ADHD volwassenen aan het woord

adhd volwassenen recensieHet eerste wat ik dacht toen ik dit boek zag, was: als het maar niet zo’n -logen en -gogen verhaal wordt over hoe ongelooflijk apart volwassenen met ADHD toch zijn. Want laten we wel wezen, met veel boeken is dat toch het geval. Maar ‘Succes met je ADHD’ is anders.

Heb je een boek over ADHD dat geschreven is door een niet-ADHD-er, dan loop je grote kans om met je bijzondere bedrading afgeschilderd te worden als een wereldvreemde stuiterbal. De andere kant bestaat ook: een pure lofzang op ADHD, een bijna Amerikaans aandoend plaatje met maar één missie: de lezer ervan overtuigen dat het hebben van ADHD echt fan-totaal-tastisch is. Struikelblokken? Nog nooit van gehoord, ADHD is bon ton tenslotte!

‘Succes met je ADHD’ is –  gelukkig  – écht anders. In het boek komen gewone volwassenen zoals jij en ik aan het woord, die openhartig vertellen wat de diagnose ADHD voor hen betekent. Hun successen, hun moeilijkheden, hun omgang met anderen en met hun werk. Juist deze opzet maakt het boek heel uitnodigend om te lezen. Quotes als: “Ik had nergens zin in, maar wilde van alles,” (uit het interview met Manou Kersting) en “Een ADHD-er is iemand die heel gulzig is, iemand die zichzelf continu beloont voor iets dat hij nog niet heeft gedaan,” (uit datzelfde interview) zorgen voor een  “herkend” gevoel: hee, die man/vrouw daar vertelt míjn verhaal! Ook vind je in het boek veel tips hoe om te gaan met je ADHD. Ludieke tips soms, zoals de powernap van Hans van de Velde, de Red Bull van Manou Kersting, de paracetamol van Jan van de Brûle en de echtgenoot van Jenneke.

De opzet van ‘Succes met je ADHD’ is duidelijk afgestemd op ADHD volwassenen: alle interviews zijn aparte hoofdstukken, en dus los van elkaar te lezen. Je bent dus niet verplicht om vooraan in het boek te beginnen. Een boek vol eerlijke, heerlijke, herkenbare verhalen en een aanrader voor iedereen die met ADHD te maken heeft!

‘Succes met je ADHD’ is geschreven door Remko Iedema (zelf ADHD-er en bekend van Je bent er één of je kent er één) en Herman Jansen, wetenschapsjournalist en auteur van AutiPower! Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Pepijn. 

Over Linda Groesbeek

Speak Your Mind

*