ADHD bij volwassenen in de geschiedenisboeken

adhd bij volwassenen Jochem Myjer laat – of ‘ie het wil of niet – zo’n beetje het stereotype beeld van ADHD bij volwassenen zien. Stuiterend. Geestig. En een tikkeltje oppervlakkig. Maar de geschiedenis stikt van de minder bekende ADHD-ers die de wereld aan hun voeten kregen. Beetje jammer dat het alleen maar mannen zijn. Maar afijn. Drie historische stuiteraars.  

Winston Churchill

Die een hekel had aan zijn ultrabeveiligde, immense bunker in hartje Londen van waaruit hij de strijd tegen Adolf Hitler leidde. En tijdens luchtaanvallen graag op het dak stond om de gevechten live te volgen. Hij had verder moeite om te focussen op details, stond op school te boek als een chaotische dagdromer die vaak te laat kwam en dan ook zijn huiswerk nog niet maakte. Later combineerde hij als een ware multitasker een carrière in het leger met een baan als journalist. Veel deskundigen kennen hem nu de ADHD-diagnose toe.

Gaf de wereld: een koppig tegen Hitler stand houdend Engeland

Leonardo da Vinci

Groot kunstenaar. Natuurlijk. Maar in 67 jaar tijd wist hij slechts zeventien schilderijen te produceren. En enkele van deze werden zelfs niet eens afgemaakt. Hij verweet zijn onvermogen dingen af te ronden zelf aan zijn al kanten opschietende interesses. Paus Leo X roept dan ook vertwijfeld uit over de snel afgeleide Da Vinci: “This man will never accomplish anything! He thinks of the end before the beginning.” En ach. Leonardo da Vinci was dan ook naast kunstenaar: architect, astronoom, uitvinder en beeldhouwer. Achteraf zeggen de Da Vinci-kenners dan ook redelijk eensgezind: ADHD.

Gaf de wereld: de Mona Lisa

Thomas Edison

Hij werd tussen zijn zevende en negende levensjaar van drie scholen geschopt, omdat hij “niet te onderwijzen” was. Zo zeiden z’n tot wanhoop gedreven leraren keer op keer. Ze wisten simpelweg niet om te gaan met de kleine Thomas die wiebelend op zijn stoel maar vragen bleef stellen. Zonder enige interesse te tonen in de voorgestelde lesstof. Maar Thomas Edison – na een mislukte schoolcarrière door zijn moeder onderwezen – vroeg op 22-jarige leeftijd zijn eerste patent aan. Voor een elektrische stemmachine. Het begin van een bloeiend imperium.

Gaf de wereld: de gloeilamp

 

Een greep uit de andere namen uit de geschiedenis die nu als ADHD-er te boek staan: Ludwig van Beethoven, Napoleon, Kurt Cobain, Edgar Allan Poe, Albert Einstein, Henry Ford, Thomas Jefferson en Picasso. Inderdaad. Allemaal mannen. De enige vrouwelijke namen die opduiken zijn: Whoopi Goldberg en Virginia Woolf. De één is een soort zwarte, vrouwelijke versie van Jochem Myjer. De ander besloot een einde aan haar leven te maken door haar zakken vol stenen te stoppen en de rivier in te wandelen. Er moeten toch nog andere ADHD-ende vrouwen te vinden zijn?

Over Danitsja Koster

Reacties

  1. De volgende generatie ADHD’ers komt er aan. Inmiddels mogen vrouwen 100% meedoen en zullen er grote namen op gaan staan.

  2. Er zijn ook vrouwen met ADHD, waaronder ikzelf, ben alleen nog niet beroemd, maar volgens sommige websites zijn dit de volgende vrouwen:

    Aletta Schrijver, Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Adelheid Roosen, Karin Bloemen, Mariel Hemmingway, Janis Joplin, Lenette van Dongen, Zsa Zsa Gabor en Linda de Mol.

Trackbacks

  1. […] de “deskundige” weet dat het veel meer behelst dan alleen heel druk en snel afgeleid zijn? Op deze site schrijft men ADHD toe aan Leonardo Da Vinci, Thomas Edison, Beethoven, Einstein, Picasso. Dan zou […]

Laat wat van je horen

*