat betekent dus ook niet te veel stapjes gaan opschrijven en plannen, juist dan krijg je meer rust in je hoofd, pff is dit nu zo moeilijk te begrijpen? En zo zijn er meer dingen, ook ik heb de therapie vaarwel gezegd, gaf me alleen maar meer stress en onrust omdat je merkt dat diegene het gewoon zelf niet snapt en doen alsof je dom bent, dat moet jou dan advies geven en krijg je inderdaad het gevoel alsof ze denken dat je een debiel bent, mwah met een IQ van 140 en rechtszaken gewonnen zonder juridische opleiding, maar juist door te kunnen focussen als iets een uitdaging is en goed verbanden kan leggen, ben ik toch geen debiel lijkt me zo die je moet voorkauwen wat een planning is hahahah, twijfel ik eerder aan het verstand van de betreffende therapeut, zegt dan meer over hun dan over jou, ik stop maar met verder schrijven want mijn haren staan alweer recht overeind, o tuurlijk moet anders met emoties omgaan wordt er dan gezegd, nee hun moeten eens leren luisteren, weet niet wat hun in hun opleiding leren over ADHD, maar krijg sterk gevoel dat ze een heel verkeerd beeld hebben over wat ADHD echt inhoudt, zucht

 2. Sayera Bousema zegt

  ik zelf zit in het ggz en ik heb ADHD
  Ik slik 6 tabletten ritalinn per dag
  Ik krijg heel vaak te horen van .doe eens niet zo druk
  Nou dan voel jeje eigen wel rottig want je wilt het wel en zo word je geconverteerd met je ADHD je bent druk vervelend zo kan ik wel nog meer opnoemen
  ZE ZOUDEN HET ZELF hEBBEN
  Zo dat is mijn ervaring Gr s Bousema

 3. N Bansema zegt

  Je voelt je echt niet begrepen! Ben nu op mijn 44ste een studie begonnen , als verplegende op een dementieafdeling. Op school haal ik hele goede cijfers, maar op de werkvloer……
  Je moet zus je moet zo, ik wel best veranderen maar niet in 1 week!
  Waarom moeten wij altijd veranderen, oke we zijn amicaal, enthousiast. Ik wil wel maar kan niet!
  Acceptatie is het beste medicijn, als iemand mij accepteert krijg ik zelfvertrouwen en functioneer ik beter.

 4. WIE PSYGISCHE ZIEK IS VERKLAARD EN IN EEN GGZ OF RIBW ZIT LOOPT GEHEID VAST OMDAT MEN ERVANUIT GAAT DAT JE NIKS MEER KAN ZE KIJKEN ALLEEN NAAR JE ZIEKT EN WAT MEN ERAAN KAN DOEN EN DAT IS MEDICATIE GEVEN zodat je nog meer passief wordt en van de bijwerkingen ,niet meer voor of achteruit kan vervolgens mag je, in een dagopvang weg kwijnen . dat is zorg in nederland een geld kwestie geworden [zieken zijn een kostepost geworden dat is triest omdat niemand erom vraagt ziek te zijn. .

Speak Your Mind

*