Multitasken bestaat niet – Dave Crenshaw

Multitasken bestaat niet - Dave CrenshawReview door: ADHDo – Personal Organizer

Als Personal Organizer ben ik zelf uiteraard heel erg georganiseerd….. Ahum! Nou, of dat nou altijd zo is? Nee. Want ik ben ook maar een mens. Met mijn andere-bedrading blijft georganiseerd zijn en blijven een uitdaging. Een uitdaging die ‘we’ niet aankunnen? Natuurlijk wel!

Dit boekje werd mij aangeraden en ik heb er met veel plezier en ja-knikken in gelezen. Het mooiste stuk voor mij persoonlijk vind ik dat iemand zijn voicemail zo heeft ingesproken dat hij alleen op vaste tijden op de dag reageert op de telefoontjes die hij die dag heeft ontvangen.

Voor mij persoonlijk zit daar de winst; zorg dat je niet wordt afgeleid van je werk. Dan werk je het meest effectief. De voicemail is het middel om duidelijkheid te geven naar anderen. Onvriendelijk? Ik vind juist van niet! Je maakt daardoor namelijk ècht tijd voor je beller, in plaats van er met je aandacht half bij te zijn omdat je ondertussen nog door typt of je e-mail leest.

Ik kom nog wat uitgebreider terug op dit onderwerp in de eerste editie van het AD[H]DITION Magazine. Hierin vind je als terugkerend item; “De 7 GOUDEN TIPS”, en dat zal iedere editie over een ander onderwerp of thema gaan. Veel ja-knik-plezier!

Onthoud deze regel: “hoe meer verantwoordelijkheden je hebt, hoe meer petten je draagt, hoe groter de kans dat je inefficiënt wordt.”

In een overtuigende businessfabel, confronteert “Multitasken bestaat niet” een populaire gedachte die gemeengoed is geworden in onze hectische wereld. Dit eenvoudige maar krachtige boek laat duidelijk zien waarom multitasken in feite een leugen is, die tijd verspilt en geld kost. Multitasken is verre van efficiënt, brengt schade toe aan productiviteit en relaties op het werk en thuis.

In zijn baanbrekende boek biedt managementdeskundige Dave Crenshaw heldere oplossingen voor het omgaan met de door informatie verzadigde wereld van vandaag. Hij laat zien wat je moet doen wanneer je gestoord wordt door collega’s en hoe je om moet gaan met afleidende elektronische communicatie zoals o.a. e-mail en sms’jes.

Geschreven met humor en een gezonde dosis wijsheid helpt “Multitasken bestaat niet” managers en werknemers:

  •  Herkennen waarom multitasken een fout denkbeeld is;
  •  Begrijpen wat het verschil is tussen backgroundtasken en switchtasken;
  •  Een nieuwe en realistische wekelijkse begroting voor de indeling van tijd te maken;
  •  Terugkerende afspraken met belangrijke mensen te agenderen.

Voor iedereen die het lastig vindt om gefocust te blijven op de uit te voeren taak of aandacht te houden voor anderen wanneer zij spreken is “Multitasken bestaat niet” een onschatbare bron.

Dave Crenshaw is een businesscoach en oprichter van Fresh Juice Strategy. Hij begeleidt en traint wereldwijd CEO’s en managementteams. Crenshaw is afgestudeerd aan de Brigham Young University’s Marriot School of Management en is een frequente spreker over dit thema.

Recensie van Drs. J.J.M. van der Heijden:
Een managementparabel over effectiviteit, efficiëntie en timemanagement. De hoofdpersoon, managementadviseur, heeft als motto: je hebt leugens, verdomde leugens en multitasken. Hij is ingeschakeld door de eigenaresse van een concern, die zichzelf de koningin van het multitasken vindt. De adviseur maakt duidelijk aan de hand van de door de eigenaresse ingebrachte voorbeelden dat ze haar aandacht niet aan twee dingen tegelijkertijd kan geven. In feite doet ze aan switchtasken, snel wisselen tussen twee taken die daardoor minder snel en minder zorgvuldig verlopen.

De oplossing is het strakker organiseren van het individuele takenpakket en van de bedrijfsprocessen (inclusief werkoverleg). Dit gebeurt nadat er een tijdregistratie van de bezigheden van werk en privé is gemaakt zodat de taken sneller en zorgvuldiger een voor een kunnen worden uitgevoerd. De voorbeelden van tijdregistratieformulieren zijn bijgevoegd. Doorzichtig, maar goed verteld.

 

Over Doriene van Luttervelt

Voor diegenen die mij nog niet kennen zal ik eerst eens iets over mijzelf vertellen.
Ik ben Doriene, geboren in Den Haag als èchte watervrouw, 47 jaar jong, zelfstandig ondernemer met een grote passie voor dans. Salsaaaaaaaa, bachata en kizomba. Voor mij, is het erg lekker om in mijn lijf te zijn in plaats van in mijn hoofd.

Comments

  1. Jessy Kleen zegt

    Ga dit boek zeker lezen….. Hoop dat ik er net zoveel in zal herkennen….

Speak Your Mind

*